Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Αλληλοκατηγορίες ΕΕ - Ρωσίας για τις υψηλές τιμές

Ενώ οι τσουχτερές τιμές καθιστούν πιο «ελκυστικές» τις ευρωπαϊκές αγορές για αύξηση των παραδόσεων LNG

Παράλληλα με τα γεωπολιτικά ιμπεριαλιστικά παζάρια γύρω από την Ουκρανία «τρέχουν» και τα παζάρια για την Ενέργεια, με την ΕΕ και τη Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται για την «ανεπάρκεια» και τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Στο φόντο εξάλλου παραμένει σταθερά ο ρωσικός αγωγός «Nord Stream 2», που καταλήγει στη Γερμανία και εκκρεμεί η αδειοδότησή του, με τη Ρωσία να πιέζει να αρχίσει η λειτουργία του όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γερμανικός φορέας διαχείρισης δικτύου «Gascade» κατηγόρησε την περασμένη βδομάδα τη Ρωσία και τον ρωσικό κολοσσό «Gazprom» ότι ο αγωγός «Γιαμάλ - Ευρώπη», ο οποίος συνήθως μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Δυτική Ευρώπη, λειτουργούσε για αρκετές μέρες αντίστροφα, μεταφέροντας αέριο από τη Γερμανία στην Πολωνία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ την τελευταία βδομάδα, αφότου ο «Γιαμάλ» άλλαξε κατεύθυνση. Και ενώ οι τσουχτερές τιμές σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την αντιλαϊκή πολιτική σε όλη την ΕΕ αυξάνουν την ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς της, αναμένεται αναπροσανατολισμός των φορτίων του LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) από την Ασία προς την Ευρώπη, καθώς οι υψηλές ευρωπαϊκές τιμές καθιστούν την ΕΕ πιο ελκυστική αγορά!

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η αντιστροφή της ροής του «Γιαμάλ» δεν αποτελεί πολιτική κίνηση, εν μέσω εντάσεων και διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν να σημειώνει ότι η αντιστροφή της ροής οφείλεται στην έλλειψη ζήτησης. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η «Gazprom» δεν εκτελεί νέες εξαγωγές μέσω του «Γιαμάλ», ελλείψει ευρωπαϊκών παραγγελιών.

Επίσης, κατηγόρησε τις πολιτικές της ΕΕ για τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου, καθώς «ορισμένα κράτη μέλη μεταπωλούν φθηνό ρωσικό αέριο σε πολύ υψηλότερες τιμές εντός του μπλοκ».

Σε αυτό το φόντο, η «Gazprom» κατηγόρησε τη Γερμανία για μεταπώληση φυσικού αερίου στην Πολωνία εν μέσω εκτόξευσης των τιμών. «Παρατηρούμε την αντιστροφή των ροών του φυσικού αερίου από τη Γερμανία προς την Πολωνία και προς την Ουκρανία, 3-5 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως», δήλωσε εκπρόσωπος της «Gazprom».

Σε ό,τι αφορά τον «Nord Stream 2», ο Πούτιν ανέφερε ότι όσοι δεν επιτρέπουν τη λειτουργία του ενεργούν «βλακωδώς», αφού «οι πρόσθετες εισροές όγκων φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά θα μείωναν αναμφίβολα την τιμή του στο χρηματιστήριο, στις spot αγορές».

Νωρίτερα δε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, είχε δηλώσει ότι ο «Nord Stream 2» έχει γίνει διαπραγματευτικό χαρτί σε ένα παιχνίδι που παίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Και παράλληλα συνεχίζεται το παζάρι Ρωσίας - ΕΕ, με τη Μόσχα να πιέζει για μακροπρόθεσμα συμβόλαια παραδόσεων φυσικού αερίου και την ΕΕ να επιμένει σε spot αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ