ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα πολύπλευρα προβλήματα

Σύσκεψη γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα

Με τη μισή σχολική χρονιά να έχει κυλήσει με κενά, με χρόνια προβλήματα στις υποδομές και άλλα άλυτα ζητήματα που αφορούν τους μαθητές και αποφοίτους τους, λειτουργούν και φέτος τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί προετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση, διεκδικώντας με πολύμορφες δράσεις την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων στα σχολεία.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν σε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων, 15μελών μαθητικών συμβουλίων, εκπαιδευτικών, της Ενωσης Καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου Καλλιτεχνικών Σχολείων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης, του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Πανελλήνια Ενωση Γονέων μεταφέροντας τα όσα συζητήθηκαν, οι μαθητές των Καλλιτεχνικών Σχολείων μέχρι και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν διδάσκονται τα αντικείμενα των κατευθύνσεων του Χορού και του Κινηματογράφου, καθώς η διαδικασία πρόσληψης και τοποθέτησης των αντίστοιχων εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες καθυστερεί κάθε χρόνο να ολοκληρωθεί. Το υπουργείο, επισημαίνουν, είχε δεσμευτεί για 540 μόνιμους διορισμούς στα Μουσικά Σχολεία της χώρας, αλλά οι 89 από αυτούς, ειδικότητας ΤΕ16 (Μουσικής), άρχισαν να τοποθετούνται στα Μουσικά Σχολεία τέλη Δεκέμβρη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τα εκπαιδευτικά κενά σε μουσικά μαθήματα τα οποία ανά έτος διαμορφώνονται ανέρχονται στα 1.000. Οι γονείς προσθέτουν πως αντικείμενα δεν διδάσκονται, καθώς δεν προβλέπεται πρόσληψη εκπαιδευτικών των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Από εκπροσώπους των ενώσεων καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων αναδείχθηκαν μια σειρά ζητήματα που τους αφορούν, και τα οποία επιδρούν και στη στελέχωση και λειτουργία των σχολείων.

Για μία ακόμα φορά τονίστηκε το πρόβλημα της μετακίνησης, εξαιτίας της επιβολής χιλιομετρικών περιορισμών, οι οποίοι αποκλείουν μαθητές από τη δυνατότητα μετακίνησής τους με μισθωμένα μέσα μεταφοράς. «Ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την ανάσχεση της διάδοσής της στα σχολεία, είναι αδιανόητο η πληρότητα στα μέσα μετακίνησης των μαθητών να φτάνει το 100%!», σημειώνεται.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν επίσης το πάγιο αίτημα για αναγνώριση του επιπέδου σπουδών των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και για απονομή κατατακτηρίων εγγράφων στους αποφοίτους, οι οποίοι υποχρεώνονται να καταφύγουν στην ιδιωτική Καλλιτεχνική Εκπαίδευση και συχνά να επαναλάβουν μαθήματα τα οποία έχουν ήδη διδαχθεί. Επίσης, το ζήτημα της εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την οποία είναι δυνατόν απόφοιτοι Μουσικών Σχολείων να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου στη Βυζαντινή Μουσική, στην Ευρωπαϊκή Μουσική και στα Ελληνικά Παραδοσιακά Οργανα.

Οι γονείς εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι υποχρεώνονται να αγοράζουν τα μουσικά και καλλιτεχνικά βιβλία και να επιβαρύνονται οικονομικά για την αγορά και συντήρηση του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού. «Είναι τέτοια η οικονομική αιμορραγία για την αγορά εξοπλισμού και υλικών για μαθήματα όπως τα εικαστικά, ώστε πολλοί μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά, και να οδηγούνται σε αποχώρηση από το σχολείο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ενωση Γονέων.

Τέλος, συζητήθηκε ο τρόπος εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς οι απόφοιτοι που επιθυμούν να εισαχθούν σε ένα από τα πέντε Τμήματα Μουσικών Σπουδών υποχρεώνονται να λάβουν μέρος σε διπλές εισαγωγικές εξετάσεις. Αντίστοιχο ζήτημα αντιμετωπίζουν όσοι διεκδικούν την εισαγωγή τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στην τηλεδιάσκεψη προτάθηκε να οργανωθούν: Παράσταση διαμαρτυρίας των Καλλιτεχνικών Σχολείων, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, έξω από το υπουργείο Παιδείας, με πιθανή ημερομηνία τη 19η Γενάρη. Συναυλία διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, με τη συμμετοχή όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Και αντίστοιχες μουσικές και καλλιτεχνικές διαμαρτυρίες στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Μεθοδεύει την τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου

Να μην τολμήσουν προειδοποιεί το ΜΑΣ

Να μην υπάρξει καμία σκέψη για τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου στα Ιδρύματα απαιτεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση προγραμματίζει την άμεση τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων (περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο πάσο) στο ΕΚΠΑ, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και το ΑΠΘ. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα συστήματα θα είναι δωρεά ιδιωτών!

«Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά άγχη και τα προβλήματα των φοιτητών!», τονίζει το ΜΑΣ και προσθέτει πως «τη στιγμή που οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας έχουν χτυπήσει κόκκινο, που τα κρούσματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, που η υποχρηματοδότηση των σχολών μας παγιώνεται για άλλη μία χρονιά, το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε ένα μέτρο με μόνο σκοπό την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού! Μάλιστα, τα ίδια δημοσιεύματα συνδέουν το συγκεκριμένο μέτρο με τον προγραμματισμό της εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Ιδρύματα. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση βρίσκει χρήμα και χρόνο για να χτυπήσει τα δικαιώματα και τους αγώνες μας και όχι για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών!».

Το ΜΑΣ διεκδικεί να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τη διά ζώσης διδασκαλία, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις, καμία σκέψη για νέο νόμο - πλαίσιο, όχι στα μέτρα καταστολής και τρομοκρατίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΕΜΠ
Καταγγέλλει τη διακοπή της δωρεάν σίτισης την περίοδο των γιορτών

«Νηστικοί» μένουν κάθε χρόνο στις γιορτές οι εστιακοί φοιτητές του Πολυτεχνείου, καθώς με βάση τις συμβάσεις που υπάρχουν, τα εστιατόρια του ιδρύματος και των εστιών κλείνουν την εορταστική περίοδο. Και παρά το ότι πέρσι με τους αγώνες τους οι φοιτητές κατάφεραν να παραμείνει ανοιχτό το εστιατόριο του Πολυτεχνείου και να σιτίζονται εκεί, φέτος η διοίκηση αρνήθηκε μια τέτοια ρύθμιση, επικαλούμενη από τη μία ότι πέρσι ήταν έκτακτες οι συνθήκες (με lockdown και κλειστή την εστίαση) και από την άλλη ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να λειτουργήσει το εστιατόριο αυτές τις είκοσι μέρες. Ετσι δεκάδες φοιτητές που έχουν παραμείνει στις εστίες επιβαρύνονται οικονομικά με το κόστος της σίτισής τους.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, που έχει διαχρονικό αίτημα η σίτιση των εστιακών να λειτουργεί όλο τον χρόνο, καταγγέλλει τη στάση της διοίκησης και μεταξύ άλλων τονίζει: «Μετά τον χορό των εκατομμυρίων από την πλευρά του ιδρύματος για την ίδρυση διάφορων spin-off εταιρειών, για τη δημιουργία του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΜΠ και τη μετατροπή του κτιρίου "Γκίνη" σε roofgarden, αποτελεί πρόκληση για κάθε εστιακό να ακούει πως δεν υπάρχουν λεφτά για το φαγητό. Χρήματα υπάρχουν όπως φαίνεται, μα όχι για τις ανάγκες μας, όπως και λύσεις βρίσκονται κάθε φορά που το ίδρυμα θέλει να προχωρήσει την επιχειρηματική λειτουργία του ή να βρει εναλλακτικές πηγές για την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση που η Σύγκλητος ψηφίζει κάθε χρόνο.

Η πολιτική αυτή είναι η ίδια που φέρνει τους εργολάβους στην εστία, η ίδια που επιβάλλει την ύπαρξή τους σε κάθε πτυχή της φοιτητικής μέριμνας και τον χειμώνα καταλήγει η εστία να μην έχει φαγητό, γιατί μάλλον δεν είναι αρκετά ανταποδοτικό να παρασκευάζονται λίγες μερίδες σε σχέση με την υπόλοιπη χρονιά.

Καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση! Δεν θα την αφήσουμε να προχωρήσει έτσι!».

Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς από την ΚΝΕ

Παραμονές Πρωτοχρονιάς, τα μέλη της ΚΝΕ τηρώντας την παράδοση, τραγουδούν τα αγωνιστικά κάλαντα σε γειτονιές, σε σπίτια μελών και φίλων του ΚΚΕ, σε κεντρικά σημεία. Κάλαντα ξεχωριστά, με καυστική ματιά σε όσα εμποδίζουν τη νεολαία και τον λαό να ζήσει όπως θέλει και μπορεί, μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα της ελπίδας που γεννιέται μέσα από τους αγώνες.

Με τον ρυθμό που έχουν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, τραγουδούν:

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

καλή χρονιά στην εργατιά

κι ανατροπή να ζήσει

ο τροχός για να γυρίσει.

***

Ρεύμα, ΔΕΗ και τρόφιμα

βενζίνη για το όχημα

πήραν την ανηφόρα

άτιμη, άτιμη κιλοβατώρα.

***

Στο ΝΑΤΟ δίνουμε λεφτά

και το πληρώνουμε ακριβά

κάθε χωριό και βάση

πιο πολλές κι από τα δάση.

***

Ωράρια 10ωρα

χωρίς ρεπό και δώρα

με νόμο Χατζηδάκη

όσο ο Τσίπρας βάζει πλάτη.

***

Δεν είμαστε «όλοι μαζί»

γι' αυτό ρημάξαν το ΕΣΥ

γιατρούς, νοσοκομεία

θέλει τώρα η υγεία.

***

Ο μεγαλύτερος ιός

είναι ο καπιταλισμός

θέλει ανατροπή

ο λαός να λυτρωθεί.

***

Με Τσίπρα κι Ανδρουλάκη

και δίπλα Βαρουφάκη

ΠΑΣΟΚ γέμισ' ο τόπος

ΚΚΕ θέλει ο δρόμος.

***

Φασίστες πίσω στη φωλιά

σε γειτονιές και σε σχολειά

δε σήκωσαν κεφάλι

ο λαός θα τους το πάρει.

***

Ζώνη, e-food, λιμάνι

Το βγάλαν το φιρμάνι

οργάνωση κι αγώνας

και το δίκιο μας κανόνας.

***

Σωτήρας είναι ο λαός

εχθρός ο καπιταλισμός

η γη να κοκκινίσει

κι ο λαός να ευτυχήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ