Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα πολύπλευρα προβλήματα

Σύσκεψη γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα

Με τη μισή σχολική χρονιά να έχει κυλήσει με κενά, με χρόνια προβλήματα στις υποδομές και άλλα άλυτα ζητήματα που αφορούν τους μαθητές και αποφοίτους τους, λειτουργούν και φέτος τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί προετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση, διεκδικώντας με πολύμορφες δράσεις την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων στα σχολεία.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν σε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων, 15μελών μαθητικών συμβουλίων, εκπαιδευτικών, της Ενωσης Καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου Καλλιτεχνικών Σχολείων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης, του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Πανελλήνια Ενωση Γονέων μεταφέροντας τα όσα συζητήθηκαν, οι μαθητές των Καλλιτεχνικών Σχολείων μέχρι και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν διδάσκονται τα αντικείμενα των κατευθύνσεων του Χορού και του Κινηματογράφου, καθώς η διαδικασία πρόσληψης και τοποθέτησης των αντίστοιχων εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες καθυστερεί κάθε χρόνο να ολοκληρωθεί. Το υπουργείο, επισημαίνουν, είχε δεσμευτεί για 540 μόνιμους διορισμούς στα Μουσικά Σχολεία της χώρας, αλλά οι 89 από αυτούς, ειδικότητας ΤΕ16 (Μουσικής), άρχισαν να τοποθετούνται στα Μουσικά Σχολεία τέλη Δεκέμβρη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τα εκπαιδευτικά κενά σε μουσικά μαθήματα τα οποία ανά έτος διαμορφώνονται ανέρχονται στα 1.000. Οι γονείς προσθέτουν πως αντικείμενα δεν διδάσκονται, καθώς δεν προβλέπεται πρόσληψη εκπαιδευτικών των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Από εκπροσώπους των ενώσεων καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων αναδείχθηκαν μια σειρά ζητήματα που τους αφορούν, και τα οποία επιδρούν και στη στελέχωση και λειτουργία των σχολείων.

Για μία ακόμα φορά τονίστηκε το πρόβλημα της μετακίνησης, εξαιτίας της επιβολής χιλιομετρικών περιορισμών, οι οποίοι αποκλείουν μαθητές από τη δυνατότητα μετακίνησής τους με μισθωμένα μέσα μεταφοράς. «Ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την ανάσχεση της διάδοσής της στα σχολεία, είναι αδιανόητο η πληρότητα στα μέσα μετακίνησης των μαθητών να φτάνει το 100%!», σημειώνεται.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν επίσης το πάγιο αίτημα για αναγνώριση του επιπέδου σπουδών των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και για απονομή κατατακτηρίων εγγράφων στους αποφοίτους, οι οποίοι υποχρεώνονται να καταφύγουν στην ιδιωτική Καλλιτεχνική Εκπαίδευση και συχνά να επαναλάβουν μαθήματα τα οποία έχουν ήδη διδαχθεί. Επίσης, το ζήτημα της εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την οποία είναι δυνατόν απόφοιτοι Μουσικών Σχολείων να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου στη Βυζαντινή Μουσική, στην Ευρωπαϊκή Μουσική και στα Ελληνικά Παραδοσιακά Οργανα.

Οι γονείς εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι υποχρεώνονται να αγοράζουν τα μουσικά και καλλιτεχνικά βιβλία και να επιβαρύνονται οικονομικά για την αγορά και συντήρηση του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού. «Είναι τέτοια η οικονομική αιμορραγία για την αγορά εξοπλισμού και υλικών για μαθήματα όπως τα εικαστικά, ώστε πολλοί μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά, και να οδηγούνται σε αποχώρηση από το σχολείο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ενωση Γονέων.

Τέλος, συζητήθηκε ο τρόπος εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς οι απόφοιτοι που επιθυμούν να εισαχθούν σε ένα από τα πέντε Τμήματα Μουσικών Σπουδών υποχρεώνονται να λάβουν μέρος σε διπλές εισαγωγικές εξετάσεις. Αντίστοιχο ζήτημα αντιμετωπίζουν όσοι διεκδικούν την εισαγωγή τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στην τηλεδιάσκεψη προτάθηκε να οργανωθούν: Παράσταση διαμαρτυρίας των Καλλιτεχνικών Σχολείων, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, έξω από το υπουργείο Παιδείας, με πιθανή ημερομηνία τη 19η Γενάρη. Συναυλία διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, με τη συμμετοχή όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Και αντίστοιχες μουσικές και καλλιτεχνικές διαμαρτυρίες στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ