ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων, ούτε κουβέντα όμως για ουσιαστικά μέτρα

INTIME NEWS

Με τις διακοπές των εορτών για τους μαθητές να διανύουν την τελευταία τους βδομάδα, ανοίγει και πάλι η συζήτηση για τους όρους με τους οποίους αυτοί θα επιστρέψουν στα σχολεία τους. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει κάνει φανερή την πρόθεσή της να συνεχιστεί από τις 10 Γενάρη η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, αναμένεται όμως αυτές τις μέρες η συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που θα γνωμοδοτήσει για τις τελικές αποφάσεις. Επιστήμονες τοποθετούνται δημόσια είτε υπέρ είτε κατά του ανοίγματος των σχολείων, με την αγωνία των γονιών να μεγαλώνει για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ η συζήτηση προσανατολίζεται στο «ναι ή όχι» στο άνοιγμα κι όχι στα μέτρα που θα έπρεπε να είχαν παρθεί για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια.

Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί η αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της επικράτειας.

Στο τραπέζι της συζήτησης αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων μπαίνουν τα σενάρια για αύξηση του αριθμού των τεστ που θα καλούνται να κάνουν οι μαθητές και για κλείσιμο τμημάτων με μικρότερο αριθμό κρουσμάτων απ' ό,τι μέχρι σήμερα, που απαιτείται να νοσούν ταυτόχρονα πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος ώστε αυτό να κλείσει.

Η ανάγκη για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, για αύξηση του προσωπικού (εκπαιδευτικού και καθαριότητας), για ουσιαστικές ιχνηλατήσεις όπου υπάρχουν κρούσματα και για δωρεάν, διαρκώς επαναλαμβανόμενα τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ για όλους τους μαθητές στα σχολεία αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονη στο νέο φούντωμα της πανδημίας κι ενώ έχει αποδειχθεί πια μετά από την εμπειρία του τελευταίου ενάμιση χρόνου ότι τα σχολεία αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης. Ωστόσο, αυτά τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους δεν μπαίνουν στην ατζέντα της κυβέρνησης, που βλέπει την προστασία της υγείας τους ως κόστος.

Εκτεταμένη η τηλεκπαίδευση στα φροντιστήρια

Στο μεταξύ, από χτες άνοιξαν βρεφονηπιακοί σταθμοί και φροντιστήρια με τους ίδιους όρους που λειτουργούσαν και πριν τις γιορτές και με εκτεταμένη την επιλογή της τηλεκπαίδευσης για πολλά φροντιστήρια, μετά και από σχετική κατεύθυνση που έδωσαν οι φροντιστηριάρχες για αυτή τη βδομάδα.

Μέτρα προστασίας για μαθητές και εργαζόμενους στα φροντιστήρια ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η νέα προσφυγή στην τηλεργασία και η αναστολή συμβάσεων εργασίας δεν ωφελεί τους εργαζόμενους σε οποιοδήποτε κλάδο. Θυμόμαστε τις απειλές και τους εκβιασμούς των εργοδοτών για εργασία εξ αποστάσεως, που αμειβόταν με το επίδομα της αναστολής. Θυμόμαστε τον εξαναγκασμό συναδέλφων στον κλάδο μας σε επιστροφή χρημάτων που υπερέβαιναν το μισθό τους! Θυμόμαστε τις απλήρωτες ώρες και τα λειψά ένσημα».

Και μεταξύ άλλων απαιτεί: Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους. Καθολική ισχύς για όλες τις δομές Εκπαίδευσης. Μείωση της διάρκειας της διδακτικής ώρας και αύξηση του χρόνου διαλείμματος για αερισμό και καθαρισμό των αιθουσών. Προσωπικό καθαριότητας καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου. Οχι στην αντιδραστική και αντιπαιδαγωγική αναμετάδοση του μαθήματος. Εξασφάλιση των όρων για την ασφαλή διά ζώσης διδασκαλία. Διατήρηση των συμβάσεων και δήλωση όλων των ωρών εργασίας για κάθε εργαζόμενο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δραματικά μειωμένα τα δωρεάν rapid test

Ανακοινώσεις από τις ΤΟ Δήμου και Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Την ευθύνη της κυβέρνησης για τη δραματική μείωση της δυνατότητας διενέργειας μαζικών και δωρεάν μοριακών ελέγχων και rapid test, εξαιτίας της εκρηκτικής κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στα Δημοτικά Ιατρεία, με αποτέλεσμα ο λαός της περιοχής να αναγκάζεται να πληρώνει αδρά σε φαρμακεία, ιδιωτικά εργαστήρια και ιδιωτικές κλινικές, αναδεικνύουν με ανακοινώσεις τους οι Τομεακές Οργανώσεις Δήμου Θεσσαλονίκης και Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης αναδεικνύει ότι τις τελευταίες μέρες έχουν μειωθεί δραματικά (πάνω από 50%) τα σημεία όπου διενεργούνται δωρεάν rapid test στον δήμο Θεσσαλονίκης, έναν από τους πιο επιβαρυμένους στη χώρα. Χαρακτηριστικά, σταμάτησαν να διενεργούνται rapid test στην Κάτω Τούμπα (8ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης), στου Χαριλάου (6ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης) και στην Τριανδρία (14ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης). Στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου κατοικούν πάνω από 350.000 άνθρωποι και εργάζονται πολλές δεκάδες χιλιάδες παραπάνω, υπάρχουν μόνο τρία κλιμάκια σε δύο σημεία (ΔΕΘ και κτίριο Περιφέρειας) όπου διενεργούνται δωρεάν rapid test!

Επίσης, το Κέντρο Υγείας Τούμπας, που διενεργεί μοριακά τεστ, κάθε μέρα καταφέρνει να εξυπηρετεί ελάχιστους νοσήσαντες, λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών, και η πλειοψηφία οδηγείται αναγκαστικά στα ιδιωτικά πανάκριβα διαγνωστικά κέντρα, που αυτές τις μέρες κάνουν «χρυσές» δουλειές.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στους άλλους δήμους, όπως αναφέρει η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Οι ουρές σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και διαγνωστικά κέντρα είναι ατελείωτες, με τον κόσμο να χρειάζεται να περιμένει ολόκληρες ώρες για να εξυπηρετηθεί. Τις μέρες πριν την Πρωτοχρονιά σε όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη υπήρχαν καθημερινά 2 μόνο κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για να εξυπηρετήσουν κατοίκους από 6 δήμους με συνολικό πληθυσμό κοντά στους 500.000 κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δήμους με χιλιάδες κόσμου, όπως ο δήμος Παύλου Μελά και ο δήμος Συκεών - Νεάπολης, αυτές τις μέρες δεν υπάρχει καμία μονάδα του ΕΟΔΥ. Μάλιστα ο δήμος Παύλου Μελά δεν έχει ούτε κάποιο Κέντρο Υγείας, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι, ασθενείς, να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα προσπαθώντας να κάνουν τεστ, ενώ λόγω αυτής της κατάστασης αναγκάζονται να πληρώνουν τα μοριακά και τα rapid test σε φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ καλούν τον λαό με την πάλη του να επιβάλει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής του. Συγκεκριμένα, να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ανάπτυξη νέων και σύγχρονων κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο και πρόσληψη του απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει. Αμεσο άνοιγμα του «Παναγία» και του «Λοιμωδών», για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών νοσηλείας. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό και διάθεση ατομικών μέσων, όπως μάσκες αυξημένης προστασίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του λαού. Αμεσα μέτρα προστασίας στον ΟΑΣΘ, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων. Επίταξη 120 κλινών ΜΕΘ και των τουλάχιστον 1.000 κλινών νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης. Επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των διαγνωστικών ελέγχων. Πρόσληψη εκπαιδευτικών και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15. Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να λυθεί το πρόβλημα επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ!

Μάταια τις τελευταίες μέρες χιλιάδες εργαζόμενοι επιχειρούν να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου είτε να λάβουν οδηγίες για την αντιμετώπιση του ιού, αφού έχουν προσβληθεί οι ίδιοι ή συγγενείς τους, είτε για να κλείσουν ραντεβού. Οι υπηρεσίες δεν λειτουργούσαν, ενώ χτες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτης, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το γεγονός, απέδωσε την παραπάνω κατάσταση σε «δυσλειτουργίες που αφορούν το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ». Και επικαλούμενος την «πρωτόγνωρη έκρηξη κρουσμάτων», η οποία βέβαια ήταν και αναμενόμενη και αναπόφευκτη εξαιτίας της απουσίας μέτρων, «δεσμεύτηκε» για «άμεση αναβάθμιση των ενεργειών του τηλεφωνικού κέντρου, ώστε να φιλτράρονται οι κλήσεις πιο στοχευμένα»...

Την απαράδεκτη κατάσταση κατήγγειλε το ΠΑΜΕ, αφού είχε συγκεκριμένες καταγγελίες για το 1135 ότι δεν απαντά, αλλά και για το 14900, που παρά το ότι είναι και επί πληρωμή δήλωνε ότι δεν έχει εντολή για κλείσιμο ραντεβού.

«Οπως καταγγέλλεται, υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ! Ταυτόχρονα υπάρχουν χρονίως πάσχοντες, με σοβαρά προβλήματα υγείας και άμεση ανάγκη να κλείσουν ραντεβού για τις απαραίτητες τακτικές τους εξετάσεις και παρακολούθηση της κατάστασής τους ή για τις αναγκαίες τους θεραπείες και εδώ και μέρες "έχουν μείνει με το ακουστικό στο χέρι"», κατήγγειλε το ΠΑΜΕ.

Και ανέδειξε ότι την ίδια στιγμή «ο ΕΟΔΥ έχει εργαζόμενους απλήρωτους και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (για 670 εργαζόμενους δόθηκε δίμηνη παράταση μέχρι Φλεβάρη). Είναι τεράστιες οι ευθύνες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας για αυτήν την τραγική και εγκληματική κατάσταση.

Αυτές είναι οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της δημόσιας Υγείας, με σκοπό την παράδοση δομών και υπηρεσιών σε ιδιώτες που τις αναλαμβάνουν αποκλειστικά με σκοπό το κέρδος. Στα 2 χρόνια της πανδημίας έχουν καταριφτεί πλήρως όλα τα επιχειρήματα και οι λογικές "κόστους - οφέλους". Η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της Υγείας, του ΕΣΥ αποτελεί διαχρονικό έγκλημα των κυβερνήσεων κατά του λαού και έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή σε καταστάσεις που θα άγγιζαν τα όρια του τραγελαφικού αν δεν υπήρχαν 30.000 κρούσματα τη μέρα με δεκάδες θανάτους».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας του λαού και να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τα ραντεβού και της λειτουργίας των γραμμών επικοινωνίας, να καταργηθούν οι χρεώσεις και τα χαράτσια στην Υγεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ