ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ» ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ
Παραχώρηση ενός ακόμα «φιλέτου» στους ομίλους

Σε μια σύντομη ανακοίνωση, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κοινοποίησε χτες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου για να περάσει άλλο ένα «φιλέτο» στο κέντρο της Αθήνας, ο Βοτανικός, προς αξιοποίηση για το κεφάλαιο. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «σε νεότερη ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων ως τροπολογία στο άρθρο 60 του ν. 4809/21, το 15% των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου θα καταβάλλεται στο σωματείο του Παναθηναϊκού, όχι για 15 αλλά για 49 έτη από την έναρξη της παραχώρησης για την εξυπηρέτηση των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων».

Με τη λεγόμενη «διπλή ανάπλαση», υπό το πρόσχημα της δημιουργίας του γηπέδου του Παναθηναϊκού η περιοχή δίνεται βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους και εντάσσεται στον γενικότερο αστικό σχεδιασμό για την Αττική, που τη θέλει «οικουμενική πολιτιστική μητρόπολη, τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας με πολυσχιδή ταυτότητα με έμφαση στον πολιτιστικό και συνεδριακό τουρισμό (...) σε προορισμό μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων», όπως αναφέρεται αυτολεξεί στο Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο για την Αττική, το οποίο στηρίζουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Στη συγκεκριμένη ανάπλαση, το «τυράκι στη φάκα» είναι η δήθεν «ωφέλεια του ερασιτεχνικού αθλητισμού», όπως έχει αξιοποιηθεί και με άλλους επιχειρηματίες του αθλητισμού (βλέπε τις ΠΑΕ Ολυμπιακού και ΑΕΚ κ.λπ.), σε βάρος τελικά των αθλητών και του φίλαθλου κόσμου.

SUPER LEAGUE 1
Στραβοπάτησε ο Ολυμπιακός, «καθάρισε» η ΑΕΚ

Εκπλήξεις και αλλαγές στα ψηλά της βαθμολογίας επιφύλαξε η 16η αγωνιστική της Super League 1, πρώτη για το νέο έτος. Να σημειωθεί ότι διεξήχθη κουτσουρεμένη, καθώς λόγω πλήθους κρουσμάτων κορονοϊού αναβλήθηκαν οι αγώνες Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ και Ατρόμητος - Βόλος.

Από τα χτεσινά αποτελέσματα ξεχώρισαν το στραβοπάτημα του πρωτοπόρου Ολυμπιακού στη Ριζούπολη και το νικηφόρο πέρασμα της ΑΕΚ από τη Λαμία, με την «Ενωση» έτσι να μειώνει τη διαφορά από την κορυφή.

Στη Ριζούπολη ο Ολυμπιακός έμεινε στο 0-0 κόντρα στον αξιόμαχο Απόλλωνα Σμύρνης, που αγωνίστηκε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν μήνα, μετά τα πολλά κρούσματα COVID που ταλαιπώρησαν την ομάδα. Οι «ερυθρόλευκοι» από την πλευρά τους παρουσιάστηκαν με σημαντικές ελλείψεις, για διάφορους λόγους (συμμετοχές παικτών στο Copa Africa, τραυματισμοί).

Πολύτιμο «διπλό» στη Φθιώτιδα πήρε η ΑΕΚ, 2-0 επί της Λαμίας (Γκαρσία 29', Αμραμπάτ 83'), και έριξε τη διαφορά από τον Ολυμπιακό στο -9.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 42, ΑΕΚ 33, ΠΑΟΚ 28 (15 αγώνες), ΠΑΣ Γιάννινα 25, Παναθηναϊκός 23 (14 αγώνες), ΟΦΗ 22 (15 αγώνες), Αρης 21 (15 αγώνες), Αστέρας Τρίπολης 20, Παναιτωλικός 15 (15 αγώνες), Βόλος 15 (14 αγώνες), Ιωνικός 14, Λαμία 11, Ατρόμητος 9 (15 αγώνες), Απόλλων Σμύρνης 8 (13 αγώνες).

Σημείωση: Δεν περιλαμβάνεται ο χτεσινοβραδινός αγώνας μεταξύ Παναθηναϊκού και Αρη.

EUROLEAGUE
Τραγελαφικές καταστάσεις από τους διοργανωτές

Από τη μία η νέα έξαρση της πανδημίας, με ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στους παίκτες, και από την άλλη η τακτική των διοργανωτών να περισώσουν ό,τι σώζεται από τα κέρδη, έχουν ως αποτέλεσμα να διαμορφώνονται τραγελαφικές καταστάσεις στη Εuroleague. Και επίσημα πλέον από χτες, για τη 18η αγωνιστική, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο, θα διεξαχθεί μόλις ένα παιχνίδι, στο Μιλάνο αύριο μεταξύ της Αρμάνι και της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Η Λίγκα, που λόγω της σωρείας κρουσμάτων κορονοϊού σε όλες σχεδόν τις ομάδες της διοργάνωσης είχε αναβάλει τους περισσότερους αγώνες, υποχρεώθηκε χτες για την ίδια αιτία να αναβάλει κι άλλο προγραμματισμένο ματς, το Μπαρτσελόνα - ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μετά τον εντοπισμό 18 νέων κρουσμάτων στους Καταλανούς. Θυμίζουμε ότι στους αγώνες που είχαν ήδη αναβληθεί περιλαμβάνονται και αυτοί των δύο ελληνικών ομάδων, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που επρόκειτο να αγωνιστούν εκτός έδρας με αντιπάλους τη Ζαλγκίρις Κάουνας και την Αλμπα Βερολίνου αντίστοιχα.

Αίσθηση όμως προκάλεσε η απόφαση να διεξαχθεί κανονικά το ματς στο Μιλάνο, παρότι τα κρούσματα είναι πολλά και στην Αρμάνι και στη Ζενίτ. Οι δύο ομάδες όμως είναι τυπικά έτοιμες να αγωνιστούν, καθώς μέχρι χτες συμπλήρωναν τον απαιτούμενο αριθμό των 8 παικτών που δεν έχουν βρεθεί θετικοί...

Δεν ήταν λίγοι οι άνθρωποι του χώρου που κατηγόρησαν τους υπευθύνους της Λίγκας για ακατανόητη απόφαση, αφού ακόμα κι αν οι δύο συγκεκριμένες ομάδες μπορούν να παίξουν αυτήν τη στιγμή, η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη και για τις δύο.

Συνολικά η κατάσταση με την πανδημία και τις αναβολές αγώνων έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους διοργανωτές, καθώς πέρα από τα χαμένα κέρδη υπάρχει και η πίεση του βεβαρημένου προγράμματος της διοργάνωσης. Προκειμένου μάλιστα να ελεγχθεί η κατάσταση, οι διοργανωτές πήραν πρόσφατα την απόφαση να μειώσουν στις 6 τις μέρες καραντίνας για τους παίκτες που βρίσκονται θετικοί στον ιό αλλά είναι ασυμπτωματικοί.

Eurokinissi Sports

Το Σάββατο 8/1 η κηδεία του Στ. Σεραφείδη

Eurokinissi Sports

Αυτό το Σάββατο θα τελεστεί η κηδεία του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Στέλιου Σεραφείδη, στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα στο Αιγάλεω (Θηβών και Παλαιάς Καβάλας), και η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Γ' Νεκροταφείο στη Νίκαια. Ο Στέλιος Σεραφείδης, που αποτέλεσε σπουδαία μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου ως τερματοφύλακας και αγωνιζόμενος στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας του με την ΑΕΚ, «έφυγε» προχτές Τρίτη σε ηλικία 86 ετών, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

ΒΟΛΕΪ
Εκπληξη με Τζουλιάνι για Ολυμπιακό

Σε μια σημαντική κίνηση για την τεχνική της ηγεσία προχώρησε η ανδρική ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού, με τους διοικούντες να έρχονται σε συμφωνία με τον Ιταλό Αλμπέρτο Τζουλιάνι και να ανακοινώνουν χτες επίσημα την έναρξη της συνεργασίας. Ο Τζουλιάνι θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Καζάζη, με τον οποίο χτες λύθηκε και τυπικά η συνεργασία με τον Ολυμπιακό.

Ο 58χρονος Ιταλός θεωρείται απ' τους καλύτερους Ευρωπαίους τεχνικούς, με σπουδαίες επιτυχίες μέχρι τώρα στην καριέρα του τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και εθνικών ομάδων. Μεταξύ άλλων σε συλλογικό επίπεδο, τρεις φορές κατέκτησε το ιταλικό πρωτάθλημα (2010, 2012, 2014), μια φορά το CEV Cup (2010), ενώ με την Εθνική ομάδα της Σλοβενίας πήρε το χρυσό μετάλλιο στο FIVB Challenger Cup (2019) και δύο φορές το αργυρό μετάλλιο (2019, 2021) στο CEV European Championship.

Αναβολές πρωταθλημάτων

Την αναβολή της 9ης αγωνιστικής της Volleyleague ανδρών που ήταν προγραμματισμένη για το διήμερο 8 - 9/1 αποφάσισε η ΕΣΑΠ εξαιτίας της κατάστασης με την πανδημία και τα κρούσματα που ταλαιπωρούν αρκετές ομάδες. Σε αντίστοιχη απόφαση προχώρησε και η Ομοσπονδία Βόλεϊ ανακοινώνοντας την αναβολή των πρωταθλημάτων των εθνικών κατηγοριών (από Α2 και κάτω) για 15 μέρες. Εξαιρούνται η Volleyleague γυναικών και η Pre League ανδρών εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων με τις ημερομηνίες, όπως εξήγησε η ΕΟΠΕ.

BASKET LEAGUE
Απέφυγε την τιμωρία η ΑΕΚ

Απέφυγε τελικά η ΑΕΚ την τιμωρία αφαίρεσης βαθμών, καθώς δικαιώθηκε από τον αθλητικό δικαστή σχετικά με το ζήτημα των παλιών οφειλών της προς τους δύο πρώην παίκτες της, Γιόνας Ματσιούλις και Ματ Λοτζέσκι, και τον πρώτην τεχνικό της, Βαγγέλη Αγγέλου. Προχτές οι άνθρωποι της «Ενωσης» παρουσίασαν ενώπιον του δικαστηρίου τα απαραίτητα έγγραφα που επιβεβαιώνουν συμφωνία με τον Β. Αγγέλου για την εξόφλησή του, ενώ βάσει αντίστοιχων εγγράφων ο αθλητικός δικαστής αποφάσισε ότι και οι υποθέσεις των Λοτζέσκι και Ματσιούλις έχουν ολοκληρωθεί. Ετσι, απάλλαξε την ΚΑΕ ΑΕΚ από τον κίνδυνο αφαίρεσης βαθμών.

Την ίδια ώρα όμως παραμένουν σε ισχύ για την ΑΕΚ οι 13 αποφάσεις της FIBA για απαγόρευση πραγματοποίησης μεταγραφών, εξαιτίας αντίστοιχων παλιότερων οφειλών σε άλλους παίκτες.

ΤΕΝΙΣ - OPEN ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Διπλωματικό θρίλερ με τον Τζόκοβιτς

Σημαντικό ζήτημα, που αγγίζει τα όρια διπλωματικού επεισοδίου, έχει προκαλέσει η συμμετοχή του Σέρβου πολυνίκη τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς στο ερχόμενο Αυστραλιανό Open, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί το πρώτο τουρνουά Grand Slam κάθε χρονιάς.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η άδεια για κατ' εξαίρεση συμμετοχή του στους αγώνες, παρότι είναι ανεμβολίαστος, από χτες είναι σε εξέλιξη και ένα διπλωματικό θρίλερ, με τον Τζόκοβιτς να παραμένει υπό κράτηση στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης μέχρι αργά το βράδυ, καθώς φέρεται ότι εισήλθε στην Αυστραλία με λάθος visa, με αποτέλεσμα οι αρχές να τον μπλοκάρουν στο αεροδρόμιο και να του έχει απαγορευτεί η είσοδος.

Για το θέμα υπήρξε έντονη παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση της Αυστραλίας για έλλειψη επικοινωνίας και απευθύνθηκε στον Σέρβο πρέσβη στη χώρα προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση. Επιπλέον, ο πατέρας του Τζόκοβιτς, από το Βελιγράδι, έκανε λόγο για «αιχμαλωσία», καλώντας τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί.

Σημειωτέον, πριν από το συγκεκριμένο περιστατικό η συμμετοχή του Τζόκοβιτς ως ανεμβολίαστου είχε βρεθεί στο στόχαστρο, δημιουργώντας ένταση, με κυβερνητικά στελέχη της Αυστραλίας να αμφισβητούν τον ισχυρισμό του ότι δεν εμβολιάστηκε για ιατρικούς λόγους. Κατακρίνοντας μάλιστα τους διοργανωτές των αγώνων για την κατ' εξαίρεση άδεια, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι αν ο Τζόκοβιτς δεν αποδείξει εμπράκτως τους ιατρικούς λόγους «θα μπει στο επόμενο αεροπλάνο για επιστροφή στο σπίτι του».

Υπάρχουν πάντως και αντίθετες φωνές, που χαρακτήρισαν τη στάση της αυστραλιανής κυβέρνησης επικοινωνιακό παιχνίδι ενόψει των επικείμενων εκλογών στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ