ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προετοιμάζουν τις συντονισμένες κινητοποιήσεις και με τη μορφή των μπλόκων

Η πλούσια αγωνιστική πείρα επιβεβαιώνει ότι με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα υπάρχουν αποτελέσματα

Eurokinissi

Με τις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά για την ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων και την ουσιαστικότερη συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και την οργάνωση της πάλης προετοιμάζονται οι πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις και με τη μορφή των μπλόκων, για τα τέλη του Γενάρη, που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 19 Δεκέμβρη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από όλη τη χώρα.

Παλεύουν για την επιβίωση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα

Οποτε τα τελευταία χρόνια οι αγρότες ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα, δέχονται επίθεση με τις ίδιες πάντα κατηγορίες: Οτι τάχα «δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα», ότι «είναι κομματικά υποκινούμενοι» και ότι θέλουν απλώς να προκαλέσουν φθορά στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Τα οξυμένα προβλήματα είναι όμως αυτά που «υποκινούν» και βγάζουν τους αγροτοκτηνοτρόφους στο δρόμο του αγώνα. Αλλωστε, οι νέες κινητοποιήσεις και τα μπλόκα που επιδιώκεται να στηθούν, αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, διεκδικώντας συγκεκριμένα μέτρα για το εισόδημα και την επιβίωσή τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», αλλά προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια τους, μοιράζοντας ψίχουλα, ενώ την ίδια ώρα σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά τα άμεσα ζητήματα που απασχολούν αυτήν την περίοδο είναι:

Το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, με το πανάκριβο πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια. Σε συνδυασμό με την «εκτόξευση» των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σφίγγει τη θηλιά για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους.

Ακόμα, σε μια χρονιά που καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από τους πέντε τουλάχιστον παγετούς (Φλεβάρη έως και τον Απρίλη), τα μπουρίνια, τις χαλαζοπτώσεις, τον καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, αφήνοντας χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους χωρίς παραγωγή και εισόδημα, οι αγροτοκτηνότροφοι βλέπουν πως παραμένουν ξανά απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές και αβοήθητοι όταν αυτές συμβαίνουν. Κι αυτό γιατί στον κανονισμό του ΕΛΓΑ παραμένουν μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα η αποζημίωση που λαμβάνουν οι πληγέντες - συχνά μετά από πολλούς μήνες - να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή και την ίδια ώρα δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα που θα προστατεύουν την παραγωγή τους από παρόμοια φαινόμενα.

Μόνο με τον αγώνα υπάρχουν αποτελέσματα

Η πείρα που έχουν αποκτήσει οι βιοπαλαιστές αγρότες στον μακρύ και δύσκολο αγώνα για την επιβίωσή τους επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν «σωτήρες» που θα λύσουν τα προβλήματά τους, αλλά πως μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατάφεραν να αποσπάσουν συγκεκριμένα μέτρα που τους έδωσαν μικρή ανάσα, απέναντι στην καταιγιστική αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθυστέρησαν μέτρα που είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί σε βάρος τους.

Αποτέλεσμα της αγωνιστικής τους πίεσης είναι, για παράδειγμα, η κατάκτηση του αφορολόγητου με τα μπλόκα του 2016, που έδωσε και δίνει σημαντική ανάσα για όλους τους παραγωγούς, η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, η μη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι με τα μπλόκα οι αγρότες κατάφεραν να ανακόψουν μέτρα που είχαν δρομολογηθεί, όπως η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, η επιβολή του λεγόμενου «πράσινου τέλους» στο νερό.

Αλλά και πιο πρόσφατα, η διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων για ορισμένα προϊόντα, οι προκαταβολές και η πιο έγκαιρη καταβολή κάποιων αποζημιώσεων μετά τις καταστροφές του «Ιανού» και γενικότερα, ακόμα και οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για το πετρέλαιο και το ρεύμα, φανερώνουν την πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι αγώνες.

Και όλα αυτά κόντρα στην αδιαλλαξία των εκάστοτε κυβερνήσεων, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν εναντίον του αγροτικού κινήματος κάθε είδους συκοφαντία, αλλά και την αστυνομική και δικαστική βία.

Κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των αγροτών είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, αλλά ταυτόχρονα και πως κανένας αγώνας δεν είναι «μια κι έξω». Απ' αυτήν την άποψη, χρειάζεται να ενισχυθεί η προσπάθεια για τη μαζικοποίηση και το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, με την εξασφάλιση μιας πιο σταθερής λειτουργίας και δράσης όλο τον χρόνο, η δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν.

Η πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης είναι τα «εφόδια» στα οποία πρέπει να στηριχτούν για την κλιμάκωση της πάλης τους, για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής, που τους στερεί η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων απ' όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Και σε αυτήν τη μάχη χρειάζεται να έχουν δίπλα τους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς η συμπόρευση αυτή μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στον αγώνα.

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή»

Με το σύνθημα «Οι δυνατές στιγμές να γίνουν ο κανόνας, στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση!» στο εξώφυλλό του υποδέχεται ο «Οδηγητής» το 2022. Το τεύχος Ιανουαρίου κυκλοφορεί το Σάββατο 7 του μήνα.

Οι αναγνώστες του «Οδηγητή» θα βρουν σε αυτό το τεύχος αρθρογραφία για πολλά ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία: Από την εξέλιξη της πανδημίας και τη βία και παρενόχληση στο διαδίκτυο, μέχρι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Χιλή και το αν μπορεί τελικά το κράτος να μεταρρυθμιστεί για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολλών.

Ξεχωρίζει επίσης η συνέντευξη με τον αγαπημένο πολιτικό γελοιογράφο και κομίστα Πάνο Ζάχαρη, ενώ παρούσα και σε αυτό το τεύχος είναι η στήλη «Συζητάμε συλλογικά - Δρούμε μαχητικά».

Διαβάστε ακόμα:

  • Η «Amazon», ο Πίτερ από το «Don't Look Up» και ένα περίεργο φαινόμενο...
  • Για το Ταμείο Ανάκαμψης: Η ουσιαστική συμφωνία και ο βαρετός καβγάς
  • Ρεπορτάζ από τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στο 3ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών Μεξικού
  • Αποτελέσματα εκλογών ΣΥΣΔΙΕΚ: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί για μόρφωση και δουλειά με αξιοπρέπεια
  • Πρόταση της ΔΑΠ για το πανεπιστήμιο, ή αλλιώς: Οταν το αντιδραστικό και παρωχημένο βαφτίζεται σύγχρονο και προοδευτικό
  • Συνέντευξη με φοιτητές από Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
  • Προσεχώς στην τάξη
  • Πάμε Γυμνάσιο!
  • Νέοι στρατευμένοι: Αρθρο για τη νέα ΕΣΣΟ
  • ΚΟΜΕΠ: Πολύτιμο εφόδιο στο ξεδίπλωμα της ιδεολογικής αντεπίθεσης
  • Βιβλιοπαρουσίαση: «Αδερφοί Γιερσόφ»

Και φυσικά ο καθιερωμένος «Καζαμίας», για να ξέρουμε τι θα μας «ξημερώσει» και αυτήν τη χρονιά!

ΗΠΑ - ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ
Οι βαθιές αντιθέσεις παραμένουν έναν χρόνο μετά

Την περαιτέρω όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε η ομιλία που εκφώνησε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Πέμπτης στο Κογκρέσο, απουσία των Ρεπουμπλικάνων, για τα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο πριν από έναν χρόνο (6/1/2021), με την εισβολή από οπαδούς του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οι οποίοι αμφισβητούσαν τη νίκη του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Ο Μπάιντεν επιχείρησε να εμφανιστεί ως «υπερασπιστής της δημοκρατίας» και της «θέλησης του λαού» απέναντι στον «αυταρχισμό» και την «εξουσία του ενός». Στην ομιλία του υπήρχαν πολλές αναφορές στην αμερικανική Ιστορία και στον εμφύλιο πόλεμο, θέλοντας να εμφανίσει ότι «δεν πρέπει κανείς ποτέ να αμφισβητήσει τις αρχές της δημοκρατίας» και λέγοντας ότι ο πρώην Πρόεδρος επιχείρησε «να εμποδίσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, υποκινώντας ένοπλη εξέγερση».

Με το βλέμμα στον οξυμένο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία, ο Μπάιντεν έδωσε το στίγμα του συνεχίζοντας την πολιτική του προκατόχου του. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε «ένα σημείο καμπής στην Ιστορία», καθώς όπως είπε «τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχουμε εμπλακεί εκ νέου σε έναν αγώνα μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας, μεταξύ των φιλοδοξιών των πολλών και της απληστίας των λίγων, μεταξύ του δικαιώματος του λαού για αυτοδιάθεση και του ιδιοτελούς απολυτάρχη. Από την Κίνα μέχρι τη Ρωσία και όχι μόνο, στοιχηματίζουν ότι οι μέρες της δημοκρατίας είναι μετρημένες. Μου έχουν πει ευθέως ότι η δημοκρατία είναι πολύ αργή, πολύ βαλτωμένη από διχασμό για να πετύχει στον σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο και περίπλοκο κόσμο».

Πίσω από τα περί «δημοκρατίας και αυταρχισμού», ωστόσο, κρύβονται η ανησυχία για την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ από την Κίνα, η πολύμορφη αντιπαράθεση με τη Ρωσία και η διαρκής διαπάλη για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, αγορών και ενεργειακών πόρων, όπως βλέπουμε σε μια σειρά από περιοχές του πλανήτη. Η τριμερής συμφωνία Αυστραλίας - ΗΠΑ - Βρετανίας (AUKUS), η κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών, των πυρηνικών νέας γενιάς, των νέων υπερηχητικών πυραύλων και ο ανταγωνισμός στο Διάστημα το επιβεβαιώνουν.

Στο δε εσωτερικό η αντιπαράθεση είναι ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, για το ποιο θα ωφεληθεί περισσότερο από τη σημερινή διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βιώνουν με τραγικό τρόπο τα λαϊκά στρώματα.

Ο ένας χρόνος της κυβέρνησης Μπάιντεν απέδειξε ότι η κυβερνητική εναλλαγή δεν είχε κανένα όφελος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Το νέο κύμα πανδημίας τα σαρώνει, με δεδομένη την γύμνια της εμπορευματοποιημένης Υγείας, ενώ η ακρίβεια ροκανίζει τα πενιχρά εισοδήματα την ίδια ώρα που πακέτα τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατευθύνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι δολοφονίες σε βάρος Αφροαμερικανών εντάθηκαν και συνεχίστηκε η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, με χαρακτηριστικές τις εικόνες άγριας Δύσης κατά ταλαίπωρων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική.

Η πρώτη απάντηση του Τραμπ στις αιτιάσεις του Μπάιντεν δεν άργησε να έρθει: Τον κατηγόρησε για «πολιτικό θέατρο» που έχει στόχο «να εκτρέψει την προσοχή από την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης». Στις 15 Γενάρη εξάλλου έχει εξαγγείλει συγκέντρωση στην Αριζόνα, ενώ τον Νοέμβρη γίνονται και ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές, όπου αναμένεται να κλιμακωθεί η ενδοαστική αντιπαράθεση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της εισβολής στις 6 Γενάρη 2021, οι μόνοι Ρεπουμπλικάνοι που έδωσαν το «παρών» ήταν ο Ντικ Τσέινι, αντιπρόεδρος της χώρας επί Τζορτζ Ου. Μπους, και η κόρη του, βουλευτής Λιζ Τσέινι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ