Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ
Οι βαθιές αντιθέσεις παραμένουν έναν χρόνο μετά

Την περαιτέρω όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε η ομιλία που εκφώνησε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Πέμπτης στο Κογκρέσο, απουσία των Ρεπουμπλικάνων, για τα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο πριν από έναν χρόνο (6/1/2021), με την εισβολή από οπαδούς του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ οι οποίοι αμφισβητούσαν τη νίκη του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Ο Μπάιντεν επιχείρησε να εμφανιστεί ως «υπερασπιστής της δημοκρατίας» και της «θέλησης του λαού» απέναντι στον «αυταρχισμό» και την «εξουσία του ενός». Στην ομιλία του υπήρχαν πολλές αναφορές στην αμερικανική Ιστορία και στον εμφύλιο πόλεμο, θέλοντας να εμφανίσει ότι «δεν πρέπει κανείς ποτέ να αμφισβητήσει τις αρχές της δημοκρατίας» και λέγοντας ότι ο πρώην Πρόεδρος επιχείρησε «να εμποδίσει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, υποκινώντας ένοπλη εξέγερση».

Με το βλέμμα στον οξυμένο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία, ο Μπάιντεν έδωσε το στίγμα του συνεχίζοντας την πολιτική του προκατόχου του. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε «ένα σημείο καμπής στην Ιστορία», καθώς όπως είπε «τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχουμε εμπλακεί εκ νέου σε έναν αγώνα μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας, μεταξύ των φιλοδοξιών των πολλών και της απληστίας των λίγων, μεταξύ του δικαιώματος του λαού για αυτοδιάθεση και του ιδιοτελούς απολυτάρχη. Από την Κίνα μέχρι τη Ρωσία και όχι μόνο, στοιχηματίζουν ότι οι μέρες της δημοκρατίας είναι μετρημένες. Μου έχουν πει ευθέως ότι η δημοκρατία είναι πολύ αργή, πολύ βαλτωμένη από διχασμό για να πετύχει στον σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο και περίπλοκο κόσμο».

Πίσω από τα περί «δημοκρατίας και αυταρχισμού», ωστόσο, κρύβονται η ανησυχία για την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ από την Κίνα, η πολύμορφη αντιπαράθεση με τη Ρωσία και η διαρκής διαπάλη για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, αγορών και ενεργειακών πόρων, όπως βλέπουμε σε μια σειρά από περιοχές του πλανήτη. Η τριμερής συμφωνία Αυστραλίας - ΗΠΑ - Βρετανίας (AUKUS), η κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών, των πυρηνικών νέας γενιάς, των νέων υπερηχητικών πυραύλων και ο ανταγωνισμός στο Διάστημα το επιβεβαιώνουν.

Στο δε εσωτερικό η αντιπαράθεση είναι ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, για το ποιο θα ωφεληθεί περισσότερο από τη σημερινή διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βιώνουν με τραγικό τρόπο τα λαϊκά στρώματα.

Ο ένας χρόνος της κυβέρνησης Μπάιντεν απέδειξε ότι η κυβερνητική εναλλαγή δεν είχε κανένα όφελος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Το νέο κύμα πανδημίας τα σαρώνει, με δεδομένη την γύμνια της εμπορευματοποιημένης Υγείας, ενώ η ακρίβεια ροκανίζει τα πενιχρά εισοδήματα την ίδια ώρα που πακέτα τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατευθύνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι δολοφονίες σε βάρος Αφροαμερικανών εντάθηκαν και συνεχίστηκε η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, με χαρακτηριστικές τις εικόνες άγριας Δύσης κατά ταλαίπωρων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική.

Η πρώτη απάντηση του Τραμπ στις αιτιάσεις του Μπάιντεν δεν άργησε να έρθει: Τον κατηγόρησε για «πολιτικό θέατρο» που έχει στόχο «να εκτρέψει την προσοχή από την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης». Στις 15 Γενάρη εξάλλου έχει εξαγγείλει συγκέντρωση στην Αριζόνα, ενώ τον Νοέμβρη γίνονται και ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές, όπου αναμένεται να κλιμακωθεί η ενδοαστική αντιπαράθεση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της εισβολής στις 6 Γενάρη 2021, οι μόνοι Ρεπουμπλικάνοι που έδωσαν το «παρών» ήταν ο Ντικ Τσέινι, αντιπρόεδρος της χώρας επί Τζορτζ Ου. Μπους, και η κόρη του, βουλευτής Λιζ Τσέινι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ