Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ετοιμοι για παν ενδεχόμενο «αν η διπλωματία αποτύχει»...

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Με το πέρας της, συνοψίζοντας σε δημοσιογράφους τις αποφάσεις, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, είπε ότι στις διαβουλεύσεις με τη Ρωσία θα μπουν στο τραπέζι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Κάλεσε τη Μόσχα για διάλογο, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ «διατίθεται να ακούσει τις ανησυχίες της» και τονίζοντας ότι τις αποφάσεις του θα τις πάρει έχοντας υπόψη και τις θέσεις της Ουκρανίας, αλλά και τις θέσεις άλλων χωρών της περιοχής, συγκεκριμένα των Γεωργίας, Μολδαβίας, Φινλανδίας, Σουηδίας, με τις οποίες, όπως είπε, είναι σε συνεννοήσεις.

Σημείωσε ακόμα την απόφαση της συνόδου των ΥΠΕΞ το ΝΑΤΟ να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο στην περίπτωση που «η διπλωματία αποτύχει», όπως είπε, παραπέμποντας ευθέως στην ανάπτυξη αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων όλα αυτά τα χρόνια στη Βαλτική, στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατ. Ευρώπη, την οποία και παρουσίασε ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας το 2014, κατηγορώντας την και για αντίστοιχη ανάπτυξη δυνάμεων σήμερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Τόνισε εξάλλου ότι όλες οι χώρες, άρα και η Ουκρανία, «έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τις συμμαχίες τους», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ τα προηγούμενα χρόνια στην Ανατ. Ευρώπη ήταν αναγκαία για την εδραίωση, τάχα, της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην περιοχή...

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον διάλογο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στο πλαίσιο της λεγόμενης διττής προσέγγισης, μαζί δηλαδή με την άσκηση πίεσης με στρατιωτικά και άλλα μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, «καλωσόρισε» τη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας την επόμενη βδομάδα.

Κατά τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε ότι «στον διάλογο αυτό θα πρέπει να τονιστούν εξαρχής οι θέσεις μας», οι θέσεις δηλαδή του ΝΑΤΟ, οι οποίες τάχα «βασίζονται στις κοινές αρχές και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», το οποίο στον κόσμο του κεφαλαίου ερμηνεύεται με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, έβαλε ως «βασική αρχή» την «καταδίκη οποιασδήποτε παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», μια αρχή που, όπως είπε, «οφείλουν να σέβονται οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς και οι χώρες με εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ και ειδικά η Ουκρανία που ζητά διεθνή αλληλεγγύη».

Τοποθέτηση στο φόντο των πολυεπίπεδων σχέσεων - και στρατιωτικών - που αναπτύσσει το Κίεβο με την Αγκυρα, κι ενώ την Παρασκευή γίνονταν και πάλι αλλεπάλληλες υπερπτήσεις από την «σύμμαχο» τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, συγκεκριμένα πάνω από Οινούσσες και Ρω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ