Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Στις επάλξεις τα σωματεία για την προστασία των εργαζομένων

Συνδικαλιστές από χώρους δουλειάς μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τη μάχη που δίνουν τα σωματεία για στοιχειώδη μέτρα προστασίας

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα συνδικάτα σε κλάδους και χώρους δουλειάς, παλεύοντας ακόμα και για τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας από την πανδημία, για να προληφθεί η ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού. Η προστασία των εργαζομένων είναι μια καθημερινή αναμέτρηση, και οι περιπτώσεις που παρουσιάζονται παρακάτω είναι ενδεικτικές της μάχης που δίνεται σε χώρους δουλειάς για την ουσιαστική προστασία από τον ιό.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να αρρωστήσουν, διαρκώς μαθαίνουν για συναδέλφους τους που νοσούν, λόγω των λειψών έως και ανύπαρκτων μέτρων προστασίας, αφού η εργοδοσία, αξιοποιώντας τα πρωτόκολλα της κυβέρνησης και με μοναδικό κριτήριο τη στήριξη της κερδοφορίας της, μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης. Οι ίδιες οι συνθήκες εργασίας συμβάλλουν στη διασπορά του ιού, με το ξεχείλωμα του χρόνου εργασίας, την ανάληψη μεγαλύτερου όγκου δουλειάς από λιγότερους εργαζόμενους, τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

Σταμάτησαν την παραγωγή για να γίνει απολύμανση και επέβαλαν δωρεάν τεστ

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εργοστασίου «Αφοί Βλάχου» στο Κορωπί, όπου ήταν άμεση η παρέμβαση του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου και του επιχειρησιακού σωματείου μετά την εμφάνιση κρουσμάτων. Οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους κατάφεραν να σταματήσει η παραγωγή και λειτουργία του εργοστασίου για μία μέρα. «Αυτό ήταν απαραίτητο για να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη απολύμανση σε όλους τους χώρους», εξηγεί ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου.

«Επίσης, επιβάλαμε να πραγματοποιούνται δωρεάν τα τεστ των εργαζομένων για τις δύο βδομάδες που βρέθηκαν κρούσματα», συνεχίζει, μεταφέροντας την αποφασιστικότητα του Συνδικάτου και του επιχειρησιακού σωματείου να συνεχίσουν την πάλη για μέτρα προστασίας, με βασικό τα δωρεάν τεστ, και όχι μόνο σε περίπτωση ύπαρξης κρουσμάτων.

Για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο ελαιουργικό εργοστάσιο της «Μινέρβα» στο Σχηματάρι μάς μιλάει ο Δημήτρης Ρούσσης, μέλος του ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Εργαζομένων Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Οπως αναφέρει, «με προτροπή του σωματείου και καθοριστικό τον ρόλο της εργοστασιακής επιτροπής, μετά από συζήτηση στη Γενική Συνέλευση καταλήξαμε σε ένα κείμενο διεκδικήσεων για τη διμερή συνάντηση του σωματείου με την εργοδοσία. Και παρότι αρχικά η εταιρεία δεν δέχτηκε να συζητήσει το σύνολο των αιτημάτων μας, αναγκάστηκε να το κάνει μετά από νέα συνέλευσή μας, όπου αποφασίσαμε ότι δεν κάνουμε πίσω και ότι θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.

Εν τέλει πετύχαμε να δεσμευτεί η εταιρεία για τη συντριπτική πλειοψηφία των διεκδικήσεων και ειδικότερα για μέτρα προστασίας από την πανδημία, που περιλαμβάνουν self test κάθε βδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, μέτρο που θα εξετάζεται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Επίσης, γενική απολύμανση ακόμα κι όταν υπάρχει υποψία κρούσματος, και προφανώς όταν εντοπίζεται επιβεβαιωμένο κρούσμα. Καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων με αύξηση της συχνότητας, με παρουσία του συνεργείου καθαρισμού μετά την εναλλαγή βάρδιας σε τουαλέτες, αποδυτήρια, καντίνα. Επέκταση του συστήματος εξαερισμού σε χώρους όπου είναι απαραίτητο και τοποθέτηση φίλτρων και λαμπτήρων UV».

Δέσμη μέτρων για την προστασία ενάντια στην πανδημία απέσπασαν και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Tasty» στον Αγιο Στέφανο, μας αναφέρει ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και του επιχειρησιακού Σωματείου στην «Tasty».

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «μετά από συζήτηση και ανταλλαγή γνώμης με τους εργαζομένους, πραγματοποιήσαμε συνεδρίαση του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου και στη συνέχεια προχωρήσαμε σε συνάντηση με την εταιρεία, όπου θέσαμε την ανάγκη να πάρει πρόσθετα μέτρα μπροστά στην όξυνση της πανδημίας.

Συμφωνήσαμε από την ερχόμενη Δευτέρα να προστεθεί άλλο ένα πούλμαν για την μετακίνηση των εργαζομένων, η εταιρεία να προμηθευτεί 550 rapid test, από τα όποια θα διατίθενται 2 κάθε βδομάδα κατά την είσοδο των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, για την πρόληψη κρουσμάτων, ενώ θα γίνονται απολυμάνεις στην εναλλαγή των βαρδιών. Επίσης δίνονται στο προσωπικό δωρεάν οι προβλεπόμενες μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ95».

Αντίστοιχα θετικά παραδείγματα καταγράφονται σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπου μέσα από παρέμβαση συνδικάτων παίρνονται ορισμένα μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής και τον όμιλο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, όπου πλέον θα πραγματοποιούνται χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων 2 τεστ τη βδομάδα, καθώς επίσης τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, με αποτέλεσμα σε μεγάλη εταιρεία να αποσπαστεί η δέσμευση για διάθεση 400 τεστ δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους.

«Ατομική ευθύνη» για τους εργαζόμενους - απόκρυψη κρουσμάτων από την εργοδοσία

«Ιχνηλάτηση, τήρηση αποστάσεων, απολύμανση, αποτελούν το πιο σύντομο ανέκδοτο» στα εμπορικά καταστήματα, σημειώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλοντας τον περιορισμό της καραντίνας στις 5 μέρες. Και τονίζει πως οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται «ακόμα κι αν στο σπίτι μας έχουμε κρούσμα, επιβαρυνόμαστε με το κόστος των τεστ και των μέτρων ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά). Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, λείπουν συνάδελφοι και όταν ρωτάμε μας λένε ότι έχουν άδεια, ενώ εμείς γνωρίζουμε ότι έχουν βρεθεί θετικοί. Μεταφερόμαστε από κατάστημα σε κατάστημα για να καλύψουμε κενά λόγω κρουσμάτων. Περιμένουμε για ώρες στις ουρές των κατά τόπους διαγνωστικών κέντρων για να κάνουμε ένα τεστ».

Το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Κορίνθου - Εύβοιας σημείωνε την περασμένη βδομάδα ότι στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ έχουν αναφερθεί δεκάδες κρούσματα μέσα σε λίγες μέρες, ενώ οι εργαζόμενοι που δεν έχουν νοσήσει εξαναγκάζονται σε υπερωριακή 12ωρη απασχόληση και εργασία στα ρεπό τους, για να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό. Απαιτεί να μπει τέρμα στις απειλές της εργοδοσίας και διεκδικεί μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, ακόμα και μείωση της παραγωγής, άμεσες προσλήψεις για κάλυψη των οργανικών και έκτακτων κενών.

Τέλος, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής σημειώνει ότι «στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου και στα λογιστήρια μεγάλων εταιρειών η τηλεργασία παρουσιάζεται ως φάρμακο διά πάσαν νόσο». Κάποιες υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε τηλεργασία ακόμα και για βδομάδες, ενώ κι από όσες δίνουν την «επιλογή» «αυτό γίνεται με αποθέωση της ατομικής ευθύνης και του εκβιασμού». Ως προς την τηλεργασία, «εφαρμόζεται με τους χειρότερους όρους για την πλειοψηφία των συναδέλφων: Απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, ακατάλληλοι χώροι ή εξοπλισμός, αυξημένα κόστη (θέρμανση, ηλεκτρισμός, ίντερνετ)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ