Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΠ
Πιο αντιδραστικό το πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις, με νέα υπερσύγχρονα συστήματα

Ενα υπερσύγχρονο σύστημα φακελώματος και υποκλοπών τίθεται σε λειτουργία από την ΕΥΠ, με πρόσχημα την «πρόληψη της εγκληματικότητας», προσθέτοντας έναν ακόμα αντιδραστικό κρίκο στην αλυσίδα της περιστολής λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το νέο σύστημα έχει δυνατότητα άμεσης καταγραφής και απομαγνητοφώνησης συνομιλιών, αλλά και αυτόματης χαρτογράφησης οργανώσεων και των διασυνδέσεων ύποπτων ιδιωτών, σχεδόν προτού ακόμα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες τους.

Το κόστος του ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ, είναι ιταλικής κατασκευής και θα έχει δυνατότητα παρακολούθησης υπερδιπλάσιου αριθμού στόχων από το προηγούμενο, γερμανικό σύστημα, όπως και όλων των τηλεφωνικών επαφών ή των δεδομένων ίντερνετ, μέσω και του δικτύου 5G. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα καταγραφής συνομιλιών εκατοντάδων ψηφιακών τηλεφώνων (σταθερής τηλεφωνίας), δυνατότητα που δεν υπήρχε με το προηγούμενο σύστημα.

Η λειτουργία του νέου συστήματος παρακολούθησης συνδυάζεται με την ψήφιση τον περασμένο Μάρτη, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας (!), μιας τροπολογίας σύμφωνα με την οποία η ΑΔΑΕ απαλλάσσεται στο εξής από την υποχρέωση να γνωστοποιεί σε πολίτες ότι αποτέλεσαν στόχο παρακολούθησης από την ΕΥΠ όταν αυτή ολοκληρωθεί, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Ο αρμόδιος υπουργός επικαλέστηκε στη Βουλή λόγους «εθνικής ασφάλειας», που επιτρέπουν όμως πολλές διασταλτικές ερμηνείες, προκειμένου στο τέλος η τροπολογία, που ψηφίστηκε και από το ΚΙΝΑΛ, να έχει καθολική εφαρμογή, και όχι «κατ' εξαίρεση», όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση, επικαλούμενη τον κίνδυνο να ενημερώνονται για την παρακολούθησή τους άτομα που μπορεί να εμπλέκονται σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος ή σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Η εξόφθαλμη αυτή παραβίαση και των πιο στοιχειωδών λαϊκών ελευθεριών προκαλεί ενστάσεις ακόμα και στην ΑΔΑΕ, που επισημαίνει ότι η τροπολογία είναι σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβρη άλλο δημοσίευμα έκανε λόγο για εκτεταμένες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

Θυμίζουμε, τέλος, τα πολλαπλά κρούσματα υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό από το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (Εισαγγελία, αστυνομικές αρχές κ.λπ.) κυριολεκτικά έχουν ξεπεράσει εαυτόν, όχι βέβαια στην κατεύθυνση διαλεύκανσης της υπόθεσης, αλλά στην κωλυσιεργία, στις παλινωδίες και σε ένα «γαϊτανάκι» ευθυνών που καταλήγει μόνο σε κουκούλωμα της υπόθεσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φάρσα! (2024-08-07 00:00:00.0)
Ο λαός να βγάλει το δικό του πόρισμα, να ακυρώσει το σάπιο πλαίσιο των παρακολουθήσεων και τη μήτρα τους (2022-10-22 00:00:00.0)
Η κοροϊδία και η συγκάλυψη έκαναν ...τον κύκλο τους (2022-10-15 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η μεθόδευση να «θαφτεί» η υπόθεση υποκλοπών στο ΚΚΕ (2022-09-23 00:00:00.0)
Προς κανονικό κουκούλωμα η υπόθεση παρακολούθησης του ΚΚΕ (2022-09-22 00:00:00.0)
Ορισμένες επισημάνσεις και ερωτήματα για την υπόθεση των υποκλοπών (2022-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ