Σάββατο 8 Γενάρη 2022 - Κυριακή 9 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπερμνημόνιο με τη βούλα και «κοινή συναινέσει»

Υπερμνημόνιο με τη βούλα και «κοινή συναινέσει» ανάμεσα σε όλα τα αστικά κόμματα είναι το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επιβεβαιώνει και η επισημοποίηση ότι οι όποιες «εκκρεμότητες» μείνουν από την «ενισχυμένη εποπτεία», που απέμεινε ως «κληρονομιά» από τα μνημόνια όλων των προηγούμενων χρόνων, θα ενσωματωθούν στα προαπαιτούμενα του Ταμείου.

Τα «παλιάς κοπής» αντιλαϊκά μέτρα, λοιπόν, π.χ. για την «πλήρη εφαρμογή» της πολιτικής που σφίγγει τη θηλιά των πλειστηριασμών στα λαϊκά σπίτια και πετσοκόβει παραπέρα τις δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια, όπως και για την παραπέρα «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, έρχονται να συναντήσουν τα «νέας κοπής» αντιλαϊκά «ορόσημα»: Τα «πράσινα» χαράτσια και φόρους, το παραπέρα ξήλωμα στα εργασιακά δικαιώματα, τα νέα χτυπήματα στις ανάγκες για την προστασία της υγείας, της ζωής του λαού, του περιβάλλοντος.

Με βάση αυτά τα προαπαιτούμενα και στον βαθμό που αυτά θα υλοποιούνται, όπως θα διαπιστώνεται με συνεχείς ελέγχους, θα εκταμιεύονται από την ΕΕ τα «μεγάλα πακέτα» που θα κατευθύνονται στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες τους.

Ακόμα και η διαδικασία είναι «καρμπόν» με αυτή που έχει ζήσει ο λαός εδώ και πάνω από μια δεκαετία, επιβεβαιώνοντας ότι σε κρίση και ανάκαμψη, είτε με ατόφια μνημόνια, είτε με «μεταμνημονιακή εποπτεία», είτε με το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, με όποια κυβέρνηση και «συνταγή διαχείρισης», μόνιμα κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και χαμένος ο λαός και οι ανάγκες του, που βρίσκονται σε μόνιμη «επιτήρηση».

Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι «το κράτος έχει συνέχεια» στην αντιλαϊκή πολιτική και ότι η εναλλαγή των κυβερνήσεων αποτελεί «όχημα» για την κλιμάκωσή της: ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τα πρώτα δύο μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε μαζί τους το τρίτο και «παρέδωσε» τη «μεταμνημονιακή αξιολόγηση» που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, και σήμερα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης, που στηρίζουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, και το οποίο θα αποτελέσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της οποιασδήποτε επόμενης κυβέρνησης.

Οσο γι' αυτό, δεν έχει κανείς παρά να δει το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τις μέρες αυτές τη ΝΔ, επειδή καθυστερεί - όπως λέει - η εκταμίευση κονδυλίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ετσι, μέσα στη βδομάδα ο Αλ. Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, «έβαλε χέρι» στην κυβέρνηση για το ότι «σε μια συνθήκη που είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φτάσουν κονδύλια στην πραγματική οικονομία, η κυβέρνηση προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Από τα 2,6 δισ. για τα οποία η ίδια είχε βάλει στόχο για το 2021, φτάσαμε τελικά να έχουμε εκτέλεση 250 εκατ.», και έτσι «η ιστορική αυτή ευκαιρία δεν αξιοποιείται για να διαμορφωθούν συνθήκες συνολικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας», με το ίδιο πάντα «σχέδιο» του κεφαλαίου ανά χείρας.

Να γιατί ο λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει λύσεις από τα πάνω, από το ανακάτεμα της «σούπας» στο αστικό πολιτικό σύστημα και την κυβερνητική σκυταλοδρομία, δεν έχει να περιμένει τίποτα από κάλπικες προσδοκίες για νυν και επίδοξους «σωτήρες», να αναζητεί διέξοδο έξω από τους αγώνες.

Η λύση βρίσκεται στα δικά του χέρια. Στη μαζική πάλη για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στη σύγκρουση με αυτήν τη στρατηγική, που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα αντιλαϊκά «ορόσημα» της επόμενης μέρας (2024-06-08 00:00:00.0)
Ξεκίνησε τη ...σκληρή συμπολίτευση (2023-06-29 00:00:00.0)
«Κόλαφος» για τον λαό το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης μέρας (2023-05-25 00:00:00.0)
Συγκατοίκηση (2022-08-19 00:00:00.0)
Δεν χάνει τίποτα (2022-01-06 00:00:00.0)
Καλύτερο όνομα από το «Ελλάδα 2.0» θα ήταν το «Μνημόνιο 5.0» (2021-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ