Σάββατο 8 Ιούνη 2024 - Κυριακή 9 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΗ Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...
Τα αντιλαϊκά «ορόσημα» της επόμενης μέρας

Πέντε λόγοι για τους οποίους ο λαός πρέπει να δυναμώσει και στην κάλπη το ΚΚΕ, να καταδικάσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ

Eurokinissi

Η επομένη των ευρωεκλογών θα βρει τον λαό μπροστά σε μια δύσκολη πραγματικότητα που του έχουν προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική για τα κέρδη του κεφαλαίου. Γι' αυτό είναι ανάγκη να μαυρίσει ο λαός τα κόμματα της ΕΕ και την Κυριακή να ψηφίσει δαγκωτό ΚΚΕ.

Στον πυρήνα της αντιλαϊκής ατζέντας, που κλιμακώνεται στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, βρίσκεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τη γεφύρωση του «κενού παραγωγικότητας» που τη χωρίζει από τους βασικούς ανταγωνιστές της. Και, βέβαια, η πολεμική προπαρασκευή, που απαιτεί επανασχεδιασμό βασικών κατευθύνσεων της οικονομίας και νέα θηριώδη κονδύλια για εξοπλισμούς.

Σ' αυτούς τους άξονες προσαρμόζεται ο ατέλειωτος μνημονιακός οδικός χάρτης που βρίσκεται ούτως ή άλλως στον πυρήνα της στρατηγικής της ΕΕ και περιλαμβάνει: Το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα συνεχιστούν αμείωτα, και βέβαια όσα πρόκειται να προστεθούν στα προαπαιτούμενα της νέας ΚΑΠ και του Ταμείου Συνοχής.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά...

ΝΕΑ ΥΠΕΡΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Τα ...νέα δεδομένα περιέγραψε πριν μερικές μέρες σε συνέντευξή της η απερχόμενη και εκ νέου διεκδικήτρια της προεδρίας της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οπως ανέφερε, η εκταμίευση των κοινοτικών πόρων θα συνδεθεί με την υποχρέωση των χωρών - μελών της ΕΕ να υλοποιούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες.

Κάτι που γίνεται και σήμερα, όμως απ' ό,τι φαίνεται θα πάρει τα χαρακτηριστικά πιο σφιχτού ελέγχου, κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι το μνημόνιο των μνημονίων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε επίσης ζήτημα παράτασης του Ταμείου Ανάκαμψης πέραν του 2026, όπως ζητούν αρκετές χώρες, σε συνάρτηση με την αλλαγή των όρων στο ΕΣΠΑ και στην ΚΑΠ, καθώς επίσης τη μείωση των προϋπολογισμών τους και τη μεταφορά των κονδυλίων σε άλλες «προτεραιότητες», όπως π.χ. η αμυντική βιομηχανία.

Η ΝΔ πρωτοστατεί στη χώρα μας για «περισσότερη Ευρώπη», που σημαίνει ταχύτερη προσαρμογή στα νέα αντιλαϊκά δεδομένα που γεννά το ενδεχόμενο μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης και της γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος «ξεπλυματίας» του μνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης και ζητά την επέκτασή του, όπως κάνουν επίσης το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση και η Κωνσταντοπούλου, βάζοντας πλάτη για υπερμνημόνια ...μέχρι να σβήσει ο ήλιος!

ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το κυβερνητικό «πρόγραμμα» των επόμενων χρόνων, που φέρει τον τίτλο «Νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο», έχουν καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματά της. Ενα πλαίσιο που περιλαμβάνει νέο κύκλο επίθεσης.

Στον πυρήνα αυτού του πλαισίου βρίσκονται:

- Η κλιμάκωση των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ.

- Η παραπέρα καθήλωση των μισθών.

- Η ένταση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών με «πράσινα» χαράτσια.

- Η ένταση των πλειστηριασμών και των απειλών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οποιαδήποτε νέα κρατική δαπάνη, πάνω από το σημερινό όριο της εξαθλίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά, θα απαιτεί μόνιμα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει είτε «πάγωμα» - μείωση των κρατικών δαπανών, ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες, είτε έκτακτη φορολογία στον λαό για παροχές - ψίχουλα και ξαναμοίρασμα της φτώχειας. Δηλαδή θα δίνουν - αν δίνουν... - ένα από τη μία τσέπη και θα παίρνουν δύο από την άλλη!

Από το 2025, με την εφαρμογή των νέων κανόνων, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα θεωρείται ότι δημιουργεί - αυτό που λένε - δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες δαπάνες. Και έτσι μόνο η επιβολή ενός νέου φόρου μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για τα ψίχουλα που μοιράζει κατά καιρούς η κυβέρνηση.

Στον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας συναντιούνται όλα τα κόμματα της ΕΕ! Γι' αυτό θεωρούν δεδομένο ότι οι κρατικές δαπάνες για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες θα ξύνουν τον πάτο του τσουκαλιού και τσακώνονται για το ποιος έχει το πιο κοστολογημένο πρόγραμμα, που δεν βάζει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023 - 2026 έχει ήδη κατατεθεί και εγκριθεί από την ΕΕ.

Σύμφωνα με αυτό, το πρωτογενές πλεόνασμα από τη φοροληστεία και τις περικοπές στον λαό προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η ενίσχυση των επενδύσεων - στο γόνιμο έδαφος των αντεργατικών ανατροπών, των φοροαπαλλαγών και προνομίων του κεφαλαίου - αναμένεται ιδιαίτερα σημαντική, με ετήσια αύξηση ύψους 13,2% το 2023, 9,7% το 2024, 10,7% το 2025 και 7,2% το 2026.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει εξάλλου όλες τις βασικές αντιλαϊκές δεσμεύσεις, με μπούσουλα και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ για τα επόμενα πολλά χρόνια, που, όπως ανέφερε και η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, θα περιλαμβάνουν την «εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο οποίος θα είναι αρκετά αυτοματοποιημένος, αφήνοντας λίγα περιθώρια πολιτικών παρεμβάσεων».

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της σ' αυτό το νέο Σύμφωνο, καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που την καλούσε να στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν, ενώ τώρα λέει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ...αδιαπραγμάτευτα!

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Ο χαρακτηρισμός «υπερμνημόνιο» ανταποκρίνεται απόλυτα σε αυτό που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα περιβόητα πακέτα του Ταμείου εκταμιεύονται αφού προηγουμένως έχουν ψηφιστεί στη Βουλή τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, πολλά από αυτά με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των προαπαιτούμενων περιλαμβάνει διευκολύνσεις για το κεφάλαιο, τις οποίες πληρώνει ο λαός, ενώ ένα μεγάλο μέρος αφορά αντεργατικά μέτρα και νέα χαράτσια, στο όνομα του μετασχηματισμού της οικονομίας και της επιτάχυνσης των στόχων της «πράσινης ανάπτυξης».

Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν τι περιμένει τον λαό από την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, στο όνομα του να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση και στήριξη του κεφαλαίου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με βάση το σχέδιο κυβέρνησης - Κομισιόν, το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα περιλαμβάνει συνολικά 567 ορόσημα μέχρι το 2026, τα περισσότερα από τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2025 (περίπου 210).

Εκτός από τα προαπαιτούμενα, στο Ταμείο Ανάκαμψης ενσωματώθηκαν και τα αντιλαϊκά «υπόλοιπα» της λεγόμενης «μεταμνημονιακής εποπτείας», όπως η παραπέρα μείωση των «κόκκινων» δανείων με ένταση των πλειστηριασμών, ενώ συνδέεται άμεσα με τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα», δηλαδή με τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, που «παρακολουθούν» την πορεία στρατηγικών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη - μέλη.

Στην κάλπη της Κυριακής ο λαός επιλέγει ποιον θα έχει δίπλα του ακόμα πιο δυνατό, για να αντιπαλέψει τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, και πώς θα αξιοποιήσει την ψήφο του για να αποδυναμώσει αυτούς που θα τα ψηφίζουν ή θα τα στηρίζουν. Αυτό σημαίνει ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ και πιο αδύναμοι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Τον Ιούνη εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έως και 70%! Μια εξέλιξη που αποκαλύπτει την κοροϊδία της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων που επιχειρούν να συγκαλύψουν ότι το πραγματικό πρόβλημα με τα «τσουχτερά» τιμολόγια βρίσκεται στην πολιτική της ΕΕ, που στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς έφερε την «πράσινη μετάβαση», το Χρηματιστήριο Ενέργειας και μια σειρά άλλες επιλογές με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια στιγμή, σοκάρουν και προκαλούν τα τεράστια κέρδη και οι εξαγορές που ανακοινώνουν οι εταιρείες στον κλάδο της Ενέργειας: Τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 9 δισ. ευρώ τον χρόνο για τις «πράσινες» μπίζνες την επόμενη διετία, ενώ για την πενταετία 2025 - 2030 αυτό το ποσό αναμένεται να εκτοξευτεί στα 11,6 δισ. ευρώ, με το συνολικό γδάρσιμο του λαού να ξεπερνά τα 76 δισ. ευρώ. Αυτά προβλέπονται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της κυβέρνησης, που είναι σε γνώση των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ.

Συνολικά, το ΕΣΕΚ προβλέπει βαρύ «πέλεκυ» για τον λαό και αντίστοιχα «χωρίς οροφή» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αφού τα περιβόητα σχέδια για την «πράσινη μετάβαση» θα απαιτήσουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες ύψους 165 δισ. ευρώ μέχρι το 2030!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο, έως το 2030:

- Το μερίδιο των ΑΠΕ προβλέπεται να βρίσκεται στο 79% της ηλεκτροπαραγωγής, με προσθήκη μονάδων άνω των 12 GW στα έργα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ώστε η εγκατεστημένη ισχύς τους να φτάσει τα 23,5 GW (χωρίς τα υδροηλεκτρικά). Τα έργα ΑΠΕ που είναι σήμερα σε λειτουργία και τα έργα που έχουν λάβει Ορους Σύνδεσης έχουν δεσμεύσει ηλεκτρικό χώρο που υπερκαλύπτει τον στόχο του ΕΣΕΚ για το 2030. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στη χώρα έχει ξεπεράσει τα 11,5 GW, εκ των οποίων περίπου τα 5 GW είναι συνδεδεμένα στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ και τα υπόλοιπα στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ.

- Σε σχέση με την εξοικονόμηση Ενέργειας, τίθεται στόχος η τελική κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 15,4 εκατ. ΤΙΠ (τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου), από 21,1 ΤΙΠ το 2021, με βασικό μέσο την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και ζητούμενο μέχρι το 2030 αυτή να έχει γίνει στο 19% των κατοικιών. Την ίδια ώρα, προβλέπεται ότι η ζήτηση για ρεύμα θα αυξηθεί, έως και θα διπλασιαστεί μετά το 2030, λόγω της ηλεκτροκίνησης αλλά και της εκτεταμένης χρήσης για την παραγωγή υδρογόνου.

Κι όλα αυτά με τη βούλα της ΕΕ και του περιβόητου πακέτου «Fit for 55», που τον Απρίλη του 2023 ψήφισαν από κοινού οι ευρωβουλευτές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και το οποίο σηματοδοτεί νέες τεράστιες αυξήσεις τιμών σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αυξήσεις ναύλων σε ακτοπλοΐα και αερομεταφορές, εκτίναξη του κόστους συντήρησης παλαιών κατοικιών και αυτοκινήτων και εκτόξευση των κινδύνων για την υγεία του λαού, καθώς εντάσσει στο άθλιο «εμπόριο ρύπων» την καταστροφική για την υγεία και το περιβάλλον καύση απορριμμάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Κ. Πασ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα τιμολόγια - φωτιά και ο «θησαυρός» για τους ομίλους(2024-01-03 00:00:00.0)
«Σφραγίδα» στα αντεργατικά μέτρα και τα ματωμένα πλεονάσματα(2023-10-24 00:00:00.0)
Πάνω από 76 δισ. ευρώ το γδάρσιμο του λαού για τις «πράσινες» μπίζνες!(2023-08-22 00:00:00.0)
Κατατέθηκε το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ(2023-05-02 00:00:00.0)
Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο και ο λογαριασμός στον λαό(2021-06-24 00:00:00.0)
Με «μπούσουλα» τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις ανάγκες των μονοπωλίων(2019-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ