Σάββατο 8 Ιούνη 2024 - Κυριακή 9 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Η ΕΕ ενάντια στην ακροδεξιά: Το πιο σύντομο ανέκδοτο...

Αν υπάρχει ένας μύθος που κατέρρευσε με τον μεγαλύτερο πάταγο σ' αυτές τις ευρωεκλογές, είναι ότι οι αστικές δυνάμεις του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» μπορούν - και θέλουν - να ανακόψουν την ακροδεξιά! Είναι μάλιστα τέτοια η πρεμούρα τους να στήσουν «ανάχωμα», που η φον ντερ Λάιεν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) παζαρεύει με την Μελόνι τη στήριξή της για να εκλεγεί ξανά πρόεδρος της Κομισιόν, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό να το σκέφτεται σοβαρά!

Και δεν είναι μόνο αυτό: Την Μελόνι «διεκδικεί» και η Λεπέν για να φτιάξουν μαζί μια νέα Ευρωομάδα με άλλα ακροδεξιά κόμματα. Δικαιωματικά, θα σκεφτεί κανείς, αφού η Μελόνι συγκυβερνά με τη «Λέγκα», η οποία σήμερα ανήκει στην ίδια Ευρωομάδα με την Λεπέν. Αφού λοιπόν η Μελόνι δέχεται για κυβερνητικό εταίρο τη «Λέγκα», εξαιτίας και τις ιδεολογικής τους συγγένειας, γιατί να μην «κάνει χωριό» και με την Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο;

Αυτές τις κολιγιές έρχεται να ξεπλύνει και να νομιμοποιήσει το «φλερτ» του ΕΛΚ (στην πραγματικότητα της ίδιας της Κομισιόν) με την Μελόνι, που δεν είναι βέβαια η μοναδική τέτοια διεργασία που «τρέχει» στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο.

Αλλωστε, σε συνθήκες πολεμικής προπαρασκευής και μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, αυτά που χωρίζουν τις αστικές δυνάμεις στην ΕΕ είναι πολύ λιγότερα απ' αυτά που τις ενώνουν, και πρώτα απ' όλα η σύγκλισή τους στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και η αποφασιστικότητά τους να μην αφήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια να ριζοσπαστικοποιηθεί, στις φουρτούνες που θα δοκιμάσει το επόμενο διάστημα η ευρωπαϊκή «σταθερότητα».

Ας σκεφτεί ο λαός: Πόσο μακριά από τη γραμμή της «στρατηγικής αυτονομίας» και αυτά που λένε κυβερνήσεις σαν του Μητσοτάκη (συμμετέχει στο ΕΛΚ) και του Σολτς (συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) είναι τα όσα λέει η ακροδεξιά Μελόνι; Να τι διακηρύττει η Ιταλίδα πρωθυπουργός: «Θέλουμε μια Ενωση με μια εξωτερική πολιτική και μια πολιτική άμυνας οι οποίες θα της χαρίσουν κεντρικό ρόλο σε όλες τις περιοχές με εστίες κρίσης. Θέλουμε να οικοδομηθεί ένας ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ, ώστε να υποστηριχθούν καλύτερα τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Πόσο μακριά από τους μύθους περί «φιλολαϊκής ΕΕ» και τις διεργασίες που γίνονται για την παραπέρα «ολοκλήρωση» και θωράκιση της ιμπεριαλιστικής ένωσης είναι τα όσα λέει η Λεπέν στη Γαλλία, για «αλλαγή των θεσμών» της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι αυτή δεν πρέπει να διαλυθεί και ότι η Γαλλία πρέπει να διατηρήσει το ευρώ;

Δεν έχει εξάλλου παρά να δει κανείς τις δεκάδες ψηφοφορίες στην Ευρωβουλή, όπου όλο το ακροδεξιό φύραμα «συνυπογράφει» την πολιτική της ΕΕ. Αλλά και όλες εκείνες τις χώρες, από την Ιταλία μέχρι τη Σλοβακία και από την Ουγγαρία μέχρι τη Φινλανδία και τη Σουηδία, όπου οι ακροδεξιοί συμμετέχουν στις κυβερνήσεις. Εκεί όπου ρίχνουν γρήγορα τις μάσκες της ρηχής «αντι-ΕΕ» και «αντι-ολιγαρχικής» φρασεολογίας και αποδεικνύονται στην πράξη οι πιο πιστοί υπηρέτες της αντιλαϊκής ευρωενωσιακής πολιτικής.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι αυτές οι δυνάμεις δεν αποτελούν κίνδυνο για το σύστημα και την ΕΕ, ούτε τις χωρίζει «χάσμα» από τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις. Αντίθετα, αποτελούν «σάρκα από τη σάρκα» του σάπιου συστήματος, «δύναμη κρούσης» και πολύτιμη εφεδρεία για το καπιταλιστικό σύστημα. Το βλέπουμε άλλωστε και στη χώρα μας, με τον Βελόπουλο και άλλα φυντάνια, που πέρα από γυρολόγοι στα άλλα αστικά κόμματα είναι και τα καλύτερα σκυλάκια του συστήματος, δηλώνοντας διαθέσιμοι να βάλουν πλάτη στη σταθερότητά του, όταν αυτή ταράζεται από τις λαϊκές διαθέσεις.

Γι' αυτό και η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς δεν μπορεί να γίνει από τις υπόλοιπες δυνάμεις του συστήματος και της ΕΕ, που τους επιστρατεύουν ως «σκιάχτρο» για να σπρώξουν λαϊκές δυνάμεις στην αγκαλιά των «προοδευτικών μετώπων» υπεράσπισης του συστήματος. Ολο το προηγούμενο διάστημα εξάλλου επιβεβαιώθηκε ξανά ότι τα «μέτωπα» αυτά και οι υποτιθέμενες «προοδευτικές» κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατών και λοιπών όχι μόνο δεν έκλεισαν τον δρόμο στους φασίστες ποτέ και πουθενά, αλλά αντίθετα τον άνοιξαν διάπλατα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου η διάψευση των ψεύτικων ελπίδων που καλλιέργησαν τα «αδελφάκια» του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε τα ποσοστά τέτοιων δυνάμεων. Αλλά και στη Γερμανία, η συμμαχική κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Σολτς - που διατηρεί σχέσεις και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το ΠΑΣΟΚ - έχει δώσει λαμπρά δείγματα ...προοδευτικότητας (από τα πολεμικά παραληρήματα μέχρι τους νόμους για την «επαναμετανάστευση» και τις απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων υπέρ της Παλαιστίνης), τροφοδοτώντας όλο το αντιδραστικό σινάφι.

Στις εκλογές λοιπόν ψηφίζουμε για όλα, και η ψήφος του λαού στο ΚΚΕ είναι η μόνη που μπορεί να δώσει απάντηση στην ακροδεξιά. Πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει στήριγμα στην πάλη ενάντια στην ακροδεξιά και στον φασισμό, αγώνας ενάντια στη μήτρα που τους γεννάει, το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης και την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ