ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρόκληση η αποφυλάκιση του εγκληματία χρυσαυγίτη Νίκου Μίχου

«Προκαλεί το κοινό αίσθημα για άλλη μια φορά η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθηνών να αποφυλακίσει τον εγκληματία ναζιστή χρυσαυγίτη Νίκο Μίχο», τονίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για την απόφαση αποφυλάκισης του χρυσαυγίτη Μίχου.

Σημειώνει ακόμα ότι «ιδιαίτερα στις γειτονιές του Πειραιά, του Περάματος, στις προσφυγογειτονιές της Δραπετσώνας, της Νίκαιας, στη γειτονιά του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι δεν θα επιτρέψουμε να χύνεται αυτό το ρατσιστικό, φασιστικό δηλητήριο. Θα κόψουμε κάθε μακρύ χέρι του συστήματος όπως αυτό των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής ή οποιουδήποτε άλλου μορφώματος τολμήσει να ξεπηδήσει».

Καλεί «τα εργατικά συνδικάτα του Πειραιά, τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στο φασισμό και την πολιτική που τον θρέφει. Αυτός ο αγώνας δεν σταματά όσο υπάρχει η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της εντατικοποίησης, της εκμετάλλευσης».

«Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτά ή σε νέα μαντρόσκυλα να σηκώσουν κεφάλι ποτέ και πουθενά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στη φυλακή παραμένουν Λαγός και Πόπορη

Στο μεταξύ, στη φυλακή θα παραμείνουν οι ναζιστές εγκληματίες Ι. Λαγός και Βεν. Πόπορη, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Ανατολών απέρριψε χτες τις αιτήσεις αποφυλάκισης που είχαν υποβάλει. Του Λαγού, ενός από τα κορυφαία στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης ομόφωνα, λόγω απαραδέκτου, και της Πόπορη επί της ουσίας, με πλειοψηφία 4-1. Μειοψήφισε η πρόεδρος Κλεονίκη Χίλιου, που είχε τη γνώμη ότι η Πόπορη πρέπει να αποφυλακιστεί!

Την απόρριψη των αιτήσεων αποφυλάκισης των δύο ναζιστών είχε προτείνει και ο εισαγγελέας Γεώργιος Κοσμίδης.

Του Λαγού για τυπικούς λόγους, καθώς η προηγούμενη αίτησή είχε απορριφθεί ως ανυποστήρικτη στις 6 Οκτώβρη, όμως οι συνήγοροί του δεν περίμεναν να περάσει δίμηνο, όπως απαιτεί ο νόμος, αλλά κατέθεσαν νέα αίτηση στις 2 Δεκέμβρη. Της Πόπορη για ουσιαστικούς λόγους, διότι δεν της προκαλείται υπέρμετρη βλάβη από τη φυλάκισή της, πέραν εκείνης που προκαλείται σε κάθε άτομο που φυλακίζεται. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, και η Πόπορη έχει ευνοϊκή μεταχείριση, αφού έχει μεταφερθεί σε αγροτική φυλακή (στο αγροτικό τμήμα των φυλακών Ελαιώνα στη Θήβα), όπου οι κρατούμενοι εργάζονται έως το μεσημέρι και μειώνεται ο χρόνος κράτησης... Την ίδια μεταχείριση υπενθυμίζεται ότι έχουν και οι ναζιστές Ηλιόπουλος, Στράτος και Χρυσαφίτης. Η αστυνομικός μέλος της ΧΑ Βενετία Πόπορη διατηρούσε στο σπίτι της οπλοστάσιο παράνομα και δρούσε ως πληροφοριοδότης της εγκληματικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι κεντρικά οργανωμένη σε όλη την επικράτεια ήταν και η επιχείρηση προσεταιρισμού αστυνομικών σε τοπικά αστυνομικά τμήματα, για να εξασφαλίζεται η εκ των έσω ενημέρωση και η ατιμωρησία, όπως έχει προκύψει και από την ακροαματική διαδικασία.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με τις «πλάτες» της Κομισιόν η κατασκευή ΜΕΑ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

«Πλάτες» στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στον Λαγκαδά, για την οποία οι μαζικοί φορείς της περιοχής έχουν υπογραμμίσει τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία και το περιβάλλον, κάνει η Κομισιόν με την απάντησή της σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Η Κομισιόν κάνει πως δεν άκουσε τις σοβαρές και τεκμηριωμένες ανησυχίες των μαζικών φορέων της περιοχής και το ότι η Μονάδα σχεδιάζεται σε έναν ήδη επιβαρυμένο χώρο από τον παρακείμενο ΧΥΤΑ. Μάλιστα καταφεύγει σε ανέξοδες ευχές, ζητώντας «η διαχείριση των αποβλήτων να γίνεται με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία ή να βλάπτεται το περιβάλλον» και επικαλείται τις γνωστές καταστροφικές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία Οδηγίες - πλαίσιο για τα απόβλητα και τις βιομηχανικές εκπομπές.

Με βάση άλλωστε αυτές τις Οδηγίες, σκοπός της Μονάδας στον Λαγκαδά είναι να προετοιμάσει την πρώτη ύλη για την αποδεδειγμένα καρκινογόνα καύση απορριμμάτων (SRF) στις τσιμεντοβιομηχανίες της περιοχής, εκτοπίζοντας την ανακύκλωση στην πηγή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού και το περιβάλλον.

Αυτήν την εγκληματική πολιτική ακολουθούν τόσο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, της ΝΔ σήμερα όπως του ΣΥΡΙΖΑ πριν, έχοντας ως κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων ομίλων και επιχειρήσεων που επιδιώκουν να εμπλακούν με εγγυημένη κερδοφορία στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται το κόστος στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες μέσω της τοπικής δημοτικής φορολογίας.

Σχολιάζοντας την απάντηση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Τα εργατικά - λαϊκά στρώματα μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, καθώς και της ΕΕ, που μπροστά στη διαχείριση των απορριμμάτων ως ένα κερδοφόρο πεδίο επενδύσεων αποδεικνύεται περίτρανα ότι η δήθεν "πράσινη" στρατηγική καμία σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, το αντίθετο μάλιστα, την πλήττουν πολλαπλά. Πρόκειται για στόχους που ενσωματώνονται στη στρατηγική της "Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης", που "χρυσώνει" από τον ιδρώτα των λαών τους ομίλους των ΑΠΕ, των "εναλλακτικών μορφών παραγωγής Ενέργειας", όπως με την καύση, σε βάρος της υγείας, της ζωής, των αναγκών του λαού.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, ενάντια στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες τους, ώστε να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.

Σήμερα, με την άνοδο της τεχνολογίας και την εξέλιξη της επιστήμης, υπάρχουν οι δυνατότητες για διαχείριση των απορριμμάτων από έναν ενιαίο κρατικό φορέα, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου κριτήριο θα είναι η προστασία της υγείας του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος και όχι το καπιταλιστικό κέρδος».

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Συνεχίζονται οι προβολές του «Μπόλικη πέτρα. Μπόλικη καρδιά»

Συνεχίζονται οι οργανωμένες προβολές του Ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Μπόλικη πέτρα. Μπόλικη καρδιά».

Αύριο, Παρασκευή 14 Γενάρη

-- Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει προβολή του ντοκιμαντέρ στις 8 μ.μ. στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Σάββατο 15 Γενάρη

-- Η KO Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ στις 6.30 μ.μ., στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ελληνισμού Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.), στη Λεωφόρο Δεκελείας 152 & Αττάλειας 2, Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας.

-- Η ΚΟ Βριλησσίων του ΚΚΕ διοργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11).

-- Η ΚΟ Μεταμόρφωσης του ΚΚΕ διοργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ στις 7 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης (Δηλαβέρη).

-- Οι ΚΟ Παιανίας, Γέρακα, Παλλήνης του ΚΚΕ καλούν στην προβολή στις 7 μ.μ., στο Οινοποιείο Πέτρου (Λεωφ. Μαραθώνος, Παλλήνη)

-- Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει προβολή του ντοκιμαντέρ στις 8 μ.μ. στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

-- Οι ΚΟ Νομού Πέλλας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν προβολή του ντοκιμαντέρ στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.

Κυριακή 16 Γενάρη

-- Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και το ΤΣ Ρεθύμνου της ΚΝΕ διοργανώνουν προβολή στην Κοξαρέ.

-- Η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ καλεί στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «Τιτίνα».

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Γαλατσίου καλούν στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Το Καμίνι», Ρεθύμνης και Χρήστου Καψάλη 36, Γαλάτσι.

-- Οι ΚΟ Μαραθώνα, Ν. Μάκρης, Ραφήνας και Πικερμίου του ΚΚΕ καλούν στις 12 το μεσημέρι, στον Δημοτικό Κινηματογράφος «ΣΙΝΕ Αλίκη», Λ. Μαραθώνος 196 (Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Νέας Μάκρης, πρώην αμερικάνικη βάση).

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις Φιλοσοφικής, ΝΟΠΕ, Υγείας και ΔΙΠΑΕ της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης οργανώνουν προβολή, στις 8 μ.μ., στο Κινηματοθέατρο των Α' Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ οργανώνει προβολή στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα τέχνης στην Κοζάνη.

Τρίτη 18 Γενάρη

-- Η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευόσμου.

Κυριακή 23 Γενάρη

-- Οι Τομεακές Οργανώσεις Φιλοσοφικής, ΝΟΠΕ, Υγείας και ΔΙΠΑΕ της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης οργανώνουν προβολή, στις 8 μ.μ., στο Κινηματοθέατρο των Α' Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης στις 8 μ.μ.

Εξελίξεις στην «Αυγή»

Παραιτήθηκε χτες ο διευθυντής της «Αυγής» Αγγ. Τσέκερης, ενώ προς κλείσιμο οδεύει το καθημερινό της φύλλο. Οι εργαζόμενοι, σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν προχτές, ομοφώνως εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τον σχεδιασμό αυτόν και ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα.

Ο Αγγ. Τσέκερης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο υποστηρίζει ότι η εφημερίδα δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τους 5.000 συνδρομητές για το ηλεκτρονικό της φύλλο, αριθμό αναγκαίο για να κρατηθεί ζωντανή. «Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση, απλά δεν υπάρχουν. Τελεία. Αλλά και να υπήρχαν, είναι πολύ δύσκολο για μια συντακτική ομάδα να συνεδριάζει, να σχεδιάζει, να τσακώνεται, να δίνει τον καλύτερο εαυτό της για ένα καθημερινό φύλλο που κυκλοφοριακά είναι τόσο προβληματικό. Είναι θέμα κύρους και αξιοπρέπειας», αναφέρει.

ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Κλήθηκε σε απολογία ο εκδότης Κ. Βαξεβάνης

Κλήση για απολογία από την ανακρίτρια Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση «Novartis» έλαβε ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Ο Κ. Βαξεβάνης καλείται να απολογηθεί στις 19 Γενάρη για τα αδικήματα: Της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού διά της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία κάποιου αθώου κατά συρροή, της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού διά της μεταχειρίσεως παρανόμως εκβιαστικών μέσων για να πετύχουν οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου ή μάρτυρα, της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και της εγκληματικής οργάνωσης - συμμορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ