Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με τις «πλάτες» της Κομισιόν η κατασκευή ΜΕΑ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

«Πλάτες» στην κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στον Λαγκαδά, για την οποία οι μαζικοί φορείς της περιοχής έχουν υπογραμμίσει τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία και το περιβάλλον, κάνει η Κομισιόν με την απάντησή της σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Η Κομισιόν κάνει πως δεν άκουσε τις σοβαρές και τεκμηριωμένες ανησυχίες των μαζικών φορέων της περιοχής και το ότι η Μονάδα σχεδιάζεται σε έναν ήδη επιβαρυμένο χώρο από τον παρακείμενο ΧΥΤΑ. Μάλιστα καταφεύγει σε ανέξοδες ευχές, ζητώντας «η διαχείριση των αποβλήτων να γίνεται με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία ή να βλάπτεται το περιβάλλον» και επικαλείται τις γνωστές καταστροφικές για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία Οδηγίες - πλαίσιο για τα απόβλητα και τις βιομηχανικές εκπομπές.

Με βάση άλλωστε αυτές τις Οδηγίες, σκοπός της Μονάδας στον Λαγκαδά είναι να προετοιμάσει την πρώτη ύλη για την αποδεδειγμένα καρκινογόνα καύση απορριμμάτων (SRF) στις τσιμεντοβιομηχανίες της περιοχής, εκτοπίζοντας την ανακύκλωση στην πηγή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του λαού και το περιβάλλον.

Αυτήν την εγκληματική πολιτική ακολουθούν τόσο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, της ΝΔ σήμερα όπως του ΣΥΡΙΖΑ πριν, έχοντας ως κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων ομίλων και επιχειρήσεων που επιδιώκουν να εμπλακούν με εγγυημένη κερδοφορία στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται το κόστος στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες μέσω της τοπικής δημοτικής φορολογίας.

Σχολιάζοντας την απάντηση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Τα εργατικά - λαϊκά στρώματα μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, καθώς και της ΕΕ, που μπροστά στη διαχείριση των απορριμμάτων ως ένα κερδοφόρο πεδίο επενδύσεων αποδεικνύεται περίτρανα ότι η δήθεν "πράσινη" στρατηγική καμία σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, το αντίθετο μάλιστα, την πλήττουν πολλαπλά. Πρόκειται για στόχους που ενσωματώνονται στη στρατηγική της "Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης", που "χρυσώνει" από τον ιδρώτα των λαών τους ομίλους των ΑΠΕ, των "εναλλακτικών μορφών παραγωγής Ενέργειας", όπως με την καύση, σε βάρος της υγείας, της ζωής, των αναγκών του λαού.

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, ενάντια στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες τους, ώστε να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.

Σήμερα, με την άνοδο της τεχνολογίας και την εξέλιξη της επιστήμης, υπάρχουν οι δυνατότητες για διαχείριση των απορριμμάτων από έναν ενιαίο κρατικό φορέα, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, όπου κριτήριο θα είναι η προστασία της υγείας του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος και όχι το καπιταλιστικό κέρδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ