Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Τηλεφώνημα σε Μόσχα με ευρωατλαντική ατζέντα

Εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, διαχέοντας ότι συζήτησαν για τις εξελίξεις σε Ουκρανία, Καζακστάν, Λιβύη και Συρία. Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό επανέλαβε στον Λαβρόφ τις «πάγιες ελληνικές θέσεις», οι οποίες ταυτίζονται βέβαια με τις ευρωατλαντικές.

Από τη μεριά του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και ότι «συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα της διμερούς ημερήσιας διάταξης».

Αναφέρει ακόμα ότι «εξετάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μέσω των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ρωσίας, διεθνή και περιφερειακά προβλήματα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις συναντήσεις στη Γενεύη και στις Βρυξέλλες (σ.σ. ΗΠΑ - Ρωσίας και ΝΑΤΟ - Ρωσίας αντίστοιχα) για τις εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη».

Από ρωσικής πλευράς αποτιμήθηκαν εκτενώς η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και οι οδοί ομαλοποίησής της «στη βάση της άνευ όρων εκπλήρωσης του πακέτου μέτρων του Μινσκ», ενώ ο Λαβρόφ ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του «για την πορεία της ειρηνευτικής επιχείρησης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας στο Καζακστάν, έπειτα από αίτημα του Προέδρου της χώρας Ζ. Τοκάεφ», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ. Καταλήγει ότι οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και για τη διευθέτηση στη Λιβύη και τη Συρία.

Ολα αυτά ενώ σήμερα ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στη Βρέστη της Γαλλίας (ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ) προκειμένου να συμμετάσχει στη λεγόμενη άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, και ενώ από χτες συνεδριάζουν σε αντίστοιχη σύνθεση οι υπουργοί Αμυνας της Ενωσης με θεματολογία τις σύγχρονες ιμπεριαλιστικές κόντρες και τις προετοιμασίες της ΕΕ, ώστε από καλύτερες θέσεις τα επόμενα χρόνια να υπερασπιστεί τις θέσεις των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων σε αυτές.

Επίσης σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας συνεδριάζουν από κοινού με θέμα τη «Στρατηγική Πυξίδα», κείμενο - μπούσουλας στις κόντρες της επόμενης δεκαετίας, αντίστοιχο με την υπό επικαιροποίηση «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ.

Κατόπιν, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση εργασίας αποκλειστικά των υπουργών Εξωτερικών με αντικείμενο συζήτησης την «Κατάσταση Ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη», ουσιαστικά την αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Αύριο Παρασκευή γίνεται η δεύτερη συνεδρίαση, με αντικείμενο συζήτησης τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας.

Στο μεταξύ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ περιέγραψε την αξιοποίηση όλων των διαύλων για την υλοποίηση ευρωατλαντικων σχεδιασμών μιλώντας στο «3ο Διεθνές Συνέδριο για τη Θρησκευτική Διπλωματία», με διοργανωτές το λεγόμενο Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ και το ΕΚΠΑ.

Ο Πάιατ θύμισε τη συνάντησή του τον Νοέμβρη στην Αθήνα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την τότε πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, σημειώνοντας πως «η ποιμαντική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη ενισχύει την αμερικανική διπλωματία για την υποστήριξη της ουκρανικής κυριαρχίας και εθνικής ενότητας». Θυμίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε πριν ακριβώς τρία χρόνια το αυτοκέφαλο της ουκρανικής Εκκλησίας, προκαλώντας την οξεία αντίδραση της Μόσχας.

Ο Πάιατ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «συνεχίζει να προσπαθεί να υποκινήσει την αστάθεια και να υπονομεύσει την κυριαρχία των ανεξάρτητων εθνών με ορθόδοξη πλειοψηφία» και κατήγγειλε τα σχέδια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για δημιουργία «δικής της πατριαρχικής εξαρχίας στην Αφρική», «θυμίζοντας» ότι πρόσφατα συναντήθηκε με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο, «διαβεβαιώντας» ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με την Ελλάδα και τους άλλους εταίρους μας στην περιοχή για να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία έναντι εξωτερικών επιθέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ