Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιδεινώνονται οι προβλέψεις για την οικονομία

Στο 2% αναμένεται ότι θα περιοριστεί φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ για το 2023 προβλέπεται πως αυτός θα διαμορφωθεί στο 3%. Στην προηγούμενη έκθεση που είχε συντάξει τον Ιούνη, είχε προβλέψει ανάπτυξη κατά 4,5% τόσο για το 2022 όσο και για το 2023. Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις της Τράπεζας κάνουν λόγο για ανάπτυξη 9,5% τη χρονιά που πέρασε, πολύ μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις για 5%, κι ενώ ο πληθωρισμός τον Δεκέμβρη «έτρεχε» στη γείτονα με 36%, τσακίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, έλεγε χτες πως η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση αναμένεται να αποδώσει το καλοκαίρι, ενώ επανέλαβε κατηγορίες για «έξωθεν παρεμβάσεις» κατά της τουρκικής οικονομίας.

Μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματός του AKP, είπε ότι «αφού η Τουρκία απέτρεψε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη με την ένδοξη αντίσταση του έθνους μας, ήρθε αντιμέτωπη με την εχθρότητα των δυτικών χωρών, που δεν κάνουν τον κόπο να την κρύψουν καν. Ανάμεσά τους, η Αμερική, η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, προτίμησε να επιδείξει τις διαφορές που έχει με τη χώρα μας, με την απειλή να καταστρέψει άμεσα την οικονομία μας, πέρα από κάθε πολιτική ηθική, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επέδειξαν την ίδια στάση με πιο έμμεσους και πιο εκλεπτυσμένους τρόπους. Με την εμπλοκή ορισμένων χωρών της περιοχής, αυτή η περίπλοκη εικόνα βαθμιαία βαθαίνει». Ενώ έκανε λόγο και για «σιωπηρό εμπάργκο κατά της χώρας μας στην αμυντική βιομηχανία σε προϊόντα και διάφορους εμπορικούς τίτλους» που «έχει περάσει σε μια διαφορετική διάσταση»...

Την ίδια ώρα, η τουρκική εφημερίδα «Sozcu», που πρόσκειται στην τουρκική αντιπολίτευση, επέκρινε επισκέψεις της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε - όπως ανέφερε - «τουρκικά νησιά» που βρίσκονται «υπό ελληνική κατοχή». Μεταξύ άλλων αναφερόταν στη Γαύδο, που σύμφωνα με τα όσα ανεκδιήγητα έγραφε η εφημερίδα, τελεί «υπό ελληνική κατοχή» από το 2004 και συγκαταλέγεται στα «20 τουρκικά νησιά που κατέχει η Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό. Ενδεικτικά, σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που επαναφέρουν τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις, ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, επιστράτευε χτες τις αστειότητες πως αυτές οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει «σε ένα πολύ γενναίο εξοπλιστικό πρόγραμμα και αυτό έχει προβληματίσει την Τουρκία», σπεύδοντας να προσθέσει ότι για την κυβέρνηση στόχος είναι «να διατηρηθεί το επίπεδο των διαφορών μας έστω και σε υψηλούς τόνους στο επίπεδο της διπλωματίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ