Πέμπτη 13 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ετοιμος για πολεμική προπαρασκευή και μπίζνες

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, τόνισε ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης, κατά την επίσημη ακρόασή του χτες από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Συγκεκριμένα, στην εισήγησή του κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Τσούνης επισήμανε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του θα αφιχθεί στην Αθήνα σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας πως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Εκανε, εξάλλου, ειδική αναφορά στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε επί ΝΔ, επισημαίνοντας ότι βοήθησε στον καθορισμό των βασικών πυλώνων της διμερούς σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ ανέφερε πως οι ΗΠΑ επωφελούνται από μια ισχυρή και αναπτυσσόμενη διμερή αμυντική σχέση με τον ΝΑΤΟικό σύμμαχο, την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύθηκε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του, θα συνεχίσει στην εμβάθυνση αυτής της κρίσιμης, όπως την χαρακτήρισε, σχέσης. Ξεχώρισε, δε, τη μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Σούδα, από την οποία οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν περίπου 2.500 πτήσεις και 143 επισκέψεις πλοίων μόνο το 2021.

Παράλληλα, προσδιόρισε πως αν επικυρωθεί ο διορισμός του, οι κορυφαίοι στόχοι σε ό,τι αφορά την οικονομία και το εμπόριο θα επικεντρωθούν στις προσπάθειες επιτάχυνσης του εμπορίου και των «επενδυτικών ευκαιριών», με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και σε πρότζεκτ σημαντικά για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του Διασυνδετηρίου με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, διασυνδέσεις που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο φυσικό αέριο όσο και Ανανεώσιμες Πηγές.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι στη διαδικασία των ερωτήσεων που του τέθηκαν, οι γερουσιαστές τού έβαλαν το θέμα της κινεζικής διείσδυσης στην Ελλάδα μέσω της επένδυσής τους στον Πειραιά, με τον Τσούνη να κατηγορεί το Πεκίνο για κακόβουλη επιρροή και διείσδυση, αναδεικνύοντας το ευρύτερο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Αναφερόμενος, παραπέρα, στους δεσμούς μεταξύ των λαών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Τσούνης είπε πως είναι το θεμέλιο της ελληνοαμερικανικής σχέσης και τόνισε πως θα εργαστεί με ελληνικά πολιτιστικά ινστιτούτα και τις ΜΚΟ, πολίτες, τη Διασπορά, για να τους καλλιεργήσει...

Σημειωτέον, ο Τσούνης, πρόταση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, είναι επιχειρηματίας με δραστηριοποίηση στον τουριστικό τομέα και σταθερός χρηματοδότης των Δημοκρατικών των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ