ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Με απεργία και συγκέντρωση χτες απαίτησαν να μην ανασταλούν οι εφημερίες

Αυταρχισμός από την κυβέρνηση, που έβγαλε παράνομη την απεργία

Νέα συγκέντρωση σήμερα στις 9 π.μ.

Από τη χτεσινή απεργία
Από τη χτεσινή απεργία
Βροντερό «όχι» στην αναστολή της εφημερίας για το ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής είπαν και χτες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, απαντώντας με απεργία στην επιλογή της κυβέρνησης για πετσόκομμα της λειτουργίας του με τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο.

Σ' αυτόν τον αγώνα που δίνουν για να μη βγει εκτός μάχης το νοσοκομείο σε μια περίοδο που η πανδημία «σέρνεται» ειδικά στα παιδιά, οι εργαζόμενοι βρήκαν απέναντί τους τον κυβερνητικό αυταρχισμό, με το υπουργείο να τους σέρνει στα δικαστήρια, όπου η απεργία τους κρίθηκε παράνομη.

Στη χτεσινή τους συγκέντρωση οι εργαζόμενοι είχαν στο πλάι τους σωματεία και φορείς της Βόρειας Αθήνας, που μετέφεραν την αγωνία του λαού για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Στο πλαίσιο της απεργίας το Σωματείο Εργαζομένων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, με τη διοικήτρια να επισημαίνει ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση.

Σήμερα στις 9 το πρωί η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι «ήδη στα ΤΕΠ των δύο άλλων παιδιατρικών νοσοκομείων αυξήθηκε η αναμονή των παιδιών, που περιμένουν ώρες να εξυπηρετηθούν». Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του Παίδων Πεντέλης εκφράζουν επίσης μια σειρά σωματεία και άλλοι φορείς.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων στο Παίδων Πεντέλης μετέφερε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο οποίος παρευρέθηκε στην κινητοποίηση. Μιλώντας στους εργαζόμενους σημείωσε ότι το Κόμμα θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να στηρίζει και να αναδεικνύει τον αγώνα τους, ενημερώνοντας ότι ήδη έχει φέρει το θέμα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση. Υπογράμμισε επίσης τις διεκδικήσεις το Παίδων Πεντέλης να παραμείνει ενταγμένο κανονικά στο πρόγραμμα εφημεριών και να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία, όπως και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Για το θέμα ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής επίσημης ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, η οποία επικαλέστηκε ως δικαιολογία το γεγονός ότι κι άλλα νοσοκομεία έγιναν «φύλλο και φτερό» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα περιστατικά που θα έπρεπε να περιθάλπονται στο Παίδων Πεντέλης θα εξυπηρετούνται κανονικά, την ίδια στιγμή που στο «Αγία Σοφία» γονείς και παιδιά ξεροστάλιαζαν για ώρες μέσα στο κρύο (βλ. σελ. 10). Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσπαθώντας να εφησυχάσει, έλεγε χτες ότι «δύο εφημερίες την εβδομάδα που γίνονταν εκεί δεν θα γίνονται για τις επόμενες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες και θα υποστηρίζονται από άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία».

ΟΕΝΓΕ: Στον κυβερνητικό αυταρχισμό απαντάμε με δυνάμωμα του αγώνα

«Η κατρακύλα της κυβέρνησης δεν έχει πάτο», σημείωσε χτες η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της για τη δίωξη της απεργίας από την κυβέρνηση, προσθέτοντας: «Μόνο οργή προκαλεί η επίκληση, από την κυβέρνηση και το υπουργείο, της προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν έχουν δικαίωμα να την επικαλούνται αυτοί που παίζουν στα ζάρια την υγεία και τη ζωή μας καθημερινά, που δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή παιδιών αναστέλλοντας την 24ωρη εφημερία ενός νοσοκομείου που από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα έχει εξετάσει πάνω από 11.000 παιδιά, από τα οποία 750 θετικά σε COVID, και μόνο στην Παιδιατρική κλινική έχει νοσηλεύσει πάνω από 1.300 παιδιά.

Η επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση δείχνει ότι μας φοβούνται. Στον αυταρχισμό της κυβέρνησης απαντάμε με δυνάμωμα των αγώνων μας».

ΠΑΜΕ: Αυτοί που κλείνουν την εφημερία διώκουν όσους αγωνίζονται να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης: «Αυτοί που κλείνουν την 24ωρη εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης διώκουν τους υγειονομικούς που αγωνίζονται να κρατήσουν τα νοσοκομεία στη μάχη για την υγεία του λαού και των παιδιών του.

Η κυβέρνηση, αντί να προσλάβει υγειονομικούς, να ανοίξει τα νοσοκομεία που έκλεισε και έστω και τώρα να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, επιχειρεί να τρομοκρατήσει αυτούς που αγωνίζονται για την προστασία της υγείας των παιδιών μας.

Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δεν θα περάσουν!

Τώρα να αποσυρθεί η αγωγή σε βάρος των εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης.

Τώρα μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία».

Στο πλευρό των εργαζομένων στο Παίδων Πεντέλης στέκεται και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, εκφράζοντας τη στήριξή της στον αγώνα τους.

ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία για άμεσα μέτρα θωράκισής τους

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αμεσα μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού διεκδίκησαν και χτες το πρωί σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, πραγματοποιώντας πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης (βλ. και σελ. 12 - 13), απαιτώντας: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Στο ΚΑΤ, το Σωματείο Εργαζομένων πραγματοποίησε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου για τα φλέγοντα ζητήματα όπως την έλλειψη προσωπικού, τις απολύσεις συμβασιούχων, την αντιεπιστημονική μείωση της καραντίνας κ.λπ. Παρά τα εκρηκτικά προβλήματα, η διοίκηση απέφυγε να δεσμευτεί για την επίλυσή τους.

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Νοσοκομείο «Θριάσιον», με πρωτοβουλία του Σωματείου, απαιτώντας μεταξύ άλλων άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας με επείγουσες προσλήψεις, ανάκληση των αναστολών εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Το Σωματείο κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι στο «Θριάσιο» παραμένουν κενές περισσότερες από 220 οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι είναι σε καραντίνα (χωρίς να έχει γίνει έλεγχος του υπόλοιπου προσωπικού), 70 περίπου εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και περισσότεροι από 170 συμβασιούχοι κινδυνεύουν με απόλυση τον Φλεβάρη και τον Μάρτη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Παρέμβαση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη διαχρονική πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, που είχε ως αποτέλεσμα την Τετάρτη να καταρρεύσει η ψευδοροφή στην κουζίνα όπου ετοιμάζονται τα γεύματα για τη Μονάδα Μεταμοσχευμένων Νεφροπαθών και να τραυματιστούν δύο εργαζόμενες τραπεζοκόμες, ευτυχώς ελαφρά.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του «Λαϊκού» πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, με βασικό αίτημα τη θωράκισή του για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που αντί να προχωρήσει άμεσα στις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, συζητάει για τις απολύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είτε λόγω μη εμβολιασμού είτε λόγω λήξης των συμβάσεων εργασίας, αφού, όπως δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, «θα μείνουν μόνο όσοι χρειάζονται!».

Κινητοποίηση στην πύλη του Γενικού Κρατικού Νίκαιας πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά καθώς και σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής. Ανάλογη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και στο Νοσοκομείο «Μεταξά».

Με το σύνθημα «Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα μας για μέτρα προστασίας από την πανδημία», η Ομάδα Γυναικών Γλυφάδας και η Ενωση Γυναικών Αργυρούπολης (μέλη της ΟΓΕ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πύλη του «Ασκληπιείου» Βούλας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποίησαν εξόρμηση στους εργαζόμενους.

«ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» ΒΟΥΛΑΣ
«ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» ΒΟΥΛΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποιήθηκε από τα σωματεία υγειονομικών του νομού, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τα Σωματεία Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειου Νοσοκομείου, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ, το Σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού ΠΦΥ, η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης, η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Οικοδόμων και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ σε συνεδρίασή του αποφάσισε την κλιμάκωση του αγώνα, άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση, τους διευθυντές των υπηρεσιών και το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου, όπου θα τεθούν: Οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχουν σε όλους τους κλάδους, η λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων (31 Μάρτη), η συλλειτουργία κλινικών, η ανάπτυξη και λειτουργία εργαστηρίου ανίχνευσης της Covid-19, η ενημέρωση για τη μη λειτουργία του σωληνωτού ταχυδρομείου και συνολικά τα προβλήματα που έχει θέσει με τις ανακοινώσεις του. Ενώ προσανατολίζεται σε νέα σύσκεψη των σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να παρουσιαστούν η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και ο αγώνας που δίνουν οι μαχόμενοι υγειονομικοί για την προάσπιση της υγείας των ασθενών και να συντονιστεί η αγωνιστική δράση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εδώ και τώρα να αποκατασταθεί η πρότερη λειτουργία του Νοσοκομείου

Σε ανακοίνωσή του για την αγωγή του υπουργείου Υγείας ενάντια στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Δεν φτάνει που η κυβέρνηση θέτει εκτός εφημερίας ένα νοσοκομείο που καλύπτει σοβαρές ανάγκες του παιδικού πληθυσμού, προσπαθεί να τρομοκρατήσει και τους εργαζόμενους που το κρατάνε όρθιο και αγωνίζονται για να μη συρρικνωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρει.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την αγωγή που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας για να βγει παράνομη η απεργία των εργαζομένων στο Παίδων Πεντέλης, οι οποίοι δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το νοσοκομείο.

Εδώ και τώρα να αποσυρθεί η αγωγή σε βάρος των εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης. Εδώ και τώρα να αποκατασταθεί η πρότερη λειτουργία του και να αναβαθμιστεί ως πλήρες, σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν νοσοκομείο Παίδων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ