ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΝΑΤΟ
Χαράζουν πορεία για πολέμους και επεμβάσεις της επόμενης δεκαετίας

«Δεν κρατιέται» για την εμπλοκή στην Αφρική η κυβέρνηση

Copyright 2022 The Associated

Με ανοιχτά τα μέτωπα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα συνεδριάζουν αυτές τις μέρες μια σειρά από όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δρομολογώντας νέα επιθετικά στρατιωτικά σχέδια.

Χτες έγινε στη Βρέστη της Γαλλίας (έχει την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) κοινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ, με βασικό θέμα τη σύνταξη της λεγόμενης «Στρατηγικής Πυξίδας», κείμενο - δόγμα της ΕΕ, αντίστοιχο της «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ, που θα καθορίσει τη στρατηγική και τις δράσεις της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια στην αντιπαράθεσή της με άλλα κέντρα για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Στόχος, σύμφωνα και με τα προπαρασκευαστικά κείμενα, είναι αυτή να εγκριθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 - 25 Μάρτη και να λειτουργήσει ως μια «μελλοντική Λευκή Βίβλος για την Ευρωπαϊκή Αμυνα», καθορίζοντας «τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν σε τέσσερις βασικούς τομείς: Διαχείριση κρίσεων, ανάπτυξη ικανοτήτων, ανθεκτικότητα και συνεργασίες» για «την υπεράσπιση των συμφερόντων και της ελευθερίας δράσης της ΕΕ σε αμφισβητούμενες περιοχές, όπως οι θάλασσες και οι ωκεανοί, το Διάστημα, ο κυβερνοχώρος και οι πληροφορίες».

Τομείς όπου η ελληνική αστική τάξη διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό - εξ ου και επικίνδυνο για τον λαό μας - ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, καλλιεργώντας και ψευδαισθήσεις για τον ρόλο των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου και τους πραγματικούς τους σκοπούς, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, προσερχόμενος χτες στη συνάντηση είπε ότι η «Πυξίδα» κάνει «ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα απειλών κατά της ΕΕ. Ενας χώρος από όπου εκπορεύονται τέτοιες απειλές είναι η Ανατολική Μεσόγειος και νομίζω ότι επί τη βάσει αυτού θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή αυτή και πώς αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ο Δένδιας, εξάλλου, εστίασε και στη σημερινή συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών για τις σχέσεις ΕΕ - Αφρικής, αποδίδοντάς της «ιδιαίτερη σημασία», καθώς, όπως είπε, «η Αφρική είναι η ήπειρος με τον πιο ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό και με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, είναι ένα κομμάτι από το μέλλον του πλανήτη. Η ΕΕ, ως οικονομικός χώρος δίπλα στην Αφρική, έχει πολλά να συζητήσει με αυτήν και πολλά να συνεισφέρει στο μέλλον της». Βασικά να αποκομίσει από την εκμετάλλευση των λαών και των πόρων της κέρδη, για τα οποία η ΕΕ επίσης ανταγωνίζεται με Ρωσία και Κίνα, και στρατιωτικά, γι' αυτό και η ανάπτυξη μάχιμων τμημάτων από τα κράτη - μέλη σε μια σειρά από χώρες της Αφρικής. Τμήματα όπου θέλει να «συνεισφέρει», με προσωπικό και μέσα, και η ελληνική κυβέρνηση, διεκδικώντας το δικό της μερτικό από την καπιταλιστική λεία της περιοχής.

Διόλου τυχαία, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, τοποθετούμενος στην κοινή Σύνοδο για τη «Στρατηγική Πυξίδα» υπογράμμισε ότι «συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες από την επέκταση της δράσης μισθοφορικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Σαχέλ και σε άλλες περιοχές, που είναι σημαντικές για την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ. Ευρύτερος στόχος θα πρέπει να είναι η ανάσχεση της δραστηριότητας των οργανώσεων αυτών και οι κυβερνήσεις να τεθούν ευθέως προ των ευθυνών τους ως προς την επιλογή των εταίρων τους», φωτογραφίζοντας την παρέμβαση της Ρωσίας στο Μάλι, μέσω και της εταιρείας μισθοφόρων «Wagner Group».

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, απέναντι στη Ρωσία, ότι η ελληνική κυβέρνηση «λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και οι υπόλοιποι εταίροι και σύμμαχοι της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, και υποστηρίζει τις ενέργειες για την προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας, της κυριαρχίας τους και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων».

Οσον αφορά ειδικά στη «Στρατηγική Πυξίδα» υπογράμμισε ότι «αποτελεί το μέσο για τη δημιουργία Κοινής Στρατηγικής Κουλτούρας».

Σημειωτέον, στο δικό τους ξεχωριστό πρόγραμμα, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ είχαν την Τετάρτη «γεύμα εργασίας» με τη συμμετοχή του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και του αναπλ. γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιου για τις λεγόμενες Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά. Συζητήθηκαν η «συνεργασία» της ΕΕ με ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι «ενέργειες παραστρατιωτικών μισθοφορικών οργανώσεων» σε αφρικανικές χώρες, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες. Χτες έγινε και συζήτηση για τη «διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ στο Διάστημα».

Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις σε «πολιτικό επίπεδο», προχωρούν προετοιμασίες και σε αμιγώς στρατιωτικό, καθώς χτες και προχτές συνεδρίασε και η ανώτατη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ, η λεγόμενη Στρατιωτική Επιτροπή του (MCCS, οι αρχηγοί Αμυνας των κρατών - μελών).

Στην ατζέντα ήταν θέματα όπως η «Στρατιωτική Στρατηγική Σκέψη» και ειδικότερα το «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ» («NATO Warfighting Capstone Consept» - NWCC), ο «μπούσουλας» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τα επόμενα χρόνια, όπως και η «Αντίληψη για την Αποτροπή και Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου».


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά «εποικοδομητικό διάλογο» με ΕΕ και Ελλάδα

Και αλληλοκατηγορίες με την ελληνική κυβέρνηση για το ποιος τον υπονομεύει

«

Παρ' όλες τις αδικίες που αντιμετωπίζουμε, η πλήρης ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγική μας προτεραιότητα. Στην πραγματικότητα, συνεχίζουμε να οδεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους πρέσβεις, στην Αγκυρα. Πρόσθεσε δε ότι ελπίδα της κυβέρνησής του είναι «η ΕΕ να απαλλαγεί από τη μυωπική της στρατηγική το 2022 και να δράσει πιο τολμηρά ως προς την ανάπτυξη των σχέσεών της με την Τουρκία». Για να καταλήξει ότι «ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να δυναμώσουμε τη συνεργασία και τον διάλογο με την ΕΕ. Αποτελεί κοινό μας συμφέρον να δράσουμε με μακροπρόθεσμη στρατηγική προοπτική, παρά με προκαταλήψεις ή φόβους».

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «χωρίς τις εξαιρετικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Συρία και η Ευρώπη θα είχαν αντιμετωπίσει ένα διαφορετικό τοπίο. Οι γεμάτες αυτοθυσία προσπάθειες της Ευρώπης εμπόδισαν την επιδείνωση της κατάστασης». Επανέλαβε ακόμα ότι «η δική μας προσδοκία από την ΕΕ σχετικά με τη μετανάστευση συνίσταται στη δίκαιη μοιρασιά του βάρους και της ευθύνης».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που συμπληρώνουν οι κινήσεις - όπως η απόσυρση της αμερικανικής στήριξης από τον αγωγό «EastMed» - και οι επίμονες εκκλήσεις των δυτικών εταίρων για συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και γενικά στη Μεσόγειο και συνολικότερα «συνεργασία για τη σταθερότητα» (των ευρωατλαντικών σχεδιασμών) στην περιοχή, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στα Ελληνοτουρκικά, λέγοντας: «Με το γείτονά μας την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στη θετική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω ειλικρινά, πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις».

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση με την οποία το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για «αβάσιμες» δηλώσεις, ύστερα από συμμετοχή της στα εγκαίνια του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αναφερόμενη στη «μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία (...) διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα» που υπέστησαν οι Ελληνες του Πόντου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ μίλησε για «ισχυρισμούς» που, μεταξύ άλλων, «δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που "επιχείρησε να εισβάλει και να κατακτήσει" την Ανατολία και ότι ο ελληνικός στρατός διέπραξε "βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ειδικά εναντίον "αθώων πολιτών" στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας». Σημείωσε δε ότι «οι συχνές ψευδείς κατηγορίες της Ελλάδας επισκιάζουν τα βήματα για τη δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασυμβίβαστες με την υπευθυνότητα που αναμένεται από τους κρατικούς λειτουργούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα, για άλλη μια φορά, σε κοινή λογική και εποικοδομητική κατανόηση».

Σε δική του ανακοίνωση, το ελληνικό ΥΠΕΞ σχολίασε ότι «η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα» και ότι «καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνοντας ότι «η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».

  • Στο μεταξύ, πάνω από τη Ζουράφα, νησίδα στο βόρειο Αιγαίο, πέταξε χτες το πρωί ζεύγος τουρκικών «F-4» που αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει η μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο

Ανακοίνωση για την επίσκεψη του υφυπουργού Αμυνας στον Βόλο

Την αντίθεσή της στη μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο εκφράζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, με αφορμή τη χτεσινή επίσκεψη του υφυπουργού Αμυνας, Ν. Χαρδαλιά, στον Βόλο και πιο συγκεκριμένα στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας «υποδοχής» των νέων αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Στεφανοβίκειο και το στρατόπεδο «Γεωργούλα», αφού, όπως είναι γνωστό, μετά την πρόσφατη επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, η περιοχή της Μαγνησίας μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα, με την επίσημη χρησιμοποίηση - πέρα από τις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού - και του στρατοπέδου που βρίσκεται στην καρδιά της Ν. Ιωνίας και που μετατρέπεται σε αμερικανική βάση.

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Προσβάλλει τη νοημοσύνη του λαού της Μαγνησίας το γεγονός ότι ο υφυπουργός στις δηλώσεις του απέφυγε να αναφερθεί στην παρουσία του στρατού των ΗΠΑ στην περιοχή. Απέφυγε τις δηλώσεις γιατί θα έπρεπε να απολογηθεί για το ότι η περιοχή γίνεται στόχος στα πλαίσια της εκρηκτικής όξυνσης των ανταγωνισμών, ιδιαίτερα τώρα στην Ουκρανία, με τον Βόλο να ονοματίζεται ως στρατιωτικός στόχος σε περίπτωση που υπάρξει σύγκρουση επειδή οι εδώ αμερικανικές δυνάμεις εμπλέκονται στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Θα έπρεπε να αναφερθεί στους λόγους που βαθαίνει η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές κόντρες, δηλαδή θα έπρεπε να μιλήσει για την κερδοφορία των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και ότι η κυβέρνησή του, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι διατεθειμένη, γι' αυτά τα κέρδη, να βάλει τον λαό σε επικίνδυνες περιπέτειες. Θα έπρεπε να πει ότι για να υπηρετήσει το παραπάνω πλαίσιο, η κυβέρνηση στέλνει τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό, που καλείται να πληρώσει εξαπλάσιο προϋπολογισμό στρατιωτικών δαπανών σε σχέση με δύο χρόνια πριν».

Καταλήγοντας η ΤΕ καλεί τον λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση και πάλη, για να μη χρησιμοποιηθεί η περιοχή ως ορμητήριο για τον σφαγιασμό λαών από τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, να φύγει ο στρατός των ΗΠΑ από τη Θεσσαλία και από όλη την Ελλάδα και να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, να σταματήσει η αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ