ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατάργηση ΦΠΑ, αυξήσεις μισθών και διαγραφή χρεών για να ανακουφιστεί ο λαός

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για συγκεκριμένα άμεσα μέτρα παρουσίασε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ουσιαστική ανακούφιση του λαού παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας χτες στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον «εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή» και την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ «Για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών - μελών, ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς».

Ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:

«Καμία πολιτική δύναμη, ούτε αυτές που πίνουν νερό στο όνομα του καπιταλισμού ούτε αυτές που στο όνομα του εφικτού ενσωματώθηκαν στο σύστημα, έχει σήμερα σχέδιο που έστω σε μια προοπτική μπορεί να ικανοποιήσει τις ελάχιστες, θα έλεγα εγώ, λαϊκές ανάγκες. Το ΚΚΕ όμως έχει σχέδιο. Απαντά και στο σήμερα, απαντά και για την προοπτική».

Και κατέθεσε συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που προβλέπουν:

- Την κατάργηση του ΦΠΑ στην Ενέργεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

- Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, η επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η σταθερή δουλειά.

- Διαγραφή των χρεών σε εφορίες, σε τράπεζες, μείωση της φορολογίας στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες, να επανέλθει το αφορολόγητο, για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, την πραγματική μείωση του κόστους παραγωγής με ελάχιστες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις από θεομηνίες, πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές.

Οπως ανέφερε, αυτά τα απλά και αυτονόητα η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα τα παραπέμπουν στο ποτέ, για να μη θίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Και συμπλήρωσε: «Ο αγώνας του σήμερα σηματοδοτεί τις κατακτήσεις του μέλλοντος για μια πιο δίκαιη κοινωνία», επισήμανε. «Και εμείς το λέμε καθαρά ότι το μέλλον και η προοπτική είναι ο σοσιαλισμός, είναι ο κομμουνισμός. Εκεί βέβαια δεν θα ικανοποιηθούν μόνο οι στοιχειώδεις ανάγκες του λαού, αλλά θα υπάρξει μια πραγματική λύτρωση των λαϊκών δυνάμεων. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ένα πράγμα, να πάρει την απόφαση αυτός ο λαός και να γκρεμίσει το παλιό σάπιο σύστημα, το οποίο ζει. Να πάρει την εξουσία, τα κλειδιά της οικονομίας και να μετατρέψει τον σφετεριζόμενο παραγόμενο πλούτο και τα μέσα παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας. Συνεπώς, ο σοσιαλισμός είναι μια επείγουσα και ρεαλιστική κοινωνική αναγκαιότητα, είναι για το σήμερα».

Στη διάρκεια της συζήτησης, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα προσπάθησαν να πείσουν ότι με την «υγιή επιχειρηματικότητα» και «τους κανόνες στον ανταγωνισμό» θα μπορεί ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται και η ελευθερία δράσης του κεφαλαίου και το λαϊκό εισόδημα. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, προχωρώντας παραπέρα και θέλοντας να απαντήσει στις προτάσεις του ΚΚΕ, έπλεξε και το εγκώμιο του καπιταλισμού και πρόσθεσε πως «τα προβλήματα που έχει και με τη φτώχεια και με τις αδικίες και με όλα», «τι να κάνουμε, κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο». Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή την περίοδο «έχουμε μια ιστορική ευθύνη, να νικήσουμε οριστικά την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς», ευκαιρία που, όπως είπε, «μας την έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας και η διακυβέρνησή του». «Η επικράτηση των φιλελεύθερων ιδεών αποτυπώθηκε στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το Ελληνικό, την FRAPORT, το υπερταμείο, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ως κυβέρνηση όλα αυτά που έβριζε, ότι έκανε καλές σχέσεις και με τους Αμερικάνους».

Αυτό που ενόχλησε τον Αδ. Γεωργιάδη ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, ο οποίος ανέφερε ότι ο καπιταλισμός ούτε στη Δευτέρα Παρουσία δεν μπορεί να καλύψει βασικές λαϊκές ανάγκες μιας απλής λαϊκής οικογένειας, όπως είναι μία σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό, δωρεάν Υγεία και μόρφωση, πολιτισμό και αθλητισμό, ανθρώπινο περιβάλλον και ειρήνη, για να ζήσει και να μεγαλώσει τα παιδιά της.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΕΟΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Προνόμια και χρήμα με τη σέσουλα στους επιχειρηματικούς ομίλους

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο

Αρχισε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νέου «αναπτυξιακού» νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα, πέρα από επιμέρους παρατηρήσεις, να συμφωνούν και να επαυξάνουν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων με νέο «ζεστό» χρήμα, φοροαπαλλαγές και προνόμια για την προσέλκυση επενδυτών, με τον λογαριασμό σε κάθε περίπτωση να πέφτει βαρύς στις πλάτες του λαού. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης ανέφερε ότι η ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση «σηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή προοπτική, όπως έχει ειπωθεί και καταγραφεί από τα συμβούλια υπουργών της ΕΕ, αλλά και τα βασικά εργαλεία που δουλεύει η ΕΕ, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης». Παραδέχτηκε ότι «η δουλειά είχε ξεκινήσει» με τον «αναπτυξιακό» νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ότι αυτός ήταν για την κυβέρνηση της ΝΔ «ένα αναπτυξιακό εργαλείο». Είπε ακόμα, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα αστικά κόμματα, ότι «μπορούμε να βρούμε ένα πεδίο συζήτησης», αφού «και εσείς μιλάτε για ανάπτυξη, ότι θα πρέπει να υπάρξει ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων», «πράσινη μετάβαση» κ.ο.κ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε στο πόσο «ευτυχείς είμαστε που αναγνωρίζετε την επιτυχία του νόμου 4399/2016», ισχυρίστηκε δε ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ έθετε προϋποθέσεις για την ένταξη και στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, την οποία τώρα ο «αναπτυξιακός» νόμος της ΝΔ δυσχεραίνει, κ.ά. Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Απ. Πάνας παρατήρησε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση στις «αναπτυξιακές συνέργειες ανάμεσα σε ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό πλαίσιο».

Εχθρικός για τον λαό

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο «αναπτυξιακός» του νόμος είχε αφήσει απέξω τους αυτοαπασχολούμενους και συνολικά τις επιχειρήσεις με έως και 9 εργαζόμενους. Σημείωσε ότι φαίνεται από ένα ακόμα «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο πως το αστικό κράτος έχει συνέχεια όταν πρόκειται για την κερδοφορία του κεφαλαίου, καθώς προστίθενται νέα προνόμια κάθε φορά, νέα αφορολόγητα κέρδη, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, που κάθε φορά προϋποθέτουν χτύπημα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, το όλο και περισσότερο ξεζούμισμα του λαού. Γι' αυτό άλλωστε, συνέχισε, κάθε «αναπτυξιακός» νόμος έχει και τη στήριξη του ΣΕΒ.

Αναφέρθηκε συνοπτικά στα όσα προβλέπονται στον «αναπτυξιακό» νόμο για περισσότερο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον. Ενδεικτικά, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ένταξη των επενδυτών στον «αναπτυξιακό» νόμο. Οπως αναφέρεται, στόχος είναι να μειωθεί στις 60 μέρες η εκκαθάριση αιτήσεων για επενδύσεις και να μπαίνουν πιο σύντομα οι εταιρείες στον επενδυτικό νόμο.

«Μακάρι να κάνατε το ίδιο και για τις συντάξεις, που κάνουν 2-3 χρόνια να βγουν και είναι και πετσοκομμένες από τα μνημόνιά σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, επιχορηγούνται επενδύσεις με κρατικό χρήμα, ακόμα και επιχειρηματικός κίνδυνος, επιδοτείται η αγορά μηχανημάτων, ενώ επιδότηση θα δίνεται από το Δημόσιο για την κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, «τζάμπα δουλειά, δηλαδή, για τους ομίλους».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατέθεσε την τροπολογία για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανικοί όμιλοι οι ευνοημένοι από τη ρύθμιση

Eurokinissi

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη λεγόμενη «επιδότηση»των λογαριασμών ρεύματος, σε συνέχεια των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών που επί της ουσίας παγιώνουν τις διαρκείς αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες, την ίδια στιγμή που επιδοτείται γενναία το ενεργειακό κόστος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τον «Εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή» και με αυτήν το ΥΠΕΝ τροποποιεί το προηγούμενο καθεστώς επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ορίζεται ότι τα σχετικά ποσά θα χορηγούνται σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης (χαμηλή, μέση, υψηλή), εντάσσοντας σ' αυτήν και τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Παράλληλα εντάσσονται και τα αγροτικά τιμολόγια, τα οποία μπορούν το επόμενο διάστημα να λάβουν το κυβερνητικό «φιλοδώρημα» για την περίοδο Αύγουστος - Δεκέμβρης 2021.

Η επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει οριζόντια στο 50% των αυξήσεων όλων των εμπορικών τιμολογίων, ανεξαρτήτως τάσης, συνιστά πραγματικά σημαντική παροχή για τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους, οι οποίοι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δραστηριοποιούνται και στην παραγωγή, εμπορία και προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μέσω άλλων εταιρειών που ανήκουν σ' αυτούς. Αντίθετα, το ίδιο ποσοστό επιδότησης για τους μικρομεσαίους μεροκαματιάρηδες, που μετά βίας πλήρωσαν τα προηγούμενα αυξημένα τιμολόγια, θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερο βούλιαγμα στην ενεργειακή φτώχεια και στον φαύλο κύκλο ρυθμίσεων, δόσεων και οφειλών προς τους παρόχους ηλεκτρισμού.

Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα τα λαϊκά στρώματα θα δουν για τρίτη φορά επιβολή αυξήσεων στα τιμολόγια, που όπως δείχνει η εικόνα του χρηματιστηρίου Ενέργειας - ο ίδιος ο υπουργός μίλησε πρόσφατα για καθαρή αύξηση περί τα 15 ευρώ, πλέον των 3 ευρώ που σύμφωνα με υπολογισμούς του ίδιου ήταν η προηγούμενη αύξηση, του Σεπτέμβρη - θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες.

Οι τιμές ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης (περίπου 40% συγκριτικά με πέρυσι), αλλά και οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα κίνησης (ξεπέρασε τα 1,7 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη στην Αθήνα), «ροκανίζουν» ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα. Οι αυξήσεις στην Ενέργεια ήδη «βάζουν φωτιά» και στα κόστη υπηρεσιών και βασικών ειδών, διαδικασία που θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, διαμορφώνοντας συνθήκες εκρηκτικής ακρίβειας.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ»
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πόρισμα της ΝΔ

Τις πραγματικές αιτίες αναδεικνύει το πόρισμα του ΚΚΕ

Με την κατά πλειοψηφία έγκριση του πορίσματος των βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος».

Το πόρισμα της ΝΔ, που τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία ως πόρισμα της Επιτροπής, εγκρίθηκε με τη θετική ψήφο των 15 βουλευτών - μελών της πλειοψηφούσας κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ το καταψήφισαν οι 12 βουλευτές - μέλη της Επιτροπής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Κ. Μπογδάνος, που μετείχε στις εργασίες της Εξεταστικής ως εκπρόσωπος των «ανεξάρτητων» βουλευτών, ψήφισε «παρών».

Το πόρισμα της Επιτροπής, με επισυναπτόμενες τις πορισματικές γνώμες που διατύπωσαν από τη δική τους πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και πλέον για τη συζήτησή τους στην Ολομέλεια θα πρέπει να υπάρξει σχετικό αίτημα που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 60 βουλευτές.

Το πόρισμα που κατέθεσε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική, Μαρία Κομνηνάκα (ολόκληρο το πόρισμα δημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»), αναδεικνύει, όπως τόνισε και στην παρέμβασή της, τις ουσιαστικές πλευρές της υπόθεσης, όπως η σύμφυση επιχειρηματικών συμφερόντων με το αστικό κράτος και τα κόμματά του, που επιτρέπει την ανάπτυξη φαινομένων διαπλοκής.

Αλλωστε, η αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου της αντικειμενικότητας των κριτηρίων κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης, που διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για αδιαφανείς δοσοληψίες, αποδεικνύει την ορθότητα και την αναγκαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης την οποία πρότεινε επανειλημμένα με τροπολογία το ΚΚΕ, για τον έλεγχο της σχετικής διαφημιστικής δαπάνης με αυστηρούς, διαφανείς κανόνες και πρόβλεψη ποινικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ