Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατέθεσε την τροπολογία για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανικοί όμιλοι οι ευνοημένοι από τη ρύθμιση

Eurokinissi

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη λεγόμενη «επιδότηση»των λογαριασμών ρεύματος, σε συνέχεια των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών που επί της ουσίας παγιώνουν τις διαρκείς αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες, την ίδια στιγμή που επιδοτείται γενναία το ενεργειακό κόστος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τον «Εκσυγχρονισμό του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή» και με αυτήν το ΥΠΕΝ τροποποιεί το προηγούμενο καθεστώς επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς ορίζεται ότι τα σχετικά ποσά θα χορηγούνται σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης (χαμηλή, μέση, υψηλή), εντάσσοντας σ' αυτήν και τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Παράλληλα εντάσσονται και τα αγροτικά τιμολόγια, τα οποία μπορούν το επόμενο διάστημα να λάβουν το κυβερνητικό «φιλοδώρημα» για την περίοδο Αύγουστος - Δεκέμβρης 2021.

Η επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει οριζόντια στο 50% των αυξήσεων όλων των εμπορικών τιμολογίων, ανεξαρτήτως τάσης, συνιστά πραγματικά σημαντική παροχή για τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους, οι οποίοι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δραστηριοποιούνται και στην παραγωγή, εμπορία και προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μέσω άλλων εταιρειών που ανήκουν σ' αυτούς. Αντίθετα, το ίδιο ποσοστό επιδότησης για τους μικρομεσαίους μεροκαματιάρηδες, που μετά βίας πλήρωσαν τα προηγούμενα αυξημένα τιμολόγια, θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερο βούλιαγμα στην ενεργειακή φτώχεια και στον φαύλο κύκλο ρυθμίσεων, δόσεων και οφειλών προς τους παρόχους ηλεκτρισμού.

Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα τα λαϊκά στρώματα θα δουν για τρίτη φορά επιβολή αυξήσεων στα τιμολόγια, που όπως δείχνει η εικόνα του χρηματιστηρίου Ενέργειας - ο ίδιος ο υπουργός μίλησε πρόσφατα για καθαρή αύξηση περί τα 15 ευρώ, πλέον των 3 ευρώ που σύμφωνα με υπολογισμούς του ίδιου ήταν η προηγούμενη αύξηση, του Σεπτέμβρη - θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες.

Οι τιμές ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης (περίπου 40% συγκριτικά με πέρυσι), αλλά και οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα κίνησης (ξεπέρασε τα 1,7 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη στην Αθήνα), «ροκανίζουν» ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα. Οι αυξήσεις στην Ενέργεια ήδη «βάζουν φωτιά» και στα κόστη υπηρεσιών και βασικών ειδών, διαδικασία που θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, διαμορφώνοντας συνθήκες εκρηκτικής ακρίβειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ