Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εκρηκτική η κατάσταση, αντιμέτωποι με κίνδυνο μπλακάουτ υγειονομικοί και ασθενείς

Δραματικές εικόνες στα φρακαρισμένα νοσοκομεία
Δραματικές εικόνες στα φρακαρισμένα νοσοκομεία
Ασφυκτιούν τα δημόσια νοσοκομεία, με την κατάσταση να χειροτερεύει από βδομάδα σε βδομάδα, καθώς αντί να βελτιώνεται, εδώ και δύο χρόνια η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή η επιχειρηματική δράση εντείνεται, ενώ χιλιάδες είναι π.χ. τα χειρουργεία που έχουν αναβληθεί επ' αόριστον, καθώς νοσοκομεία μετατρέπονται σε μίας νόσου, στέλνοντας περισσότερη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα.

«Παμμακάριστος»: Τριπλασιασμός κλινών με μειωμένο προσωπικό!

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παμμακάριστος» και οι γιατροί του Παθολογικού Τμήματος ενημερώνουν για πολλοστή φορά το υπουργείο Υγείας για την «επιστημονικώς επισφαλή και ανθρωπίνως αδύνατη κάλυψη 112 κλινών που διατίθενται για το Παθολογικό και τα Τμήματα COVID από τους γιατρούς του Παθολογικού», καθώς επίσης για την «υπερβολική ροή βαρέως πασχόντων στις εφημερίες του ΤΕΠ».

Οπως καταγγέλλουν, από τις αρχές Δεκέμβρη με απόφαση της 1ης ΥΠΕ διατίθενται για το Παθολογικό 112 κλίνες για νοσηλεία ασθενών, καθ' υπέρβαση οργανογράμματος που προβλέπει ...45 κλίνες! Η απόφαση της ΥΠΕ ουσιαστικά τριπλασιάζει τη δύναμη των κλινών χωρίς καμία ανάλογη ενίσχυση σε γιατρούς, ειδικούς και ειδικευόμενους, ενώ από τις 9 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι μόνο οι 5, από τις οποίες μία κατέχει ο προϊστάμενος διευθυντής, που είναι σε 6μηνη παράταση συνταξιοδότησης.

Οι συνέπειες από τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μίας νόσου, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για το αντίθετο, αποτυπώνονται και στο γεγονός ότι μόλις 25 κρεβάτια έχουν απομείνει στο νοσοκομείο για 5 κλινικά τμήματα (Χειρουργικό, Καρδιολογικό, Νευρολογικό, ΩΡΛ, Οφθαλμολογικό), αφήνοντας και πάλι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες ξεκρέμαστες ή στέλνοντάς τις «πεσκέσι» στον ιδιωτικό τομέα.

Εξίσου εγκληματική είναι η απόφαση να λειτουργούν 8 κλίνες ΜΑΦ (6 COVID, 2 Παθολογικού), ενώ επίσημα καταγράφονται μόνο οι μισές, 4.

Οσο για το ΤΕΠ, επισημαίνεται ότι οι λιγοστοί γιατροί του Τμήματος «παραμένουμε ώρες ντυμένοι με τα ΜΑΠ για να αντεπεξέλθουμε στη συνεχή ροή ασθενών, πολλοί εκ των οποίων είναι βαρέως πάσχοντες, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».

«Στις 11/1 νοσηλεύαμε 93 ασθενείς και πλέον η Παθολογική κλινική λειτουργεί σε 3 ορόφους και 4 τμήματα, ενώ φιλοξενούνται διασωληνωμένοι non COVID ασθενείς μας καθημερινά ακόμα και στην Καρδιολογική κλινική», σημειώνουν, αγωνιώντας για το γεγονός ότι «η κατάσταση είναι υπεράνω των δυνατοτήτων μας».

ΑΧΕΠΑ: Εγκαίνια νέων κλινικών που δεν λειτουργούν!

Εγκαίνια νέων κλινικών που δεν λειτουργούν, νέες εμβολιαστικές γραμμές και διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Σε ανακοίνωσή του αναδεικνύει ότι δύο μήνες μετά τα εγκαίνιά της από τον υπουργό Υγείας, η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου, που θα απελευθέρωνε κλίνες ΜΕΘ, παραμένει κλειστή, λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Ετσι, συνεχίζεται η νοσηλεία ασθενών εκτός ΜΕΘ, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αν υπήρχε προσωπικό θα μπορούσαν να λειτουργούν συνολικά ακόμα 11 κρεβάτια εντατικής, ώστε να μην υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς σε απλές κλίνες.

Αυτήν τη στιγμή συνεχίζεται η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών σε κλινικές, με μόνιμο προσωπικό που μετακινείται από άλλα τμήματα, καλύπτοντας στη βάρδιά τους συγχρόνως δύο κλινικές, αλλά και από ειδικευόμενους νοσηλευτές!».

Γιατροί «πασπαρτού» για να βγουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία Στερεάς και Εύβοιας

Με την επικίνδυνη για την υγεία του λαού τακτική των μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο επιχειρεί η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας να «μπαλώσει» τις τεράστιες ελλείψεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Στερεάς Ελλάδας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και παράλληλα να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη στελέχωσή τους.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Εύβοιας καταγγέλλει πρόσφατη απόφαση της 5ης ΥΠΕ για μετακίνηση τριών αναισθησιολόγων από το Νοσοκομείο Χαλκίδας σε αυτό της Λαμίας, προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες.

«Σαν απάντηση στις εκκλήσεις της διευθύντριας για βοήθεια από την ΥΠΕ, έλαβαν τρεις από τους έξι αναισθησιολόγους του τμήματος "εντέλλεσθε" να καλύψουν κενά στο πρόγραμμα εφημεριών του Αναισθησιολογικού Τμήματος της Λαμίας, το οποίο αντιμετωπίζει γνωστό πρόβλημα υποστελέχωσης τουλάχιστον για μία πενταετία και για το οποίο δεν έχει ακόμη δοθεί καμία λύση», τονίζει η Ενωση.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η αντίστοιχη απόφαση για μετακίνηση νεφρολόγου από το Νοσοκομείο Λιβαδειάς σε αυτό της Αμφισσας, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ενώ γενικότερα στο Νοσοκομείο Αμφισσας οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες.

Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν επίσης οι μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία προκειμένου να βγει το πρόγραμμα εφημεριών σε νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη υποστελεχωμένες δομές ΠΦΥ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ακόμα και για να λειτουργήσει εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά στο Νοσοκομείο Θήβας χρειάστηκε μετακίνηση παιδιάτρου από Κέντρο Υγείας της περιοχής, ενώ παράλληλα συνεχείς είναι οι μετακινήσεις προσωπικού για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων.

Σοβαρή καταγγελία από 10 παθολόγους για την κατάσταση στο ΓΝ Πύργου

Την άκρως επικίνδυνη για τους ασθενείς αλλά και τους ίδιους κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου καταγγέλλουν με επιστολή τους οι 10 παθολόγοι γιατροί που καλούνται να πραγματοποιήσουν εφημερίες στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, μετακινούμενοι από την Πάτρα και την Τρίπολη.

Η επιστολή - καταγγελία τους κοινοποιήθηκε χτες στη διοίκηση του ΓΝ Πύργου και στην 6η ΥΠΕ, ενώ κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πύργου, εφόσον πρόκειται για πρόβλημα που είναι γνωστό στην κυβέρνηση, στο υπουργείο και στην Υγειονομική Περιφέρεια, με δεσμεύσεις για την επίλυσή του (από τους προαναφερθέντες αρμόδιους φορείς) από την περασμένη άνοιξη, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει δοθεί λύση, παρά και τις συνεχείς οχλήσεις των μετακινούμενων από νομό σε νομό παθολόγων ιατρών.

Η κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οξύνθηκε μετά την παραίτηση μέσα σε διάστημα λίγων μηνών 17 γιατρών (λόγω των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν), μεταξύ των οποίων και 3 παθολόγων. Εκτοτε παραμένει εντελώς υποστελεχωμένο, με την Παθολογική κλινική να λειτουργεί σε επισφαλείς συνθήκες, με παθολόγους από την Αχαΐα και την Αρκαδία, έπειτα από «εντέλλεσθε» της 6ης ΥΠΕ. Οι τελευταίοι καλούνται να εφημερεύουν σε έναν άγνωστο γι' αυτούς χώρο, καλύπτοντας ανάγκες συν 160.000 κατοίκων του νομού Ηλείας, εκτός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που έχουν οργανικές θέσεις.

Την ίδια ώρα, μόνο η Παθολογική του ΓΝ Πύργου κατά μέσο όρο νοσηλεύει 50 ασθενείς, συν τουλάχιστον 20 άτομα «ύποπτα» ή νοσούντα με COVID-19 στις υπόλοιπες κλινικές. Δηλαδή, ο μοναδικός κάθε μέρα εφημερεύων ιατρός καλείται να εξετάσει τουλάχιστον 70 άτομα, να ρυθμίσει τη φαρμακευτική τους αγωγή, τα εξιτήρια κ.λπ.

Εκτός αυτού, όπως αναφέρουν και στην επιστολή τους οι 10 γιατροί, ο μοναδικός εφημερεύων καθημερινά ρυθμίζει τις διακομιδές και είναι υπεύθυνος για εκτιμήσεις που ζητούνται σχετικά με νοσηλευόμενους σε άλλες κλινικές!

Παράλληλα δίνουν στοιχεία των εφημεριών τους, με παθολόγο να εξετάζει 101 ασθενείς στις 30/12/2021 (84 στην κλινική και 17 στο ΤΕΠ) και 104 στις 31/12, με τα τελευταία 4 (τη συγκεκριμένη μέρα) περιστατικά, μάλιστα, να χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας!

Διερωτώμενοι πώς είναι δυνατόν ένας γιατρός να αντεπεξέλθει σε μια εφημερία με τέτοιο όγκο δουλειάς (δεν του αρκούν καν οι 24 ώρες), αλλά και τι θα συμβεί αν ταυτόχρονα συνέπιπταν δύο επείγοντα περιστατικά ή αν ο ίδιος πάθαινε κάτι ή ακόμα και αν χρειαζόταν μια διακομιδή βαρέως πάσχοντος ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο, απαιτούν άμεση λήψη μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο αυτή την κατάσταση.

«Από την περασμένη άνοιξη είχατε δεσμευτεί σε δέσμη μέτρων που είχαμε εισηγηθεί και θα μπορούσε να δώσει λύση», τονίζουν οι γιατροί, που απαιτούσαν μεταξύ άλλων χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου Πύργου ως άγονης - προβληματικής ζώνης (ώστε να δοθούν περισσότερα κίνητρα στελέχωσής του) και άμεση ξεχωριστή ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων παθολόγων, χωρίς μέχρι και σήμερα να έχει προχωρήσει ούτε ένα μέτρο, με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά - όπως αναφέρουν - διοίκηση, 6η ΥΠΕ, υπουργείο Υγείας και κυβέρνηση, τόσο για τη διάλυση του ΓΝ Πύργου όσο και για το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο ενίσχυσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων συνολικά.

Απαιτούν τη στελέχωση του Νοσοκομείου Αιγίου

Σε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Αιγίου, απαιτώντας μεταξύ άλλων την ενίσχυσή του με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και τα απαραίτητα μηχανήματα, καθώς και να σταματήσουν οι διώξεις κατά υγειονομικών συνδικαλιστών, προχωρούν σήμερα στις 10.30 π.μ. συνδικάτα και φορείς της Αιγιάλειας.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα οδήγησαν σε σύσκεψη με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Αγροτών «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» και του Συλλόγου Συνταξιούχων, που από κοινού με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, τη Β' ΕΛΜΕ Αχαΐας και τα Σωματεία Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρίο και στο εργοστάσιο «Καλλιμάνης» αποφάσισαν την κινητοποίηση. Αναδεικνύουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και στο Νοσοκομείο Αιγίου, με αποτέλεσμα την επισφαλή λειτουργία του, με συζητήσεις - τονίζουν οι φορείς της Αιγιάλειας - ακόμη και για κλείσιμο κλινικών, όπως η Ορθοπεδική και η Καρδιολογική.

Ταυτόχρονα καταγγέλλουν τη διοίκηση του νοσοκομείου, που «προχώρησε σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος συνδικαλιστή υγειονομικού ο οποίος έχει διατελέσει εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου, καθώς και σε βάρος συνδικαλιστή γιατρού, μέλους του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου», σημειώνοντας ότι πρόκειται για απόφαση που επιδιώκει να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι, να φιμωθεί κάθε φωνή διεκδίκησης.

Πρόσφατα μάλιστα σταμάτησε η τακτική λειτουργία των χειρουργείων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, ενώ με απόφασή της η 6η ΥΠΕ, προσπαθώντας να «κουκουλώσει» τα κενά, κάλεσε τους περίπου 30 γενικούς γιατρούς τριών Κέντρων Υγείας της Αχαΐας (Ακράτας, Χαλανδρίτας και Ερυμάνθειας) να πραγματοποιούν τις εφημερίες του ΓΝ Αιγίου, κάτι που συνάντησε την αντίδραση της τριμελούς επιτροπής των γιατρών στις συγκεκριμένες δομές. Μετά από Γενική τους Συνέλευση προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ την Παρασκευή 21/1 στη 1.30 μ.μ., καλώντας όλους τους φορείς να λάβουν μέρος. Την ίδια μέρα, με αφορμή και το παραπάνω πρόβλημα, η ΕΙΝΑ εξήγγειλε τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.), καλώντας ταυτόχρονα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Επιστρατεύουν» και συνταξιούχους γιατρούς!

Με την επιστράτευση ενός συνταξιούχου αναισθησιολόγου πραγματοποιήθηκε μία επείγουσα επέμβαση σε έναν 16χρονο ασθενή στο «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, λόγω του χρόνιου προβλήματος της έλλειψης της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Το περιστατικό έφερε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, με επιστολή του προς τον δήμαρχο Κοζάνης και τους διοικητές της 3ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου.

Το ζήτημα έλλειψης αναισθησιολόγου είχε αναδείξει άλλωστε στη Βουλή το ΚΚΕ τον περασμένο Νοέμβρη, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς το υπουργείο Υγείας οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, και στην οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Από τους αναισθησιολόγους, ειδικότητα ζωτικής σημασίας, υπάρχουν μόλις δύο, εκ των οποίων ένας καλύπτει και τη ΜΕΘ COVID. Το αποτέλεσμα είναι το νοσοκομείο να μην καλύπτεται συνεχόμενα όλες τις μέρες της βδομάδας. Επιπλέον αναβάλλονται ή καθυστερούν προγραμματισμένα χειρουργεία, τα οποία το προηγούμενο διάστημα είχαν αναβληθεί, λόγω της μετατροπής των νοσοκομείων σε μίας νόσου. Από αυτήν την έλλειψη, επίσης, επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία της Μαιευτικής κλινικής και τίθεται ζήτημα ασφάλειας των εγκύων και επιτόκων, σε περίπτωση έναρξης τοκετού σε μέρα που δεν καλύπτεται το νοσοκομείο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ