Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαδηλώνουν σήμερα για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
  • Στις 6 μ.μ. συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ
  • Το Σάββατο το συλλαλητήριο στον Πειραιά

Με κινητοποίηση σήμερα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Μοναστηρακίου και πορεία προς την έδρα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), κλαδικά συνδικάτα Βιομηχανίας της Αττικής δίνουν συνέχεια στους αγώνες για την προστασία της υγείας, απαιτώντας μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Την πρωτοβουλία, που αποτελεί άλλη μια μάχη διεκδίκησης για να πάψουν οι χώροι δουλειάς να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, έχουν αναλάβει τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ενέργειας Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, Φαρμάκου - Καλλυντικών, Τύπου και Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Επίσης, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τα Σωματεία Εργαζομένων σε: «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ΤΑΣΤΥ, ΦΑΓΕ, ΕΜFI (πρώην ΕΒΓΑ), LOREAL, «Boehringer», ΠΡΟΦΑΣΥΝ.

Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση έχει αποφασίσει επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

«Μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια ενημέρωσης και συζήτησης γύρω από την κινητοποίηση», μας λέει σε δήλωσή του ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, και προσθέτει: «Αλλωστε το κάθε συνδικάτο επιδιώκει την ευρύτερη συμμετοχή από εργαζομένους του κλάδου του συγκροτώντας δυναμικά μπλοκ το απόγευμα της Τετάρτης».

Υπογραμμίζει ότι «όλες τις προηγούμενες μέρες οι δεκάδες εξορμήσεις με την κοινή ανακοίνωση των κλαδικών συνδικάτων, οι περιοδείες του Συνδικάτου, οι Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και όπου δεν ήταν δυνατό οι συσκέψεις ανά τμήματα έχουν δώσει τον τόνο της μαζικής συμμετοχής αλλά και του πείσματος των εργαζομένων που απαιτούν να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας». Αναδεικνύει επίσης ότι «τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι ελλιπέστατα, όπως επιβεβαιώνει η κατάσταση με τα δεκάδες κρούσματα». Οπως εξηγεί, ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι για την εργοδοσία αποτελούν κόστος αξιοποιώντας και το ότι σε αυτήν την κατεύθυνση την αβαντάρει η κυβέρνηση.

Ακόμη σημείωσε πως «επιβαρύνονται πολύπλευρα οι εργαζόμενοι όπως, για παράδειγμα, οι γονείς που χάνουν μεροκάματα αφού δεν υπάρχει άδεια ειδικού σκοπού, όπως επίσης δεν υπάρχει μέριμνα για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση επισήμανε πως «ορθώνεται ο αγώνας των εργαζομένων κατορθώνοντας να αποσπάσει ορισμένα μέτρα όπως, για παράδειγμα, στο εργοστάσιο "Παπαδόπουλου", όπου μετά από αύξηση των κρουσμάτων έγινε παρέμβαση του Συνδικάτου. Ετσι πάρθηκαν ορισμένα μέτρα, όπως συχνές πλύσεις στους χώρους, δεύτερο πούλμαν για να μην υπάρχει συγχρωτισμός, το να μην μπλέκονται οι βάρδιες μεταξύ τους κ.ά. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε άλλους χώρους του κλάδου».

Στις 22 Γενάρη το συλλαλητήριο στον Πειραιά

Συλλαλητήριο στον Πειραιά οργανώνει το Σάββατο 22 Γενάρη το Εργατικό Κέντρο, με το αγωνιστικό ραντεβού να έχει οριστεί στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, «για την υπεράσπιση της ζωής του λαού». Καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους του Πειραιά σε μαζική συμμετοχή. Σήμερα, Τετάρτη, μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο έχει καλέσει τα σωματεία των υγειονομικών του Πειραιά σε συνάντηση με θέμα τον από κοινού σχεδιασμό της πάλης τους.

Σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις από σωματεία και φορείς για ενίσχυση των νοσοκομείων και για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, συγκοινωνίες:

-- Στη Σάμο, αύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

-- Στην Καλαμάτα, σήμερα στις 2 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και στον αντιπεριφερειάρχη, και συγκέντρωση την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 7 μ.μ στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Νάουσα, σήμερα στις 12 μ. στο ΙΚΑ, από σωματεία συνταξιούχων.

-- Στη Λαμία, την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 10 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου.

-- Στη Φωκίδα εξορμήσεις πραγματοποιούνται: Σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Αμφισσας (όπου διενεργούνται rapid tests) στις 10 π.μ. με επικεφαλής την Ειρήνη Καραχάλιου, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Αύριο, Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 4 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ στην Αμφισσα με τον Τρύφωνα Κούτρα, γενικό γραμματέα του ΕΚΦ, και την ίδια ώρα στα σούπερ μάρκετ στην Ιτέα με επικεφαλής την Ειρήνη Καραχάλιου. Την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 3 μ.μ. στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων βωξίτη «Imerys» (51ο χλμ. Αμφισσας - Λαμίας) με επικεφαλής την Ειρήνη Καραχάλιου. Το Σάββατο 22 Γενάρη στις 7 μ.μ. στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Επισιτισμό στην Αμφισσα, με επικεφαλής τον Τρύφωνα Κούτρα, και την ίδια ώρα σε επιχειρήσεις Επισιτισμού στην Ιτέα, με επικεφαλής την Αντα Καραχασάνη, αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΕΚΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ