Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΚΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ανάπηρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στις 22 Γενάρη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ανάπηρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1940 - 1944 διοργανώνουν το Σάββατο 22 Γενάρη οι Κομματικές Οργανώσεις Πρόνοιας και οι Κομματικές Ομάδες Αναπήρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Θυσιαστήριο της λευτεριάς, ενώ πριν και μετά την εκδήλωση θα γίνει ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τα 80 χρόνια από τα μεγάλα συλλαλητήρια των αναπήρων στις 8 και 26 Γενάρη 1942.

Οι ανάπηροι του Αλβανικού Μετώπου μαζί με τους γιατρούς και νοσηλευτές των 19 νοσοκομείων που είναι συγκεντρωμένα στην Αθήνα, από την πρώτη στιγμή της Κατοχής οργανώνουν την αντίστασή τους και μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε κάστρα αγώνα. Οργανώνουν από τις πρώτες αντικατοχικές συγκεντρώσεις, παίρνουν μέρος σε όλα τα αντικατοχικά συλλαλητήρια του λαού μας, όπως ενάντια στην επιστράτευση (Φλεβάρης - Μάρτης 1943) και στην επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής, τον Ιούλη του 1943.

Ανάπηροι και υγειονομικοί με τη στάση τους εμπνέουν και συνεπαίρνουν τον λαό στη λαϊκή αντίσταση, συμβάλλουν στη λαϊκή ανάταση. Γι' αυτό και συναντούν το μένος των φασιστικών στρατευμάτων κατοχής και των συνεργατών τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σκοτώνονται στις διαδηλώσεις, αλλά και αυτοί που συλλαμβάνονται, βασανίζονται, εκτελούνται. Με αποκορύφωμα το πογκρόμ ενάντια στους αναπήρους και τους εργαζομένους των 19 νοσοκομείων τη νύχτα στις 30 Νοέμβρη 1943. Βρώμικη δουλειά που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας, με την καθοδήγηση της Γκεστάπο, τα τάγματα ασφαλείας της κυβέρνησης των συνεργατών της Κατοχής. Κατά χιλιάδες οι ανάπηροι σέρνονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φυλακές, ενώ κατά δεκάδες εκτελούνται. Ραχοκοκαλιά αυτού του αγώνα ήταν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ των Αναπήρων και των Υγειονομικών στα νοσοκομεία, το ΕΑΜ και ο Σύνδεσμος Αναπήρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ