Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Πήρε την πάσα από τις ΗΠΑ επαναφέροντας τις «πολύ γνωστές» διεκδικήσεις της Τουρκίας

Προανήγγειλε επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την υποστήριξή τους από το έργο του αγωγού Ελλάδας - Ισραήλ επειδή συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο», δήλωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έσπευσε να αξιοποιήσει την κίνηση των ΗΠΑ για να επισημάνει ότι για το αέριο από το Ισραήλ και όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο «η δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν μεταφερθεί στην Ευρώπη από την περιοχή, αυτό θα συμβεί μόνο μέσω Τουρκίας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις επιστρέφοντας από την Αλβανία - μία ακόμη επίσκεψη ενδεικτική της διείσδυσης που επιχειρεί το τουρκικό κεφάλαιο στα Βαλκάνια - και σημείωσε ότι η Τουρκία ανυπομονεί για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει με το Ισραήλ για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη με διμερή τους συνεργασία.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένες συζητήσεις που στο παρελθόν έχουν κάνει οι δύο χώρες, επιμένοντας ότι «τώρα μπορούν να συζητηθούν οι όροι (σ.σ. μιας τέτοιας συνεργασίας). Γιατί η ανάλυση για το ενδιαφέρον αυτής της δουλειάς είναι πολύ σημαντική», επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόοδος και σε σχετικές επαφές με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση και αναφέροντας μάλιστα ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του, Ισαάκ Χέρτσογκ, ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία. Κατέληξε δε ότι «οι πολιτικοί υπάρχουμε για να διατηρούμε την ειρήνη, όχι τον πόλεμο», αλλά και ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ενέργεια ως «εργαλείο για την ειρήνη», μνημονεύοντας σε αυτό το πλαίσιο και το τουρκολιβυκό σύμφωνο, που - όπως τόνισε - έκανε «πολύ γνωστή» την προσέγγιση της Αγκυρας για την περιοχή.

Και «μηχανισμός διαχείρισης προβλημάτων» με τις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή ο στενός σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας στο περιοδικό «Kriter» επιβεβαίωσε ότι η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ κλιμακώνεται σχεδιασμένα. Οπως είπε, η χώρα του αυτήν την περίοδο επεξεργάζεται έναν «νέο μηχανισμό» για τη διαμόρφωση κοινής και θετικής ατζέντας με την Ουάσιγκτον. Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «σοβαρά προβλήματα στην αντίληψη των ΗΠΑ με την Τουρκία», σημείωσε ότι ο μηχανισμός αυτός θα καταστήσει «πιο διαχειρίσιμες» τις διμερείς διαφωνίες και συνέχισε: «Για όλους αυτούς τους λόγους, πιο ριζοσπαστικά βήματα χρειάζεται να ληφθούν ώστε οι στρατηγικές μας οπτικές να συναντηθούν».

Κάλεσε δε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υιοθετήσει μια πιο «λογική και αμερόληπτη στάση» στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, επαναλαμβάνοντας κι αυτός ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί πολιτική που δεν θα λαμβάνει υπόψη τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας στην ασφάλεια». Ανήγγειλε τέλος νέες «περιφερειακές προσπάθειες» της Αγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεών της με διάφορες δυνάμεις στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του εστίασε κι αυτός στο αέριο της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι ο φυσικός πλούτος της περιοχής «είναι καλύτερα να μεταφερθεί απευθείας από την Κύπρο στην Τουρκία, που είναι μόνο 40 μίλια μακριά, και από εκεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου της Τουρκίας. Είναι η πιο πρακτική και εφικτή λύση. Ετσι θα γίνει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή η πραγματικότητα έχει εμφανιστεί». Μιλώντας για το Κυπριακό, ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποφεύγει τον διάλογο και είναι πάντοτε έτοιμη να προσέλθει σε άτυπες συνομιλίες για να συζητήσουν και θέματα που αφορούν την Ενέργεια, αλλά «δεν μπορούμε να ξαναρχίσουμε επίσημες συνομιλίες πριν γίνει πρώτα αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης μας».

Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε, μιλώντας αυτήν τη φορά στην «Καθημερινή», ότι αν ο «East Med» δεν είναι «σχέδιο εφικτό, τότε είμαστε έτοιμοι με τους συνεργάτες μας να εξετάσουμε άλλες υπαλλακτικές επιλογές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα δεδομένα στην περιοχή από τις διεργασίες αποκατάστασης «κανονικών σχέσεων» (2020-05-30 00:00:00.0)
Αναζητώντας «κοινό έδαφος» για συνεκμετάλλευση και επικίνδυνες «διευθετήσεις» (2020-02-11 00:00:00.0)
«Στέλνει μήνυμα» το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Ανατ. Μεσόγειο (2019-04-23 00:00:00.0)
Αποφασιστικά στο πολύπλευρο παζάρι για ανταλλάγματα (2016-02-11 00:00:00.0)
Επικίνδυνες εξελίξεις (2013-04-09 00:00:00.0)
Για το χατίρι των ΗΠΑ... (1997-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ