Τρίτη 23 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στέλνει μήνυμα» το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Ανατ. Μεσόγειο

Αργότερα χτες βράδυ ο γερουσιαστής Μενέντεζ μίλησε σε εκδήλωση, όπου παραβρέθηκαν ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, καθώς και στελέχη των πρεσβειών Τουρκίας, Ισραήλ, Ρωσίας, Σερβίας κ.ά., καθώς και στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ.

Ο Μενέντεζ, που εισαγωγικά χαιρέτισε το «έργο» του Πάιατ προηγουμένως στην Ουκρανία (όταν και ξεδιπλώθηκε η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ) και τώρα στην Ελλάδα, περιέγραψε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ως πολιτική που αναζητά τους «πραγματικούς τους συμμάχους και τους αντιπάλους τους», κάνοντας αναφορά στους δεσμούς με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ και προσθέτοντας ότι «χαράζει μια νέα μέρα» στην Ανατολική Μεσόγειο σε ό,τι αφορά Ενέργεια και «ασφάλεια». «Αυτές οι ευκαιρίες υπάρχουν αν έχουμε ένα σχέδιο και τη βούληση να τις αδράξουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως ακριβώς σε αυτήν την περιοχή Ρωσία και Κίνα αυξάνουν την «κακόβουλη παρουσία και απειλή» τους, ενώ καταφέρθηκε εναντίον της Τουρκίας, την οποία κατηγόρησε για αντιδημοκρατικές πρακτικές και για τις σχέσεις της με το Κρεμλίνο, λέγοντας ότι πλέον η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος και προχωρά σε επικίνδυνες κινήσεις κατά του ΝΑΤΟ, όπως με την αγορά των «S-400». Προειδοποίησε εξάλλου εκ νέου ότι αν προχωρήσει αυτή η αγορά θα ενεργοποιηθεί ο σχετικός νόμος των ΗΠΑ που επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς και ότι δεν θα της χορηγηθούν τα αεροσκάφη «F-35». Χαρακτήρισε επίσης «ανεπίτρεπτες» τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι η Λευκωσία έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της, όσο και τις παραβιάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο. Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει στο «δυτικό μονοπάτι», ως κάτι που θα είναι προς το συμφέρον όλων στην περιοχή.

Στηλίτευσε ακόμη την εμπορική και οικονομική εξάπλωση της Κίνας, με κινήσεις όπως το πρόγραμμα «Μια Ζώνη - Ενας Δρόμος», καλώντας τους συμμάχους των ΗΠΑ, την ΕΕ, να αντιμετωπίσουν αυτήν την «πρόκληση», εκφράζοντας π.χ. ανησυχία για τη διάχυση της κινεζικής τεχνολογίας και των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αντίστοιχα προειδοποίησε ότι κλιμακώνεται η ρωσική επιθετικότητα σε Ανατ. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, λέγοντας μάλιστα ότι η «κακόβουλη επιρροή» της Ρωσίας μπορεί να έχει επίδραση και στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Κάλεσε δε σε «συναντίληψη» κατά της Ρωσίας, προκειμένου να πιεστεί να αποδεχτεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν απέδωσαν τελικά κάτι ως προς την τέτοια συμμόρφωσή της.

Απέναντι στις εξελίξεις αυτές, είπε ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Γερουσία στέλνει ένα μήνυμα για το τι πρέπει να γίνει σε θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια και η συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι εντέλει πιο ενεργές και παρούσες στην περιοχή.

Αναφέρθηκε ειδικά στο τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα για τους σκοπούς των ΗΠΑ, χαιρετίζοντας το Στρατηγικό Διάλογο, τη Σούδα, την αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, μέσων σε εναέριες περιπολίες στη Βαλτική κ.ά., τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να οικοδομήσουμε σε αυτά, με ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου και περισσότερες συνεκπαιδεύσεις. Από κοντά και οι μπίζνες καλώντας να εξεταστεί περισσότερο η οικονομική βιωσιμότητα του «EastMed», ώστε να προχωρήσουν άλλα έργα, όπως ο IGB, ή η FSRU πλατφόρμα στην Αλεξανδρούπολη κ.ά.

Για δε την Κύπρο κάλεσε σε στήριξη της κυβέρνησης Αναστασιάδη και άρση του αμερικανικού εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς Λευκωσία, ως πολιτική ένδειξη στήριξης και για την απάλειψη της όποιας ρωσικής επιρροής.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε το Ισραήλ τον πιο ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, χαιρετίζοντας τη συνεργασία των τριών χωρών και τονίζοντας την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ πρόσφατα στη συνάντηση κορυφής, λέγοντας ότι μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην «προώθηση των κοινών αξιών στην περιοχή».

Απαντήσεις Τουρκίας και Ρωσίας

Να σημειωθεί πως εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας πήρε το λόγο για να απαντήσει στον Μενέντεζ λέγοντας ότι η Τουρκία αντιμετώπισε απόπειρα πραξικοπήματος και παίρνει τα «αναγκαία μέτρα» για την προστασία της δημοκρατίας εκεί. Για την Κύπρο χαρακτήρισε την προσέγγιση του γερουσιαστή «μονόπλευρη», λέγοντας ότι μετέχει και η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις και ότι πριν από 15 χρόνια έγινε δημοψήφισμα επί του «σχεδίου Ανάν» όπου η τουρκοκυπριακή πλευρά το αποδέχτηκε. Για τους «S-400» είπε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης και ότι στα όσα πρότεινε η Αγκυρα στην Ουάσιγκτον οι ΗΠΑ απαντούν με σιωπή. Εβαλε ζήτημα και για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς του Ισραήλ, βάζοντας και ευθέως το ερώτημα αν θα υπάρξουν «αλλαγές» στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ανατ. Μεσόγειο.

Το λόγο πήρε και εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας που κάλεσε τον γερουσιαστή οι ΗΠΑ να ασχοληθούν «με τις δικές τους υποδομές» και να μην ασχολούνται με το τι κάνει η Ρωσία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτάχυνση των επικίνδυνων διεργασιών μετεκλογικά (2023-05-02 00:00:00.0)
Σταθερή έγνοια για τον ρόλο της Τουρκίας στην ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ (2023-03-28 00:00:00.0)
«Ορόσημο» εμπλοκής στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς (2021-08-27 00:00:00.0)
Ο ...φίλος μας ο Μενέντεζ (2021-07-22 00:00:00.0)
Με χρίσμα ΗΠΑ, ευρωατλαντικός «σερίφης» στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα (2021-06-12 00:00:00.0)
Περιοδεία Μενέντεζ και «προειδοποιήσεις» για «επίσπευση στρατιωτικών ανταγωνισμών» (2019-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ