Τρίτη 28 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Σταθερή έγνοια για τον ρόλο της Τουρκίας στην ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ

Ο Μπλίνκεν επιχειρηματολόγησε ξανά γιατί η Αγκυρα πρέπει να αποκτήσει F-16 και ζήτησε «άμβλυνση» των εντάσεων με την Αθήνα...

Την προτεραιότητα που οι ΗΠΑ δίνουν στην αναβάθμιση της πολεμικής μηχανής της Τουρκίας, για τα σχέδια του ΝΑΤΟ απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, επιβεβαίωσε η κατάθεση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής.

Οπως επανέλαβε, στο επίκεντρο των προσπαθειών των ΗΠΑ«είτε είναι με την Τουρκία, είτε με την Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, είναι να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουν τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που χρειάζονται για να υπάρχει πλήρης διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ, για να μπορούν να κάνουν ό,τι χρειάζεται να κάνουν ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».

Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό της διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής, τόνισε ότι μέλημα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι αυτά τα όπλα να μη χρησιμοποιούνται για τις ελληνοτουρκικές «διαφορές», όπως επιμένουν να παρουσιάζουν τις τουρκικές αξιώσεις. «Ταυτόχρονα, φυσικά, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι στον βαθμό που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους, οποιοσδήποτε εξοπλισμός ή τεχνολογία παρέχουμε δεν χρησιμοποιείται για την προώθηση αυτών των διαφορών», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε δε να επιχειρηματολογήσει παραπέρα για την αξία θωράκισης της Τουρκίας και στρατιωτικά, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16 και τα πακέτα εκσυγχρονισμού. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ, σημαντικό για τη συμμαχία», ενώ συμπλήρωσε πως «την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε επιμελώς για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες εντάσεις υπάρχουν μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, σε αυτήν την περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα αμβλυνθούν και ότι δεν θα εμπλακούν σε ενέργειες ή ρητορική που θα αναζωπυρώσει την κατάσταση». Μοιράζοντας ουσιαστικά διαβεβαιώσεις για νέα, ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ουάσιγκτον στο παζάρι για «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο ήδη «τρέχει» με μεγάλη ταχύτητα ώστε να ανοίξουν νέοι δρόμοι αφενός για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή, αφετέρου για να «δέσουν» παλιά και νέα σχήματα γεωπολιτικής συνεργασίας και να βάλουν ανάχωμα στη διείσδυση της Ρωσίας και της Κίνας στο κρίσιμο σταυροδρόμι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και των Βαλκανίων.

Ενδεικτική του παζαριού για τους όρους συνεργασίας με την Τουρκία είναι και η επισήμανση του Μπλίνκεν ότι η τελευταία είναι «ένας σύμμαχος που αποτελεί πρόκληση», όπως απάντησε σε ερώτηση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο οποίος από τη μεριά του υποστήριξε ξανά ότι η Τουρκία «δεν αξίζει να λάβει τα F-16», ανατροφοδοτώντας και τη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται, συχνά και σε πιο υψηλούς τόνους.

Ετσι, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, είπε ότι «οι ΗΠΑ αποτελούν δύσκολο σύμμαχο» και ότι «οι στρεβλές και βαθιά λανθασμένες αναφορές στις πολιτικές και τις προσεγγίσεις της κυβέρνησής μας έχουν, δυστυχώς, γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ», αποδίδοντας τα σχετικά πρωτεία «ευθέως στον Ρόμπερτ Μενέντεζ». Κατά τ' άλλα, επέμεινε προκλητικά ότι «η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών», για να καταλήξει ότι «μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ