Τρίτη 28 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Προεκλογική σεναριολογία για μετεκλογική αντιλαϊκή θύελλα

INTIME NEWS

Εντείνεται το παζάρι μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων για τη σύμπηξη των επόμενων κυβερνητικών σχημάτων που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας τις επόμενες αντεργατικές επιθέσεις σε εργατικά δικαιώματα και λαϊκό εισόδημα.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιοδεύοντας χτες στη Φθιώτιδα και μιλώντας στο «STAR Κεντρικής Ελλάδας», επέμεινε ότι «το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά» στις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις».

Ισχυριζόταν εξάλλου πως «οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα (...) είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει», σε κόντρα βέβαια με τα λαϊκά συμφέροντα.

Εκλεισε, δε, το μάτι σε ...ενδιαφερόμενους από άλλους χώρους, λέγοντας ότι η ΝΔ «είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους», «μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη», αρκεί να μιλούν όλοι τους «τη γλώσσα της αλήθειας και του ρεαλισμού», βασικά να αναπαράγουν τα προτάγματα του κεφαλαίου, που αποτελούν άλλωστε και την «κοινή βάση» όλων των αστικών κομμάτων και τη «συγκολλητική ουσία» της όποιας επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης και των διάφορων σεναρίων που δίνουν και παίρνουν.

Και φυσικά διαστρεβλώνοντας πλήρως την αλήθεια για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών από την πολιτική της «απελευθέρωσης», που και η ΝΔ υπηρέτησε και υπηρετεί, αναπαρήγαγε τα περί τάχα σύγκρουσης με το «βαθύ κράτος», δείχνοντας ένα αστικό κράτος ακόμα πιο έτοιμο για νέα εγκλήματα σε βάρος του λαού, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει στην αστική τάξη την «αξιοπιστία» του, τα «δείγματα γραφής» που έδωσε «σε πολλά επίπεδα», θυμίζοντας π.χ. σε ξένους και ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ πρωτοστάτησαν στην ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», του ΟΛΠ κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, τροφή και σε άλλα σενάρια έδινε και η συνέντευξη του Ν. Δένδια στο «Πρώτο Θέμα», όπου ερωτώμενος για τα περί μεταρρύθμισης του «βαθέος κράτους», έλεγε ότι «δεν θα το έθετα ως προεκλογικό πρόταγμα το ζήτημα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Θα τις περιέγραφα ως εθνική υπηρεσία», ενώ πρόσθετε πως «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εποχές του βαθέος αντικρατισμού και της αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων έχουν παρέλθει. Η κρίση του COVID δίδαξε πολλά».

Ο δε πρωθυπουργός, μιλώντας αργότερα το βράδυ σε κομματικό ακροατήριο στη Λαμία, ξαναέδωσε ημερομηνία εκλογών τον Μάη, ενώ επέμεινε ότι «η ΝΔ είναι η μεγάλη παράταξη που εγγυάται τη σταθερότητα» και χαρακτηρίζοντας θέσεις που φέρνουν «παραλυσία» τις προτάσεις Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό από Μητσοτάκη ή Τσίπρα.

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος διαφοροποιήθηκε από την άποψη Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι «όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα», σε μία έμμεση βολή προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία απάντησε με σχόλιό της πως «είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο», στελέχη της ΝΔ.

Εξάλλου, ο Α. Σπυρόπουλος, γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ» ισχυρίστηκε για το κόμμα του ότι «εάν μας δώσει ο ελληνικός λαός ένα ισχυρό ποσοστό, θα παραλάβουμε την τρίτη εντολή και θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Πρωταρχικός στόχος θα είναι η προγραμματική σύγκλιση και σε δεύτερο χρόνο θα συζητήσουμε και για τα πρόσωπα που θα μπορούν να υλοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα», υποστήριξε, την ώρα βέβαια που η «προγραμματική σύγκλιση» όλων τους βγάζει μάτι και κάνει δυνατή κάθε συγκόλληση.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσφέρει στο κεφάλαιο «μεταρρυθμίσεις» με «σταθερότητα» και χειραγώγηση του λαού

Την ίδια ώρα, για τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση μακράς πνοής, που θα εγγυηθεί τη σταθερότητα σε ένα εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον και θα «σπρώξει» τις αναγκαίες για το κεφάλαιο μεταρρυθμίσεις χωρίς «να ανοίξει ρουθούνι», διαβεβαίωσε την αστική τάξη ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξη στο πλαίσιο συνεδρίου του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παινεύτηκε άλλωστε πως το κόμμα του κατάφερε να περάσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως στο Ασφαλιστικό χωρίς διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, ενώ «παραπονέθηκε» γιατί - όπως είπε - η ιδιότητα του «μεταρρυθμιστή» του αναγνωρίζεται ευρέως στο εξωτερικό αλλά όχι στην Ελλάδα.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για σχέδιο αναγέννησης και ανάταξης της χώρας από μια κυβέρνηση συνεργασίας, υποστηρίζοντας πως είναι τόσο μεγάλες οι προκλήσεις του επόμενου διαστήματος, που κι αν ακόμα έχει τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης, ο ίδιος θα επιδιώξει τη συνεργασία ώστε η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί «να έχει ευρύτατη αποδοχή», μεγαλύτερες δηλαδή δυνατότητες χειραγώγησης του λαού.

Κατηγόρησε τον Ν. Ανδρουλάκη ότι βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο όταν εστιάζει στα πρόσωπα και όχι στις πολιτικές, αν και άφησε να εννοηθεί ότι η άρνηση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι για το θεαθήναι και πως μετά τις εκλογές η στάση του θα μεταβληθεί. Εσπευσε ωστόσο να εκβιάσει, λέγοντας πως «όσοι έχουν στοιχειωδώς αίσθημα αυτοσυντήρησης δεν θα επιλέξουν την άρνηση συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και να πάμε σε δεύτερες εκλογές που η εμπειρία δείχνει ότι θα συρρικνωθούν πολύ τα ποσοστά τους»!

Ενώ για το ενδεχόμενο να είναι πρώτη η ΝΔ, έκανε λόγο για «περιπέτεια», αφού όπως είπε θα πηγαίνουμε διαρκώς σε εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι να πάρει την αυτοδυναμία κι αυτό θα είναι μια περιπέτεια σε συνθήκες αστάθειας και εύθραυστου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Νωρίτερα χτες ο Αλ. Τσίπρας είχε επανέλθει στην υπόθεση των παρακολουθήσεων στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της συνάντησής του με τον πρόεδρό της Κ. Μενουδάκο.

Για πολλοστή φορά οι δηλώσεις του στάθηκαν στον «αφρό» της υπόθεσης, αποφεύγοντας επιμελώς να θίξει το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις και επιτρέπει την παρακολούθηση των πάντων.

Κατηγόρησε και πάλι τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι σιωπά και δεν δίνει απαντήσεις, προσθέτοντας πως «ένα από τα σημαντικά διακυβεύματα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης» είναι ότι «χρειαζόμαστε ένα κράτος δημοκρατικό, ελεύθερο και ένα κράτος που θα δίνει ασφάλεια στον πολίτη», προσπερνώντας το γεγονός πως το αστικό κράτος είναι ασφαλές μόνο για το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του και απολύτως εχθρικό απέναντι στον λαό και τις διεκδικήσεις του, όπως αποδείχτηκε και κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ