Τρίτη 23 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Στάζει μέλι» για τον βρώμικο ρόλο της Ελλάδας επί ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Επαφές με υψηλόβαθμους παράγοντες είχε χτες στην Αθήνα ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και ένας εκ των δύο εμπνευστών του νομοσχεδίου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Γερουσία για «την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019».

Ο Μενέντεζ μετέβη χτες στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι οι θέσεις που έχει πάρει ο Μενέντεζ για Ελλάδα και Κύπρο «αφορούν την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή (...) είναι και θέσεις που αφορούν την ισχύ του ΝΑΤΟ και την επιτέλεση της αποστολής του. Συμφωνούμε απόλυτα, κύριε γερουσιαστά, ότι για να είσαι συνεπής σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ, όπως λέμε εμείς οι Ελληνες με μία παροιμία "δεν μπορείς να πατάς πάνω σε δύο βάρκες". Και ο νοών νοείτω», τόνισε, σε μια αιχμή προς τις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας.

«Μια σχέση ισχυρότερη από ποτέ»

Παίρνοντας την πάσα, ο Μενέντεζ τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντική η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη, και τον τελευταίο καιρό έχει εμβαθυνθεί και έχει γίνει πιο σημαντική και για τις δύο χώρες», δίνοντας μάλιστα και τα εύσημα στον παριστάμενο Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, ότι «αυτή την εξαιρετική σχέση την έχει περαιτέρω εμβαθύνει». Συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύ ισχυρός και σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ένας σύμμαχος ο οποίος έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, πράγμα που θα ήθελα να κάνουν και όλοι οι άλλοι σύμμαχοι».

Μενέντεζ και Πάιατ μετέβησαν και στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Ευ. Αποστολάκη για να συζητήσουν «θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή», όπως ανακοινώθηκε. Ο υπουργός παρουσίασε τη συνάντηση ως «μία μεγάλη ευκαιρία να σας αναπτύξουμε τη δική μας άποψη για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη».

Διακομματική στοίχιση και ανταγωνισμός για το χρίσμα

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν κατόπιν και με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδευόταν από τους τομεάρχες Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο και Β. Κικίλια. Οπως διαχέεται από πλευράς ΝΔ, ο Μενέντεζ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον «σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως σύμμαχος χώρα στο NATO αλλά και στους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες». Επίσης ότι «έκανε ειδική αναφορά στην κατάσταση στη Βενεζουέλα, στον αγώνα του λαού της για ελευθερία, και εξήρε τη στάση του κ. Μητσοτάκη» στο θέμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ χαιρέτισε το νομοσχέδιο Μενέντεζ. «Αναγνωρίζει τη σημασία της σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Μία πολιτική η οποία ξεκίνησε από κυβερνήσεις της ΝΔ και υιοθετείται και από τη σημερινή κυβέρνηση», τόνισε, στο άγχος του να αναδείξει τη «χρησιμότητα» της ΝΔ. Υπερακοντίζοντας μάλιστα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «προσβλέπουμε σε μία ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ». Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, ανέφερε πως «τον διαβεβαίωσα ότι η επίσημη θέση της ΝΔ δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Στηρίζουμε τον μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας και τοποθετούμαστε απέναντι στο αυταρχικό καθεστώς του Μαδούρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ