ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΑΞΟΣ
Αντιιμπεριαλιστικό κομβόι περικύκλωσε τη βάση

Απ' όλα τα σημεία της Αχαΐας ήρθαν αγωνιστές της Ειρήνης, για να συμμετέχουν στην αντιιμπεριαλιστική - φιλειρηνική αυτοκινητοδρομία και στο συμβολικό αποκλεισμό της πυρηνικής βάσης του Αραξου την περασμένη Κυριακή και να εκφράσουν, έτσι, την αντίθεσή τους στην παρουσία και δράση στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών βάσεων.

Οι φίλοι της ειρήνης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και του ΠΑΜΕ άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το απόγευμα στην ακτή Δυμαίων της Πάτρας - αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης - με τα αυτοκίνητα και τις μηχανές έχοντας υψωμένες τις σημαίες της ειρήνης με προορισμό τον Αραξο. «Εβαλαν μπρος» και η μεγάλη αυτοκινητοπομπή ξεχύθηκε στους δρόμους, για να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά και να διατρανώσει την αντίθεσή της στην παρουσία της βάσης με τη συμβολική περικύκλωσή της.

Αντάριασε η περιοχή τη στιγμή που το κομβόι των φίλων της ειρήνης περνούσε μέσα από χωριά και κωμοπόλεις, όπου με συνθήματα «ειρήνη και φιλία θέλουν οι λαοί να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί», «πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία» και τραγούδια καλούσαν από τις ντουντούκες των αυτοκινήτων τον κόσμο να ξεσηκωθεί εναντίον της αμερικάνικης βάσης και να τη στείλει στον... αγύριστο. Οι κυβερνώντες, άλλωστε, με τις πολιτικές επιλογές τους φρόντισαν και φροντίζουν να έχουν υποθηκεύσει με τέτοιο τρόπο την περιοχή που σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος να σβήσει από το χάρτη.


Φτάνοντας στη βάση, οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της, αναπτύσσοντας τα αυτοκίνητα περιμετρικά στο χώρο. Παρέμειναν περισσότερο από μισή ώρα και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο κεντρικό λιμάνι, όπου η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας Αντρέα Αντωνόπουλου και μουσική συναυλία δύο τοπικών συγκροτημάτων.

«Μπορούμε να ανατρέψουμε τη Νέα Τάξη»

«Θέλουμε την ειρήνη για να μη γίνουν βάσεις πυραύλων και καταστραφεί η Ελλάς. Θέλουμε την ειρήνη για να έχουμε φιλικές σχέσεις με τους λαούς των γειτονικών βαλκανικών λαών». Με αυτά τα λόγια, ειπωμένα από τον Γρηγόρη Λαμπράκη 40 χρόνια πριν, ξεκίνησε την ομιλία του ο Αντρέας Αντωνόπουλος, σημειώνοντας πόσο επίκαιρα είναι με βάση τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι λαοί των Βαλκανίων.

«Ολόκληρη η Πελοπόννησος - επισήμανε ο ομιλητής - έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια στους γειτονικούς λαούς. Ο λαός της Αχαΐας δεν πρέπει να παραπλανηθεί από τις πληροφορίες, τα δημοσιεύματα και τις διαρροές ότι απέσυραν τις πυρηνικές κεφαλές από τη βάση του Αραξου. Αλλωστε, κανένας αρμόδιος, κανένα κυβερνητικό στέλεχος δε βγαίνει επίσημα να επιβεβαιώσει το γεγονός. Η βάση του Αραξου εκσυγχρονίζεται, για να ενταχθεί στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟικού στρατηγείου του Τυρνάβου. Εκσυγχρονίζεται για να ανταποκριθεί στο Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ. Η βάση παραμένει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ».

«Εμείς - κατέληξε - στη φτώχεια και την τρομοκρατία απαντάμε μαχητικά και δυναμικά με τον ενωμένο, μακροχρόνιο και συντονισμένο αγώνα. Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα δεν έχει όρια. Γι' αυτό τώρα είναι εξαιρετικά αναγκαίο να αναπτυχθεί η αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική πάλη που είναι αγώνας ζωής. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Μπορούμε με τον αγώνα να εμποδίσουμε και να σταματήσουμε τα φρικιαστικά σχέδιά του. Μπορούμε να ανατρέψουμε τη Νέα Τάξη».


«Αρωμα» Ειρήνης στον Ασπρόπυργο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου διήμερο φιλειρηνικών εκδηλώσεων

Ο Μάης στον Ασπρόπυργο φεύγει γεμάτος με «άρωμα» Ειρήνης. Το διήμερο φιλειρηνικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, έγινε σημείο αναφοράς στις αντιπολεμικές δραστηριότητες της πόλης, με κεντρικό θέμα «10 χρόνια Νέα Παγκόσμια Τάξη. Από το Ιράκ και τη Γιουγκοσλαβία έως το Σιάτλ». Κεντρικός κορμός των εκδηλώσεων ήταν η μεγάλη έκθεση φωτορεπορτάζ που επιμελήθηκε ο Μανώλης Πάκιας και η οποία ξεκίνησε από το Κερατσίνι και ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα για να αφυπνίσει συνειδήσεις.

Την Κυριακή το βράδυ, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με προβολή βίντεο. Ενα βίντεο - χρονικό του πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και τις επιπτώσεις του στα Βαλκάνια. Ενα συγκλονιστικό βίντεο - ντοκουμέντο, μια άριστη δουλιά της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που κι αυτό συνοδεύοντας την έκθεση φωτορεπορτάζ θα προβληθεί σε πολλές φιλειρηνικές εκδηλώσεις σ' όλη τη χώρα. Αμέσως μετά τα σχόλια της δημοσιογράφου, η οποία ήταν και συντονίστρια της συζήτησης, το λόγο πήρε ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Αντώνης Κακαράς, μέλος της ΚΕΘΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο Αμερικανικό Πρόγραμμα της «NMD». Το νέο «πόλεμο των άστρων» και τις επιπτώσεις του, αν πραγματοποιηθεί, στους λαούς, στα κινήματα αντίστασης και αμφισβήτησης, καθώς θα υπάρχει ολοκληρωτικός έλεγχος πτήσεων από ραντάρ.

Παράλληλα, μίλησε για τους λόγους που ωθούν αυτή την περίοδο τις ΗΠΑ να καταστρατηγήσουν όλες τις προηγούμενες συμφωνίες αφοπλισμού και οι οποίοι, σύμφωνα με τον Αν. Κακαρά, συνοψίζονται στους εξής τέσσερις: «Α) Να εδραιωθεί η παγκόσμια κυριαρχία της Αμερικής. Β) Να τονωθεί η οικονομία με ατμομηχανή τις πολεμικές βιομηχανίες. Γ) Να προστατευτούν από εχθρούς - κράτη τρομοκράτες (Κίνα, Ρωσία, Λιβύη κλπ.). Δ) Να εδραιώσουν στρατιωτικά τη Νέα Παγκόσμια Οικονομική Τάξη».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας που αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του όρου «Νέα τάξη πραγμάτων». Τόνισε ότι αυτή συνδέεται με την «παγκοσμιοποίηση», με την αποθέωση δηλαδή της αναρχίας, της οικονομίας, της αγοράς, έτσι ώστε οι πολιτικοστρατιωτικές επιδιώξεις της υπερδύναμης να βοηθήσουν την οικονομία.

Είπε, επίσης, ότι ο πόλεμος του ΝΑΤΟ εντάσσεται στα σχέδια της Νέας Τάξης στην περιοχή των Βαλκανίων. Οτι αυτός ο βρώμικος πόλεμος είναι πόλεμος «νέου τύπου», που δεν κηρύχτηκε ποτέ και βασίζεται στο βομβαρδισμό αμάχων ώστε να καμφθεί το ηθικό του λαού. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, «τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Γιατί το ΝΑΤΟ ηττήθηκε στη Γιουγκοσλαβία. Γιατί οι Αμερικανοί δεν τόλμησαν να κατεβάσουν στρατό στο Κόσσοβο. Γιατί έχασαν και στην Τσετσενία. Γιατί το παιχνίδι τώρα αρχίζει. Τα πεδία είναι ξεκάθαρα. Η Αμερική από τη μια που δεν μπορεί να ελέγξει τον κόσμο. Οι λαοί από την άλλη που αντιστέκονται. Οσο κι αν οι "σοσιαλιστές" κυβερνήτες συναινούν. Στο τέλος θα νικήσει η ελευθερία κι η αλλαγή των συσχετισμών θα αρχίσει να φαίνεται πολύ σύντομα».

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις για το μισθοφορικό στρατό, για τα σχέδια στα Βαλκάνια, για το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η έκθεση θα παραμείνει στο Πνευματικό Κέντρο έως και σήμερα Τρίτη για να την επισκεφθούν νέοι και μαθητές.

Η έκθεση θα... ταξιδέψει

Η έκθεση φωτορεπορτάζ θα βρίσκεται: 1, 2 και 3/6 στην Ελευσίνα. Στις 5, 6, 7, 8, 9 και 10/6 στα Γιάννενα και στους γύρω νομούς. Στις 14-15/6 στον Πειραιά (Πλατεία Κοραή). Στις 22, 23, 24/6 στην Αργυρούπολη και τέλος στις 28, 29, 30/6 στην Κομοτηνή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ