ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με τα γκάλοπ κατά της εσωστρέφειας

Από πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ
Από πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ
Τα αποτελέσματα του τελευταίου γκάλοπ χρησιμοποιεί η ηγεσία της ΝΔ για να υπερβεί, έστω προσωρινά, τη δημαρχολογία και την εσωστρέφεια. Ωστόσο, το ζήτημα της υποψηφιότητας για το Δήμο Αθηναίων συντηρείται με δηλώσεις των ίδιων των ηγετικών στελεχών του κόμματος.

Η Ρηγίλλης, αν και δεν κρύβει την ικανοποίησή της για το γκάλοπ της «Κάπα Ρισέρτς», που την εμφανίζει να προηγείται 7 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ και τον Κ. Καραμανλή να συναγωνίζεται τον Κ. Σημίτη στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ωστόσο η «γραμμή» είναι ότι «δε θριαμβολογούμε ούτε εφησυχάζουμε». Εκεί που αποδίδει μεγάλη σημασία είναι ότι έχει αρχίσει να αποκτά προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων (ανεργία, Ασφαλιστικό, κοινωνικά θέματα, τα καθημερινά προβλήματα του τόπου, εγκληματικότητα). Με άλλα λόγια, η ηγεσία της ΝΔ χαίρεται γιατί η βαθιά αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει κατορθώσει να της δημιουργήσει... φιλολαϊκό φωτοστέφανο, που ουδέποτε είχε. Και αυτό παρά το γεγονός ότι όχι μόνο στηρίζει αυτή την πολιτική, αλλά και πιέζει για να εφαρμόζεται με συνέπεια και γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος που συνεργάτες του Κ. Καραμανλή τονίζουν ότι «η ΝΔ βρίσκεται σε καλό δρόμο και κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού».

Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι και η δήλωση του Δ. Σιούφα, ο οποίος υποστηρίζει ότι «δικαιώνεται η στρατηγική του μεσαίου χώρου και της προτεραιότητας που δίνουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας». Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη εκτίμησε (στο «Μέγκα») ότι το βασικό μήνυμα που προέκυψε από τη δημοσκόπηση της «ΚΑΠΑ-Research» είναι η μείωση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού. Αναφερόμενη στη δημοτικότητα των στελεχών της ΝΔ, δήλωσε πως δεν την πείραξε το γεγονός ότι ο Γ. Σουφλιάς προηγείται της ίδιας, επισημαίνοντας πως είναι ευτύχημα για τη ΝΔ να έχει δύο στελέχη με αποδοχή άνω του 60%.

Η δημαρχολογία

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής δέχεται πιέσεις από διάφορες πλευρές για να αποσαφηνίσει τη στάση και τα κριτήρια του κόμματος για την ανάδειξη του υποψήφιου δημάρχου στο Δήμο της Αθήνας, αλλά παραπέμπει το θέμα στο απώτερο μέλλον, με αποτέλεσμα να δημιουργείται περιθώριο παρέμβασης από μια σειρά κομματικών στελεχών που έχουν «ενδιαφέρον». Ετσι, ο Μ. Εβερτ με δήλωσή του υπέδειξε να γίνουν πρώτα δημοσκοπήσεις «για να διερευνηθούν οι προσδοκίες και οι επιθυμίες των Αθηναίων», οι οποίες πρέπει να είναι και το βασικό κριτήριο για την επιλογή του υποψηφίου δημάρχου στην Αθήνα. Ειδικά για την υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι «είναι μια καλή υποψηφιότητα, αλλά δεν είναι του παρόντος οποιαδήποτε συζήτηση». Η ίδια η Ντ. Μπακογιάννη θεωρεί ότι η αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών είναι πάντα μια πολιτική μάχη, ενώ αποκάλυψε (στο «Μέγκα») ότι το θέμα της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς της για το Δήμο Αθηναίων δεν το έχει συζητήσει ακόμη με τον Κ. Καραμανλή. Ο Θ. Ρουσόπουλος, εκφράζοντας, όπως είπε (στο «Αλτερ»), την προσωπική του άποψη, υποστήριξε ότι η επιλογή της ΝΔ, «κομματική ή μη κομματική, πρέπει να είναι εμφανής και διακριτή». Ο γραμματέας της ΚΕ, Β. Μεϊμαράκης, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι «για τη ΝΔ η μάχη των εκλογών είναι πολιτική, και επομένως οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι πολιτικά πρόσωπα τα οποία μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να υπηρετήσουν την Αυτοδιοίκηση».

Ο Γ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι το πρόσωπο που θα αναδειχτεί να ανταποκρίνεται στο ρόλο του», ενώ η Μ. Γιαννάκου επισήμανε ότι ο υποψήφιος πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Θ. Κασίμης, ενώ ο Β. Πολύδωρας επανέλαβε ότι ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος.

Πάντως, ο Κ. Καραμανλής δε φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την επιλογή του «υπερκομματικού» υποψήφιου και μάλλον περιμένει την έκβαση και των παρασκηνιακών ζυμώσεων.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κεντροαριστερά «διά πάσα νόσον»...

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και κατάθεση αιτημάτων συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ κατά το πρότυπο της κυβέρνησης Ζοσπέν! Κατά το δοκούν ερμηνεία των λαϊκών επιταγών και προσταγμάτων για το Ασφαλιστικό και βέβαια εκτόξευση καταγγελτικών «πυροτεχνημάτων» εναντίον του ΚΚΕ. Λίγο απ' όλα περιείχε η συνέντευξη που παραχώρησε στο κυριακάτικο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος.

Ερμαιο μιας ομάδας στελεχών ο Σημίτης!

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, που απηχούν τις απόψεις σύσσωμης της ηγεσίας του κόμματός του, η στάση των εργαζομένων της χώρας σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό «αξιώνει ειλικρινή διάλογο, διευκολύνει το διάλογο...»!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ συμβουλεύει την κυβέρνηση τάχιστα να «αλλάξει γραμμή πλεύσης και να προχωρήσει σε τομές που θα επιτρέπουν την προοδευτική ανασύνθεση του πολιτικού μας συστήματος». Επιπροσθέτως, της επιρρίπτει μεγάλη ευθύνη για τη μεταστροφή της κοινωνίας προς την κεντροδεξιά, λέγοντας: «Η απουσία προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης οδηγεί μοιραία στην αναζήτηση απλώς καλύτερου διαχειριστή», και σε επόμενο σημείο της συνέντευξής του πως «η σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά προτιμά το ενδεχόμενο να παραδώσει στη Δεξιά».

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί εκείνο το σημείο της συνέντευξης όπου ο Ν. Κωνσταντόπουλος αποενοχοποιεί τον Κ. Σημίτη, παρουσιάζοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ ως έρμαιο μιας ομάδας στελεχών. Αναφέρει επί λέξει: «Αδικεί τον εαυτό του ο κ. Σημίτης. Κι αυτοί που τον καλούν να παίξει αυτό το ρόλο, πολύ φοβάμαι ότι τον παγιδεύουν, όντας οι ίδιοι εγκλωβισμένοι στον επαγγελματισμό της εξουσίας»!!!

Υπάρχει και «καλό» και «κακό» ΠΑΣΟΚ...

Και σε άλλο σημείο της συνέντευξης καταγράφεται η αγωνία του προέδρου του ΣΥΝ να πείσει πως το κυβερνών κόμμα διαχωρίζεται σε «καλό» και «κακό», ίσως γιατί έτσι καθίστανται πιο εύπεπτες οι δικές του «επιθέσεις φιλίας» προς το ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτά σημειώνει πως «σέβομαι την κριτική αγωνία κυβερνητικών στελεχών, που αναρωτιούνται για το πού και πώς πηγαίνουν, για το τι θέλουν και πού στηρίζονται οι διάφορες κυβερνητικές επιλογές. Υπάρχουν, βεβαίως, και εκείνοι που χωρίς περίσκεψη και αιδώ εξακολουθούν να παριστάνουν τους χαρισματικούς, τους προορισμένους από την... ιστορία!!!»...

Ωστόσο, η πρόταση για «διάλογο και συνεργασία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εφαρμογή ενός προγράμματος προοδευτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης» και για «αναζήτηση και στην Ελλάδα του προγραμματικού κυβερνητικού μοντέλου Ζοσπέν», απευθύνεται σε όλο το ΠΑΣΟΚ!

Σε ό,τι αφορά, επίσης, την κοινή δράση των δυνάμεων που προσδιορίζονται στο χώρο της Αριστεράς, ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρει: «Είναι πρωτοβουλία που δείχνει ωρίμανση και θέληση να βγούμε ο καθένας από την άποψή του, να συναντηθούμε, να ψάξουμε τα κοινά προβλήματα και να συντονίσουμε τη δράση μας».

Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και «αριστερούς του Χώρου»

Κάνει όμως ένα βήμα παραπέρα από το «δράση πάνω στο πρόβλημα», λέγοντας πως «αναζητούμε να δώσουμε απαντήσεις στο νέο δογματισμό του φιλελεύθερου μονόδρομου και των δήθεν αναγκαστικών επιλογών του. Βρισκόμαστε όμως στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Ετσι, δεν αποκλείει μια γενικευμένη συνεργασία, αφού σε σχετικό ερώτημα απαντά: «Δεν μπορώ να προδικάσω τη δυναμική που αναπτύσσεται ούτε να αποκλείσω τίποτε. Το κυρίως ζητούμενο είναι κοινή δράση σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα». Ούτε κρύβει πως η πρόσκληση απευθύνεται και στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας «είναι μια ανοιχτή πρωτοβουλία. Θέλουμε να έρθουν κι άλλοι και από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και της παραδοσιακής Αριστεράς».

Σπεύδει δε να δώσει εξηγήσεις σε όσα στελέχη του ΣΥΝ αντιδρούν στο «άνοιγμα» στην «αριστερά», λέγοντας πως «δεν κλείνουμε το μάτι σε κανένα. Μιλάμε ανοιχτά προς όλους. Δεν ψάχνουμε για αντικυβερνητικά μέτωπα, αριστερούς πόλους. Δε χαριεντιζόμαστε με τη διαπλοκή, δεν κάνουμε θεατρινισμούς φιλοφρονήσεων με την κυβέρνηση. Στην εκλογική και κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα κομματικά κυβερνητικά στελέχη υπάρχει έντονος προβληματισμός»!

Και οι τετριμμένες αντι-ΚΚΕ κορόνες...

Και τέλος, μια επανάληψη τετριμμένων και σαθρών κατηγοριών εναντίον του ΚΚΕ, για το οποίο λέει: «Το ΚΚΕ προφανώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Είναι γνωστό πως σε ό,τι δεν ελέγχει, δε συμμετέχει. Δεν είναι ο ΣΥΝ που διοργανώνει ξεχωριστές πορείες και συγκεντρώσεις. Μπορεί, εφόσον θέλει, να διαπιστώσει αν στα πλαίσια του "Χώρου" υπάρχει έστω και ένας που αποσκοπεί στην πολιτική του κηδεμονία. Εάν αυτή η κατηγορία απευθύνεται από επίσημα χείλη, θα πρόκειται για το πιο σύντομο ανέκδοτο. Και γιατί προέρχεται από το ΚΚΕ, όπως μου λέτε, και γιατί αφορά τον Συνασπισμό. Αγνοούν άραγε κάποιοι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί; Ο ΣΥΝ πορεύεται ανάμεσα στους αφορισμούς του ΚΚΕ ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλη αριστερά (;) αλλά και στα συνθήματα του κ. Σημίτη ότι δεν έχει λόγο και ρόλο ο ΣΥΝ, γι' αυτό πρέπει να διεμβολιστεί διά του κεντροαριστερού παραγοντισμού»!

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τρίτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.10 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με μέλη της ελληνικής αποστολής, που επισκέφθηκε την Τουρκία, για την απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων και τα λευκά κελιά.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις», μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Καραχάλιου, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τους καλεσμένους του, για τα ναρκωτικά, με αφορμή την κοινή πρόταση, που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Αθλητικές συναντήσεις», τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ και ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΥ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ