ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2022 - Κυριακή 23 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Το θλιβερό ρεκόρ θανάτων αναδεικνύει την άθλια κατάσταση στις δομές Υγείας

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα στοιχεία που δείχνουν ότι σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας κατέληξε το 40% των ασθενών με Covid

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την πρωτιά της περιοχής σε θανάτους λόγω κορονοϊού, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ζητώντας εδώ και τώρα να πάρει μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, από τους 21.325 ασθενείς με Covid που έχασαν τη ζωή τους έως τις 16 Γενάρη στα δημόσια νοσοκομεία, σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας κατέληξαν 8.602 ασθενείς (ποσοστό 40%), με το αρνητικό ρεκόρ να κατέχει το ΑΧΕΠΑ (νοσοκομείο αναφοράς), όπου καταγράφηκαν 1.023 θάνατοι. Ακολουθούν το «Παπανικολάου» με 909, το «Παπαγεωργίου» με 799, το Ιπποκράτειο με 741 και ο «Αγιος Δημήτριος» με 154. Σε αντίστοιχα υψηλά ποσοστά είναι η θνητότητα και στα άλλα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κ. Μακεδονίας αναφέρει:

«Με βάση την καταγραφή της κατάστασης της πανδημίας η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στους θανάτους, ξεπερνώντας σε απόλυτους αριθμούς ακόμα και την Αττική. Το αρνητικό αυτό ρεκόρ αναδεικνύει την άθλια κατάσταση στον τομέα της Υγείας στην περιοχή μας με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε κλίνες ΜΕΘ, σε υλικά κ.λπ., κάτι που τόσο το ΚΚΕ όσο και οι φορείς των υγειονομικών στην περιοχή μας τονίζουν από την πρώτη μέρα της πανδημίας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή και για το γεγονός ότι δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου τομέα της Υγείας. Ακόμα και σήμερα, δύο και παραπάνω χρόνια μέσα στην πανδημία, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει τραγική. Το προσωπικό βρίσκεται μονίμως "στην πρέσα", είναι εξουθενωμένο, με πολλούς εργαζόμενους να βρίσκονται σε burnout είτε να νοσούν. Οι κλίνες ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι πλήρεις, με δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ ή στις πρόχειρες ΜΕΘ επιβαρύνοντας την πορεία τους. Οι απλές κλίνες Covid σε κάθε νοσοκομείο, μετά από κάθε εφημερία, γεμίζουν ασφυκτικά και γίνεται αγώνας δρόμου μέχρι την επόμενη. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονοθεματικά, είτε εξολοκλήρου είτε με τη μείωση έως και 80% των χειρουργείων και των ιατρείων, στέλνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα που συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει κυριολεκτικά πάνω στα συντρίμμια του ΕΣΥ.

Σε αντίστοιχη άθλια κατάσταση βρίσκονται και τα Κέντρα Υγείας σε όλη την περιοχή. Τα περισσότερα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, χωρίς να καλύπτουν βασικές ανάγκες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τα επιχειρήματα περί ηπιότερης συμπτωματολογίας της μετάλλαξης "Ομικρον" ή του τέλους της πανδημίας λόγω των μεταλλάξεων του ιού».

Η Οργάνωση του Κόμματος προβάλλει τις δίκαιες διεκδικήσεις εργατικών σωματείων και υγειονομικών για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως μαζικά δωρεάν τεστ, επαναφορά της 10ήμερης καραντίνας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ά. Επίσης, για επαναλειτουργία των δομών που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια (Λοιμωδών, «Παναγία», πρώην 424), επίταξη της ιδιωτικής Υγείας, όλων των κλινών ΜΕΘ των 5 μεγάλων πολυκλινικών της Θεσσαλονίκης.

Ξεκίνησαν οι επισκέψεις αντιπροσωπειών του ΚΚΕ σε στρατιωτικά νοσοκομεία

Στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
Στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
Επίσκεψη στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ) και στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 21 Γενάρη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στο πλαίσιο περιοδειών που θα πραγματοποιηθούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία όλης της χώρας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, τον Νίκο Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α. και βουλευτή του Κόμματος, και τον Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ε.α., συναντήθηκε αρχικά με τον διευθυντή του ΝΝΑ και τον διευθυντή Διεύθυνσης Υγειονομικού ΓΕΝ, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο 251 ΓΝΑ, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Στις συναντήσεις παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κόμματος για την Υγεία και για τη διαχείριση της πανδημίας εδώ και δύο χρόνια, για τις συνέπειες από τη διαρκή υποχρηματοδότηση, την υποβάθμιση και την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που επεκτείνονται και στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Από την ενημέρωση των διοικήσεων των Νοσοκομείων, που απάντησαν και στα ερωτήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία του Κόμματος, αναδείχθηκε ότι η πίεση που δέχονται λόγω της πανδημίας αφορά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, με ενδεικτική την αναστολή του 40 - 50% των τακτικών χειρουργείων, ενώ σημαντικό μέρος του προσωπικού είναι εκτός του νοσοκομείου, π.χ. σε εμβολιαστικές γραμμές. Παρατέθηκαν και άλλα προβλήματα, ανάμεσά τους οι χρωστούμενες άδειες, οι συσσωρευμένες οφειλές του ΕΟΠΥΥ στα δύο νοσοκομεία, η εξαίρεση από το επίδομα για την Covid του προσωπικού του ΝΝΑ γιατί ήταν εκτός νοσοκομείου και παρότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης, όπως στα θεραπευτήρια πλοίων, σε rapid test κ.α.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έθεσε υπόψη των διοικήσεων μια σειρά από ζητήματα, πολλά από τα οποία είχαν συζητηθεί και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Κόμματος με τις Ενώσεις των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Αττικής, που ανήκουν στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ). Συγκεκριμένα, έθιξε προβλήματα που αφορούν τις συνθήκες και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας στο εν ενεργεία προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους στρατευμένους, στους απόστρατους αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους.

Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν στις 24 Γενάρη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στη 1 μ.μ.

«Νέο ΕΣΥ»: Αφού έχουμε δρόμους και ίντερνετ δεν χρειάζονται ... νοσοκομεία!

Τα νοσοκομεία των νομών Αχαΐας και Ηλείας επισκέφτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, και κατόπιν έκανε δηλώσεις για τη διαμόρφωση του «νέου υγειονομικού χάρτη» όπως προβλέπεται από τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ». Οπως είπε, «έχει αλλάξει η ιατρική και η πρόσβαση, με χρήση ίντερνετ, τηλεϊατρικής, αυτοκινητόδρομων, με τη μείωση των αποστάσεων, άρα πρέπει να γίνει σχεδιασμός από την αρχή».

Εκπληκτική δικαιολογία! Αφού έχουμε ...δρόμους και ίντερνετ, δεν χρειάζονται νοσοκομεία, αλλά συγχωνεύσεις, κλεισίματα και ένα «καλό» νοσοκομείο - επιχείρηση ...που θα βγάζει τα λεφτά του!

Θυμίζουμε ότι στην προμετωπίδα του σχεδίου για το «νέο ΕΣΥ» είναι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, οι ΣΔΙΤ, η λειτουργία τους ως αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων, η γιγάντωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Στόχος, όπως εκφράζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, η σταδιακή υποβάθμιση και το κλείσιμο - συγχώνευση δομών, με τη λειτουργία ενός κεντρικού νοσοκομείου - μητρόπολης, περιφερειακών ιατρείων που να παρέχουν μίνιμουμ υπηρεσίες Υγείας και οι υπόλοιπες ανάλογα με το πορτοφόλι.

Η πείρα στην περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας είναι αποκαλυπτική, αφού με το ίδιο επιχείρημα και στο όνομα της χιλιομετρικής απόστασης:

  • Εφτασε στον πάτο της υποβάθμισης και της υπολειτουργίας το Νοσοκομείο Αμαλιάδας (ήταν «κοντά» στον Πύργο). Ο στόχος ήταν ίδιος: Η «ενίσχυση» του Νοσοκομείου Πύργου. Αποτέλεσμα; Αυτήν τη στιγμή παραπαίουν και τα δύο, καθώς στον Πύργο εργάζεται μόνο ένας μόνιμος παθολόγος για 160.000 πληθυσμό και τις εφημερίες καλύπτουν 10 γιατροί μετακινούμενοι από τα νοσοκομεία της Πάτρας.
  • Εκλεισαν τα Νοσοκομεία Θώρακος και 409 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ήταν «κοντά» στα νοσοκομεία της Πάτρας).
  • Προαλείφεται και η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αιγίου (είναι «κοντά» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου), με τη Χειρουργική κλινική να αναστέλλει τη λειτουργία της λόγω υποστελέχωσης και άλλες κλινικές να λειτουργούν με μετακινήσεις για την κάλυψη περίπου 50.000 κατοίκων.

Στην περιοχή της Πάτρας η μετατροπή των νοσοκομείων σε μονοθεματικά (8 κλινικές COVID στο ΠΓΝΠ και 2 στο «Αγιος Ανδρέας») εκτόξευσε τη λοιπή νοσηρότητα, ενώ οι καθημερινές άθλιες εικόνες με ασθενείς να νοσηλεύονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δεν αποτυπώνουν την ανάγκη κλεισίματος νοσοκομείων και δομών Υγείας, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

***

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας προανήγγειλε ακόμα την «αλλαγή του τρόπου μοριοδότησης και της διαδικασίας των κρίσεων, ώστε οι τελευταίες να γίνονται στα νοσοκομεία, με στόχο να είναι η διαδικασία πιο γρήγορη».

Δηλαδή η καθυστέρηση στις διαδικασίες των «κρίσεων» (βλ. των διορισμών), για την οποία ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις, αξιοποιείται για να προχωρήσει η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτοδιοικούμενων μονάδων.

Ποιους διορισμούς; Οσο κι αν ψάξει κανείς, θα βρει ελάχιστους μόνιμους. Αντιθέτως, θα συναντήσει μύριες δηλώσεις για «παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού», δηλαδή των ελαστικά εργαζόμενων, όπως αυτές που έκανε η Μ. Γκάγκα και από το πέρασμά της στην Πάτρα. Το επικουρικό προσωπικό που εργάζεται στις δομές Υγείας της περιοχής (αγγίζει το 50%) συνεχίζει να δουλεύει με συμβάσεις ομηρίας. Η «κάλυψη» των τεράστιων κενών με μετακινήσεις μετατρέπει τους υγειονομικούς σε εργασιακούς νομάδες, αποψιλώνοντας τις δομές Υγείας προέλευσής τους, όπως με τις μετακινήσεις 20 γενικών ιατρών από τα Κέντρα Υγείας Ερυμάνθειας - Χαλανδρίτσας για την εφημεριακή κάλυψη του Νοσοκομείου Αιγίου. Αυτό το καθεστώς θέλουν να γενικεύσουν, αφού τα νοσοκομεία - επιχειρήσεις του «νέου ΕΣΥ» θα ξεζουμίζουν μισθολογικά και εργασιακά υγειονομικούς, τους οποίους θα μεταφέρουν όπου και όποτε χρειάζεται, για να μπαλώνουν τρύπες, ανοίγοντας άλλες.

* * *

Διαβάζοντας λοιπόν μπροστά και πίσω από τις λέξεις της αναπληρώτριας υπουργού, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το «νέο ΕΣΥ» περιλαμβάνει όλα τα σάπια υλικά της εμπορευματοποίησης, τα οποία έχουν οδηγήσει στο σημερινό αίσχος που βιώνει ο λαός μας, οι ασθενείς και οι υγειονομικοί. Δεν αποτελεί καινοτομία της κυβέρνησης της ΝΔ, αποτελεί στρατηγική όλων των αστικών κυβερνήσεων, που κινούνται στη ρότα των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Μπροστά στις επερχόμενες εξελίξεις ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας όλου του λαού για να μην περάσουν συγχωνεύσεις - καταργήσεις κλινικών και τμημάτων, να μην περάσει το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ», είναι μονόδρομος. Ταυτόχρονα, να δυναμώσει η διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό είναι το ρεαλιστικό σήμερα, όπως αναδεικνύει η τεράστια πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, και μόνο έτσι θα αντιστοιχηθούν οι σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες του λαού με υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.


Χρήστος ΔΑΒΟΥΛΟΣ
Γιατρός, παθολόγος. Μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ