ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στους δρόμους σήμερα για μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του συστήματος Υγείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση για την ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων
Από τη χτεσινή κινητοποίηση για την ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων
Αλλη μια μάχη δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, που βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του συστήματος Υγείας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων, σωματεία των υγειονομικών στα νοσοκομεία, ενώ έχει προκηρυχθεί και πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Στην Αθήνα συγκέντρωση πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ., με τη συμμετοχή σωματείων υγειονομικών από νοσοκομεία της Αττικής. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, στη 1 μ.μ. έξω από τις ΥΠΕ (Αριστοτέλους).

Κινητοποιήσεις σήμερα θα γίνουν σε πολλές ακόμα πόλεις, και συγκεκριμένα: Ηράκλειο: Στις 12.30 μ.μ. στα Λιοντάρια. Λάρισα: Στις 12.30 μ.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο. Βόλος: Στη 1.15 μ.μ. έξω από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο. Καρδίτσα: Στη 1 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Τρίκαλα: Στις 12 μ. στην πύλη του Νοσοκομείου. Χαλκίδα: Στη 1 μ.μ. στην πύλη του Νοσοκομείου. Λιβαδειά: Συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου. Σάμος: Στις 12.30 μ.μ. στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας. Λευκάδα: Στη 1 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου. Δράμα: Στις 12 μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου. Κοζάνη: Στη 1 μ.μ. στην πύλη του Μαμάτσειου Γενικού Νοσοκομείου. Ικαρία: Στις 12.30 μ.μ. στο Νοσοκομείο. Γιαννιτσά: Στις 12 μ. στην πύλη του Νοσοκομείου. Κέρκυρα: Στις 12.30 μ.μ. στην παλιά νομαρχία. Λήμνος: Στις 12.30 μ.μ. στην παλιά πύλη του Νοσοκομείου. Ρόδος: Στη 1 μ.μ. στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας απ' άκρη σ' άκρη της χώρας διεκδικούν:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμία απόλυση υγειονομικού, να επιστρέψουν όσοι βρίσκονται σε αναστολή, με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας.
  • Αμεση ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ σε όλους. Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σχολεία.
Στάση εργασίας χτες στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Στο μεταξύ, με στάση εργασίας και συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα απάντησαν χτες οι ειδικευόμενοι παιδίατροι στην πρόθεση της κυβέρνησης να στελεχώσει εμβολιαστικά κέντρα μετακινώντας παιδίατρους από τα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία», «Αγλαΐα Κυριακού» και το ΓΝ «Αλεξάνδρα», αντί να προσλάβει μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στην ΠΦΥ. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν και μαζικοί φορείς, όπως ο Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας έγινε σαφές ότι «δεν υπάρχει καμία απόφαση ανάκλησης», ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα υπάρξουν κυρώσεις για μη εμφάνιση των ειδικευόμενων.

«Καμία μετακίνηση παιδιάτρου από τα νοσοκομεία. Στελέχωση εμβολιαστικών δομών με μόνιμο προσωπικό στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», απαιτούν από την πλευρά τους οι ειδικευόμενοι, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο ...μάτι συνολικά τα παιδιατρικά νοσοκομεία, αφού άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου« με την αναστολή λειτουργίας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και τη μετατροπή του σε mega εμβολιαστικό κέντρο.

«Η μετακίνηση συναδέλφων θα σημάνει ακάλυπτες εφημερίες στο ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο και δυστυχώς πιο χαμένοι θα βγουν οι παιδιατρικοί ασθενείς που θα αναμένουν ακόμη περισσότερες ώρες στην ουρά των νοσοκομείων επιβαρύνοντας την παροχή φροντίδας Υγείας», σημειώνουν οι ειδικευόμενοι, απαιτώντας να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση.

Την Παρασκευή στο Σισμανόγλειο

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Σισμανόγλειο και «Αμαλία Φλέμινγκ» θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Φλεβάρη, στις 2 το μεσημέρι, στην πύλη του Σισμανογλείου, ενάντια στη μετατροπή του ξανά σε νοσοκομείο μιας νόσου, στερώντας από εκατοντάδες ασθενείς άλλων νοσηροτήτων δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, ενώ απαιτούν και την επαναλειτουργία του «Αμαλία Φλέμινγκ» για όλους τους ασθενείς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Με γονατισμένα τα νοσοκομεία σχεδιάζει νέο χτύπημα με απολύσεις προσωπικού

«Casting» κάνει ο ιδιωτικός τομέας, επιλέγοντας τα πιο ήπια περιστατικά για νοσηλεία

Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Εικόνες ντροπής με ράντζα στους διαδρόμους
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Εικόνες ντροπής με ράντζα στους διαδρόμους
Χιλιάδες απολύσεις προαναγγέλλει το υπουργείο Υγείας με πρόσχημα τους εμβολιασμούς των υγειονομικών, δίνοντας άλλη μια «πρόγευση» του «νέου ΕΣΥ». Σε συνέντευξή του χτες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, εκτός από την παράταση της αναστολής συμβάσεων μέχρι τις 31 Μάρτη για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, μετέφερε την πρόθεσή του να πετάξει εκτός συστήματος όσους δεν εμβολιαστούν. Οπως είπε, μέχρι τότε «θα επανεξεταστεί αν θα πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός στους υγειονομικούς - ανεξάρτητα από την πορεία της πανδημίας - για το αν παραμείνουν ή όχι στο σύστημα». Δεν παρέλειψε να πει ότι η εισήγησή του είναι μετά τις 31 Μάρτη «να μην μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ», μέσα από τη μετατροπή του εμβολιασμού σε «βασικό τυπικό προσόν», που θα πετάει απέξω τους ανεμβολίαστους.

Σημειωτέον, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κρατάει εκτός νοσοκομείων όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, αξιοποιώντας το εμβόλιο ως άλλοθι για απολύσεις, έχει μειώσει την καραντίνα στις 5 μέρες για όσους νοσούν, ενώ υγειονομικοί με COVID, και με συμπτώματα, μπαίνουν στα νοσοκομεία και περιθάλπουν νοσηλευόμενους.

Κατά τ' άλλα ο Θ. Πλεύρης επικαλέστηκε την κοινή πολιτική της ΕΕ στην πανδημία για τη «χαλάρωση των μέτρων», ουσιαστικά για τη μη λήψη μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, παραπέμποντας στον γνωστό εφησυχασμό της «ηπιότερης» μετάλλαξης «Ομικρον». Οσο για τους αυξημένους θανάτους, αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης υπερμετάδοσης της μετάλλαξης «Δέλτα», έδειξε και πάλι ως υπεύθυνο τον χαμηλό εμβολιασμό πριν από έναν μήνα, αλλά και την υψηλή γήρανση του πληθυσμού, σε μία ακόμα ομολογία ότι το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας και η ξεχαρβαλωμένη ΠΦΥ αδυνατούν να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Επισφαλής η λειτουργία και του «Ευαγγελισμού»

Στο μεταξύ, και όσο η κυβέρνηση αναπαράγει τη θεωρία του «τελευταίου μιλιού», η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία παραμένει τραγική, με χαρακτηριστικές τις εικόνες που καταγράφουν στοιβαγμένους σε ράντζα ασθενείς στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» δύο μέρες μετά την εφημερία του περασμένου Σαββάτου.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», «η ανάπτυξη σχεδόν στις 180, πλέον, απλές κλίνες COVID για ακόμη μια φορά γίνεται εις βάρος άλλων κλινικών και ειδικοτήτων, καταργώντας αντίστοιχα κρεβάτια νοσηλείας από την Ουρολογική, την Καρδιοχειρουργική, τη Θωρακοχειρουργική κ.λπ.».

Σημειώνει επίσης ότι «ακόμη και αυτές οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί σε βάρος της λειτουργίας άλλων Τμημάτων δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας των ασθενών που φτάνουν στα ΤΕΠ, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σε κάθε εφημερία μια απαράδεκτη κατάσταση με ασθενείς να περιμένουν επί πολλές ώρες στα ΤΕΠ μέχρι να βρεθεί δωμάτιο ή να μετακινηθούν σε άλλα, αποκλειστικά COVID νοσοκομεία. Συχνή είναι και η αντιεπιστημονική διαχείριση της νοσηλείας των "ύποπτων" περιστατικών όλων μαζί σε κοινούς θαλάμους. Αυτά την ώρα που η με το αζημίωτο "προσφορά" του ιδιωτικού τομέα εξαντλείται σε ένα ...casting για πολύ "επιλεγμένα", ήπια περιστατικά χωρίς συννοσηρότητες, για νοσηλεία 1-2 ημερών πριν το εξιτήριο».

Σε άλλο σημείο αναδεικνύεται ότι «στις ΜΕΘ (COVID / non-COVID) που λειτουργούν 2 μήνες τώρα σχεδόν με 100% πληρότητα, πολλές φορές αντιστοιχεί 1 νοσηλευτής για 4 περιστατικά, ενώ η διεθνώς αποδεκτή αναλογία είναι αντίστροφη! Αγνωστο βέβαια πως θα λειτουργήσουν οι 53 κλίνες ΜΕΘ, οι 12 νέες κλίνες ΜΕΘ (πρώην ΜΑΦ), αλλά και η Νευροχειρουργική Μονάδα και η Μονάδα Εμφραγμάτων μετά τη λήξη των συμβάσεων, τον Μάρτη, των συμβασιούχων νοσηλευτών που - κατά πλειοψηφία - τις στελεχώνουν».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Σημαντικές οι σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ

Ακόμη μια μελέτη για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της Covid-19 έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, σε όλους τους τομείς. Την ίδια στιγμή, οι αστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να καθησυχάζουν με δηλώσεις περί «τέλους της πανδημίας» και περί ηπιότερων συμπτωμάτων της «Ομικρον», για να ξεμπερδεύουν με το «κόστος» της προστασίας της υγείας των λαών.

Οι περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ παρουσιάζουν σωματικές, ψυχολογικές ή γνωσιακές διαταραχές έναν χρόνο μετά τη νοσηλεία τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 246 ασθενείς από 11 νοσοκομεία στην Ολλανδία, έναν χρόνο μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ. Oπως υπογραμμίζει η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που την παρουσιάζει, το 74,3% των ασθενών που επιβίωσαν ανέφεραν σωματικά συμπτώματα, το 26,2% ανέφεραν συμπτώματα σχετιζόμενα με την ψυχική υγεία τους και το 16,2% είχαν συμπτώματα που αφορούσαν τη γνωσιακή λειτουργία τους.

Επιπλέον, σχεδόν 60% από τους ασθενείς οι οποίοι εργάζονταν πριν εισαχθούν στο νοσοκομείο ανέφεραν προβλήματα στην εργασία τους ακόμα και έναν χρόνο αργότερα, όπως ανάγκη να εργάζονται λιγότερες ώρες ή ανάγκη παράτασης της αναρρωτικής άδειάς τους.

Μεταξύ των ασθενών που ανέφεραν συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα, το 17,9% ανέφερε άγχος και το 18,3% ανέφερε κατάθλιψη, ενώ το 9,8% των επιζώντων ανέφεραν συμπτώματα μετατραυματικού στρες, έναν χρόνο μετά τη νοσηλεία τους.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, φαίνεται ότι είναι απαραίτητο οι ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για μακροπρόθεσμες επιπλοκές να ξεκινούν αποκατάσταση ήδη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στις ΜΕΘ, κάτι που θεωρείται «πολυτέλεια» για τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας.

«Μαύρος Γενάρης» με 2.710 θανάτους, χιλιάδες τα νέα κρούσματα

Βαρύ τίμημα εξακολουθεί να πληρώνει ο λαός, που θρηνεί 23.500 νεκρούς συνολικά από την πανδημία, αποτέλεσμα του σμπαραλιασμένου δημόσιου συστήματος Υγείας και των «πρωτοκόλλων» - λάστιχο τα δύο χρόνια της μεγάλης μάχης με τον ιό.

Τις τελευταίες 3 μέρες έχασαν τη ζωή τους 293 άνθρωποι με COVID-19 (119 χτες, 97 την Κυριακή, 78 το Σάββατο), ενώ τον πρώτο μήνα του χρόνου οι θάνατοι μόνο από κορονοϊό είναι 2.710.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 576, ενώ 1.315 ασθενείς εισήχθησαν από το περασμένο Σάββατο στα δημόσια νοσοκομεία.

Επιβεβαιώθηκαν 50.439 νέα κρούσματα (19.854 το Σάββατο, 11.124 την Κυριακή και 19.731 χτες), με τον συνολικό αριθμό να σκαρφαλώνει στα 1.940.723.

Παράλληλα, σε 6.948 ανήλθαν τα θετικά self tests που δηλώθηκαν από μαθητές και εκπαιδευτικούς στην πλατφόρμα του υπουργείου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής. Σημειωτέον, ο παραπάνω αριθμός αφορά μόνο τα περίπου 29.000 τμήματα που ήταν κλειστά την περασμένη Παρασκευή και είχαν υποχρέωση να κάνουν τεστ ενόψει της επιστροφής στο σχολείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ