ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ»
Μέτρα που δεν θίγουν την αιτία

Σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών (Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, υφυπουργού Αθλητισμού) έγινε χτες στο Μαξίμου, με αντικείμενο την «αντιμετώπιση της οπαδικής βίας», στον απόηχο της άγριας δολοφονίας του 19χρονου Αλκη στη Θεσσαλονίκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, παρουσίασε κατόπιν, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, περίπου ως κατόρθωμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη 9 από τους 11 υπόπτους της δολοφονίας, λέγοντας ότι σε αυτό βοήθησαν «οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια», παραπέμποντας στους νόμους 4639 τον Νοέμβρη του 2019 και 4809 τον Ιούνη του 2021, του υπουργείου Αθλητισμού, ξεχωρίζοντας: Το ηλεκτρονικό φακέλωμα ή «τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία», την επέκταση των τοπικών και χρονικών ορίων εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέονται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.), την επαναφορά του «ιδιώνυμου», δηλαδή, την απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.

Παραπέρα η κυβέρνηση προαναγγέλλει «πρωτοβουλίες» σε 3 επίπεδα:

- «Στην ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου» που αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, «αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή» (με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον παραπέρα έλεγχο ανώνυμων εταιρειών πάνω σε φιλάθλους και τη δημιουργία «στρατών» στοιχισμένων πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα).

- Στις «αναγκαίες προσαρμογές» του Ποινικού Κώδικα. Στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ.

- Παράλληλα, προαναγγέλλει αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ολες οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τις επόμενες βδομάδες.

Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν θα δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα, καθώς τα όποια μέτρα δεν θίγουν στο ελάχιστο την πραγματική αιτία της οπαδικής βίας και της σημερινής σήψης στον χώρο του ποδοσφαίρου και ευρύτερα του αθλητισμού, η οποία έχει να κάνει με το ότι βρίσκεται στα χέρια μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων που για τα συμφέροντά τους στήνουν οπαδικούς «στρατούς», που γίνονται και φυτώρια για κάθε είδους εγκληματικές φασιστικές ομάδες. Δηλαδή, το σάπιο σύστημα έχει μετατρέψει μια ανθρώπινη δραστηριότητα, πηγή ζωής και χαράς, σε εμπόρευμα για πλουτισμό και πολιτικοοικονομική επιρροή.

Τα μεγάλα λόγια, περί αυστηροποίησης της νομοθεσίας, έχουν ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά συνεχίστηκαν οι επιθέσεις, οι δολοφονίες, οι θανάσιμοι τραυματισμοί. Αλλωστε και ο 23χρονος φερόμενος ως δολοφόνος του Αλκη έχει κατηγορία για αντίστοιχη επίθεση το 2019 με σοβαρούς τραυματισμούς άλλων νέων, που ακόμη εκκρεμεί να δικαστεί.

Προφυλακίστηκε ο κύριος ύποπτος της δολοφονίας του Αλκη

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο 23χρονος ο οποίος συνελήφθη αρχικά ως δράστης για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού και διώκεται για το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα κατά συρροή.

Ακόμα 8 άτομα 19 έως 23 ετών (επτά Ελληνες και ένας Αλβανικής καταγωγής) συνελήφθησαν την Κυριακή και οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια χτες. Και οι οκτώ διώκονται μεταξύ άλλων για το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα κατά συρροή. Οι περισσότεροι εμφανίζονται να είναι γνωστοί στους οπαδικούς κύκλους ως «σκληροί χούλιγκαν». Οι οκτώ συλληφθέντες πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν. Οι απολογίες τους θα γίνουν τμηματικά την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες «φωτογραφίζουν» ως δράστη της δολοφονίας έναν 21χρονο Ελληνα, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσά τους και δεν είχε απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στο φονικό όπλο βρέθηκαν δικά του αποτυπώματα.

Δύο ακόμα άτομα αναζητούνται για τη συμμετοχή τους στην δολοφονική επίθεση, ανάμεσά τους και ένας 20χρονος επίσης αλβανικής καταγωγής, ο οποίος το Σάββατο διέφυγε στην Αλβανία.

Ο 23χρονος στην απολογία του φέρεται να υποστήριξε ότι ήταν στο σημείο κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης, ωστόσο αρνήθηκε ότι είχε ενεργή συμμετοχή. Ισχυρίστηκε ότι ήταν ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου. Εμφανίζεται να δήλωσε ότι στο αυτοκίνητό του ήταν και ο 20χρονος που διέφυγε στην Αλβανία. Επίσης φέρεται να είπε ότι δεν είχαν σκοπό να σκοτώσουν, αλλά σκόπευαν να εντοπίσουν τους οπαδούς του Αρη και να τους εκφοβίσουν.

Ο συνήγορος της οικογένειας του 19χρονου Αλκη άφησε αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές, λέγοντας ότι σκόπιμα διαχωρίστηκαν οι δικογραφίες κατά του 23χρονου κατηγορούμενου, δηλαδή αυτή της κατοχής όπλων που βρέθηκαν στο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ και τη δολοφονία. Είπε ότι «έπρεπε να κατασχέσουν τα όπλα τα οποία έφεραν γενετικό υλικό των δραστών, γεγονός που η αστυνομία παρέβλεψε». Επίσης, είπε ότι ήρθε στην κατοχή του φωτογραφία του 23χρονου κατηγορούμενου με τον γιο μιας ανώτερης αξιωματικού της αστυνομίας του Τμήματος Αθλητικής Βίας, που θα θέσει σε γνώση των ανακριτικών αρχών, και ότι «υπάρχουν επικίνδυνοι κακοποιοί που βρίσκονται στο περιβάλλον του ΠΑΟΚ».

Στο μεταξύ, σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή, χρηματική ποινή ύψους 1.000 ευρώ και απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων του Αρη για διάστημα δύο χρόνων επέβαλε το Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον 36χρονο υπεύθυνο Συνδέσμου του Αρη στην περιοχή Χαριλάου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κράνη, μεταλλικές και ξύλινες ράβδοι (με μια από αυτές να φέρει καρφιά), τούβλα, σιδερόβεργες και άλλα αντικείμενα.

Με πρωτοβουλία του Αρη συγκεντρώθηκαν και θα αποσταλούν στους γονείς του 19χρονου Αλκη τα εκατοντάδες μπλουζάκια, κασκόλ και άλλα αντικείμενα που άφησε ο κόσμος στο σημείο της δολοφονίας.

Συνεχίζονται οι έφοδοι της Αστυνομίας σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών. Νωρίς χτες το μεσημέρι η Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε τέσσερις συνδέσμους δύο μεγάλων ομάδων στα νότια προάστια (Αγιος Δημήτριος, Ηλιούπολη) και στο Περιστέρι.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Οι οπαδικοί στρατοί δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό που θέλουμε»

Την αντίθεσή τους στην ύπαρξη και δράση των οπαδικών στρατών, της βίας στον αθλητισμό εξέφρασαν οι παίκτες της ΑΕ Κρανούλας και του ΕΑΣ Μαχητής Ιωαννίνων, με αφορμή την αποτρόπαια δολοφονία του 19χρονου Αλκη στη Θεσσαλονίκη. Οι παίκτες των δύο ομάδων σήκωσαν την περασμένη Κυριακή πανό με αυτό το μήνυμα, πριν ξεκινήσει ο μεταξύ τους ποδοσφαιρικός αγώνας, στο πλαίσιο της Γ' ερασιτεχνικής κατηγορίας των Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως οι οπαδικοί στρατοί «δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό που θέλουμε».

Στις κερκίδες του γηπέδου, πέρα από τους φιλάθλους της ΑΕ Κρανούλας που φιλοξένησε τον αγώνα, βρέθηκαν και οι φίλαθλοι του Εργατικού Αθλητικού Συλλόγου (ΕΑΣ) Μαχητής Ιωαννίνων, ανάμεσά τους μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

Ο υγιής αθλητισμός είναι εδώ

Στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα ακούστηκαν συνθήματα στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλκη, όπως «Κανένας φόβος, καμία ανοχή, το αίμα του Αλκη δεν θα ξεχαστεί», «Τάγματα εφόδου οπαδικοί στρατοί, σήμερα ο Αλκης, αύριο εσύ» και «Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, μπες μες στον αγώνα, γίνε Μαχητής».

Με δελτίο Τύπου ο ΕΑΣ Μαχητής Ιωαννίνων τονίζει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ένα γεγονός που αντικατοπτρίζει γλαφυρά το βάθος της σαπίλας και την κατρακύλα του επαγγελματικού αθλητισμού, όπως επίσης τις ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και το κράτος, που θέλουν τον αθλητισμό να αποτελεί εμπόρευμα. Η αγάπη που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων για τον αθλητισμό και τις ομάδες, δεν έχει καμία σχέση με τους οργανωμένους οπαδικούς στρατούς που δρουν εξυπηρετώντας τα πιο σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα. Το ξεσκέπασμα και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων (φυσικών και ηθικών) είναι το ελάχιστο και αυτονόητο που πρέπει να γίνει».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αν δεν χτυπήσεις το φαινόμενο στη ρίζα του, απλώς θα το αναπαράγεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οπως δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα για το μεγαλειώδες αντιφασιστικό συλλαλητήριο, που έγινε προχτές στη Θεσσαλονίκη, έτσι αγνοούν και τα μηνύματα που έστειλαν χιλιάδες λαού και νεολαίας, εκατοντάδες φορείς με αφορμή το τραγικό συμβάν της δολοφονίας του 19χρονου Αλκη.

Γι' αυτό και παίζουν την ίδια κασέτα, ανακυκλώνοντας τα ίδια μέτρα και το μόνο που αλλάζει είναι η κυβέρνηση που τα εξαγγέλλει. Από "αυστηροποίηση" σε "αυστηροποίηση", από "αλλαγή" σε "αλλαγή" του θεσμικού πλαισίου και ξανά και ξανά ο ρόλος των ΠΑΕ, βάζοντας τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

- Λες και δεν ξέρουν ότι η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της, χρειάζεται και τους "στρατούς" για να επιβάλλουν τις επιδιώξεις υπερπροέδρων και μεγαλοπαραγόντων.

- Λες και δεν ξέρουν ότι οι οπαδικοί αυτοί "στρατοί" αποτελούν παραγωγικό φυτώριο για τις φασιστικές και εγκληματικές συμμορίες, που δρουν ανενόχλητες και σκορπούν τον τρόμο και τον θάνατο στα σχολεία και στις γειτονιές.

- Λες και δεν ξέρουν ότι κανένα από τα νομοσχέδια που ήρθαν στη Βουλή μέχρι σήμερα, δεν ασχολήθηκε με την ανάπτυξη του αθλητισμού στο σχολείο, στη γειτονιά, το πώς θα αναπτυχθεί το κάθε άθλημα, πώς θα ενισχυθεί η συμμετοχή της νεολαίας, αγνοώντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, των μαζικών κι επιστημονικών φορέων που αποτελούν αντίβαρο στη σημερινή κατάσταση.

Τους το λέμε για άλλη μια φορά: Τα φαινόμενα αυτά θα υπάρχουν όσο τον αθλητισμό τον λυμαίνονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσω του οποίου υπηρετούν οικονομικές και πολιτικές επιδιώξεις.

Αν δεν χτυπήσεις το φαινόμενο στη ρίζα του, απλώς θα το αναπαράγεις».

Αντιπροσωπεία παικτών ΠΑΟΚ, Αρη και Ηρακλή και του ΠΣΑΠΠ στο σημείο της δολοφονίας

Εκπρόσωποι των τεσσάρων ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Αρης, Ηρακλής, Απόλλωνα Πόντου), αλλά και του Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών/τριών (ΠΣΑΠΠ), βρέθηκε στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 19χρονος Αλκης. Ο ΠΑΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον Βιεϊρίνια, ο Αρης από τον Σιαμπάνη, ο Ηρακλής από τον Παπαστεριανό και ο Απόλλων Πόντου από τον Αμαραντίδη, ενώ τον ΠΣΑΠΠ εκπροσώπησε ο πρόεδρός του Γιώργος Μπαντής.

Κατέθεσαν λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας, ενώ στις δηλώσεις τους καταδίκασαν το γεγονός, απευθύνοντας τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του 19χρονου.

Η χτεσινή επίσκεψη έρχεται ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του ΠΣΑΠΠ να τιμήσει τη μνήμη του αδικοχαμένου νέου στα ματς της 22ης αγωνιστικής της Super League 1. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, οι παίκτες όλων των ομάδων εμφανίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο με μπλούζα που είχε γραμμένα τα τελευταία λόγια του Αλκη προς τους δολοφόνους του: «Σας παρακαλώ, μη με χτυπάτε άλλο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ