Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ»
Μέτρα που δεν θίγουν την αιτία

Σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών (Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, υφυπουργού Αθλητισμού) έγινε χτες στο Μαξίμου, με αντικείμενο την «αντιμετώπιση της οπαδικής βίας», στον απόηχο της άγριας δολοφονίας του 19χρονου Αλκη στη Θεσσαλονίκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, παρουσίασε κατόπιν, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, περίπου ως κατόρθωμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη 9 από τους 11 υπόπτους της δολοφονίας, λέγοντας ότι σε αυτό βοήθησαν «οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια», παραπέμποντας στους νόμους 4639 τον Νοέμβρη του 2019 και 4809 τον Ιούνη του 2021, του υπουργείου Αθλητισμού, ξεχωρίζοντας: Το ηλεκτρονικό φακέλωμα ή «τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία», την επέκταση των τοπικών και χρονικών ορίων εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέονται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.), την επαναφορά του «ιδιώνυμου», δηλαδή, την απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.

Παραπέρα η κυβέρνηση προαναγγέλλει «πρωτοβουλίες» σε 3 επίπεδα:

- «Στην ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου» που αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, «αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή» (με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον παραπέρα έλεγχο ανώνυμων εταιρειών πάνω σε φιλάθλους και τη δημιουργία «στρατών» στοιχισμένων πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα).

- Στις «αναγκαίες προσαρμογές» του Ποινικού Κώδικα. Στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ.

- Παράλληλα, προαναγγέλλει αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ολες οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τις επόμενες βδομάδες.

Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν θα δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα, καθώς τα όποια μέτρα δεν θίγουν στο ελάχιστο την πραγματική αιτία της οπαδικής βίας και της σημερινής σήψης στον χώρο του ποδοσφαίρου και ευρύτερα του αθλητισμού, η οποία έχει να κάνει με το ότι βρίσκεται στα χέρια μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων που για τα συμφέροντά τους στήνουν οπαδικούς «στρατούς», που γίνονται και φυτώρια για κάθε είδους εγκληματικές φασιστικές ομάδες. Δηλαδή, το σάπιο σύστημα έχει μετατρέψει μια ανθρώπινη δραστηριότητα, πηγή ζωής και χαράς, σε εμπόρευμα για πλουτισμό και πολιτικοοικονομική επιρροή.

Τα μεγάλα λόγια, περί αυστηροποίησης της νομοθεσίας, έχουν ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά συνεχίστηκαν οι επιθέσεις, οι δολοφονίες, οι θανάσιμοι τραυματισμοί. Αλλωστε και ο 23χρονος φερόμενος ως δολοφόνος του Αλκη έχει κατηγορία για αντίστοιχη επίθεση το 2019 με σοβαρούς τραυματισμούς άλλων νέων, που ακόμη εκκρεμεί να δικαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ