ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Μαζική μαχητική απάντηση στις απολύσεις και στο ξήλωμα δικαιωμάτων

Με μεγάλη συμμετοχή η συναυλία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καβάλας το περασμένο Σάββατο η συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη την οποία διοργάνωσαν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής, ώστε να εκφραστεί αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας».

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές, οικογένειες με τα παιδιά τους, συνταξιούχοι και αγρότες, γέμισαν την πλατεία Ελευθερίας και ενώνοντας τις φωνές τους με τους σπουδαίους καλλιτέχνες τραγούδησαν αγαπημένα έντεχνα και λαϊκά τραγούδια, όπως και τραγούδια του αγώνα. Εξέφρασαν έτσι για μια ακόμα φορά τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια Καβάλας», που δίνουν πολύμηνο αγώνα ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας της «Energean» με τις πλάτες κυβέρνησης και αστικού κράτους, που έφτασαν να απολύσουν εκδικητικά όλο το ΔΣ του Σωματείου.

Το πρόγραμμα άνοιξε η Ρίτα Αντωνοπούλου, η οποία ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους και έστειλε το δικό της μήνυμα συμπαράστασης: «Η μουσική - το ξέρετε καλά, ζείτε σε αυτόν τον τόπο - ήταν πάντα δίπλα στον άνθρωπο, πάντα δίπλα στην πορεία του και δίπλα σε όλους τους αγώνες του και ό,τι έχει κατακτήσει. Γι' αυτό και είμαστε εμείς εδώ να υπερασπιστούμε αυτήν τη μουσική, αυτήν την τέχνη, τον δικό σας δίκαιο αγώνα».

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή κατά την οποία κατέβηκε από την σκηνή και ενώθηκε με το πλήθος, τραγουδώντας μαζί δυνατά τους στίχους από τον «Μικρόκοσμο», ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας μεταξύ των τραγουδιών ακούγονταν στην πλατεία Ελευθερίας τα συνθήματα των εργαζομένων, όπως: «"Kavala Oil" - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά!» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!».

Νωρίτερα απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων KAVALA OIL «Το Βαρέλι», Μανώλης Κελαϊδάκης. Ευχαρίστησε τόσο τους καλλιτέχνες, που άμεσα αποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση των σωματείων, όσο και τους εκατοντάδες που βρέθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, και τόνισε πως η μαζική τους παρουσία «δείχνει ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας», πως η συσπείρωση δεκάδων σωματείων και φορέων δίνει ώθηση και δείχνει «τον δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης, της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων».

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι στο σαφές μήνυμα που στέλνει η εταιρεία - που σε νέο της τελεσίγραφο καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέχρι τις 7 Φλεβάρη στη δουλειά και να αποποιηθούν το Σωματείο τους - σαφής είναι και η απάντηση των εργαζομένων μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις: «Κανένας εργαζόμενος μόνος του, κανένας απολυμένος μόνος του, συνεχίζουμε τον δρόμο του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση!».

«Από τον καναπέ δεν κερδίζουμε τίποτα, ήρθε η ώρα στους δρόμους ενώνοντας τη φωνή μας οι εργαζόμενοι να βροντοφωνάξουμε "στοπ, τέλος!". Οπως σε εμάς, όπως στη ΛΑΡΚΟ, όπως σε όλα αυτά τα σωματεία όπου διαδραματίζονται οι "προθέσεις για εκσυγχρονισμό", ήρθε η ώρα να ακούσουν το μεγάλο "όχι". Φτάνει πια στις πλάτες μας να θησαυρίζουν οι εταιρείες και να μη λογαριάζουν τις οικογένειές μας, να τις μετράνε σαν νούμερα».

Στα δεκάδες σωματεία και μαζικούς φορείς που στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» προστέθηκε και η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Καβάλας, που έστειλε μήνυμα συμπαράστασης.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Να παρθεί πίσω η τροπολογία, να μη μονιμοποιηθεί η τηλεργασία

«Πάρτε πίσω την τροπολογία, φάρμακο δεν είναι η τηλεργασία», ήταν το μήνυμα που έστειλαν σε κυβέρνηση και εργοδοσία σωματεία και εργαζόμενοι χτες το απόγευμα, με τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της κινητοποίησης, με αιχμή τα προβλήματα που βιώνουν χιλιάδες τηλεργαζόμενοι στους κλάδους τους, πήραν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), ενώ στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων σε «Cosmote - e-Value», «Mellon» και «First Data».

«Δεν θα δεχθούμε να γίνεται η ζωή μας λάστιχο για τα κέρδη των εργοδοτών», ξεκαθάρισε η Αλεξάνδρα Καπαρού, πρόεδρος της ΕΛΕΠΑ. Οπως εξήγησε, με την επιβολή της τηλεργασίας «τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες έχουν γίνει κανονικές εργάσιμες». Την πείρα από την προσπάθεια των εργαζομένων στη «Delloitte» να βάλουν φρένο στα σχέδια της εταιρείας να παγιώσει την τηλεργασία, εισάγοντας σχετικές προβλέψεις στη Σύμβαση Εργασίας, μετέφερε η Ελένη Μελαγράκη, γενική γραμματέας της ΕΛΕΠΑ.

Για εταιρείες που έχουν το 90% του προσωπικού σε τηλεργασία και ξενοικιάζουν κτίρια και εργαζόμενους που έχουν ξεχάσει τι θα πει ωράριο έκανε λόγο η Ειρήνη Μπεκιάρη, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού. Επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου προχώρησαν, όπως υπενθύμισε, σε παρεμβάσεις για να μην περάσει το «σπαστό» ωράριο, το οποίο η εργοδοσία παρουσίαζε ως ...διευκόλυνση για τις τηλεργαζόμενες μητέρες.

Το κουρέλιασμα κάθε μέτρου προστασίας στους χώρους δουλειάς και πρωτοκόλλου για τη διαχείριση των κρουσμάτων, με άλλοθι την τηλεργασία, κατήγγειλε ο Στέργιος Παπαβασιλείου, από Σωματειακή Επιτροπή στην PDS. Τις επιχειρήσεις που επέβαλαν δουλειά από το σπίτι τις μέρες της κακοκαιρίας και της γενικής αργίας κατήγγειλε η Χρυσαφένια Μαλλιά Στολίδου, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΗΠ.

Το μέτρο της τηλεργασίας για εργαζόμενους που νοσούν με Covid ή φροντίζουν τα άρρωστα παιδιά τους κατήγγειλε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, απαιτώντας να παρθεί πίσω η σχετική τροπολογία. «Να μπούμε μπροστά ώστε η αγανάκτηση και η οργή των εργαζομένων να γίνει διεκδίκηση και οργανωμένη πάλη», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε. Στην κατεύθυνση αυτή, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία δίνουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Αντιπροσωπεία των σωματείων κατέθεσε σε εκπρόσωπο του υπουργείου υπόμνημα με τα αιτήματά τους, απαιτώντας την κατάργηση της τροπολογίας και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Για όσο διάστημα διαρκεί η τηλεργασία διεκδικούν: Να είναι εθελοντική και με δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο. Να μην εφαρμόζεται καμία «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. Σταθερό ωράριο και αυστηρή τήρησή του με υποχρέωση του εργοδότη. Να μην υποκαθίσταται κανενός είδους άδεια. Το κόστος (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) να βαραίνει αποκλειστικά την εργοδοσία, αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας να είναι ο εργοδότης.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Μεγάλο συλλαλητήριο στις 26/2 με αφορμή τα δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας

Την ίδια μέρα διαδηλώνουν και στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα σε μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, απευθύνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Αττικής, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας, τα σωματεία καλούν τον λαό της Αττικής να μετατρέψει τη συγκεκριμένη μέρα σε μέρα αγώνα, διαδηλώνοντας για την προστασία της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του, κόντρα στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες του για τα κέρδη των λίγων.

Το κάλεσμα συνυπογράφουν μέχρι στιγμής οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων, Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Αττικής, στους συνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες και στη νεολαία που έχουν "γονατίσει" από την ακρίβεια με ξεζουμισμένο εισόδημα, που μετράνε πάνω από 23.000 νεκρούς από την πανδημία, για να συντονίσουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό», σημειώνουν τα σωματεία, που ήδη συζητούν το κάλεσμα στους χώρους δουλειάς, με στόχο να αγκαλιαστεί πλατιά από τους εργαζόμενους και να πολλαπλασιαστούν οι φορείς που το συνυπογράψουν.

«Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων», ξεκαθαρίζουν τα σωματεία και διεκδικούν:

  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια
  • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών
  • Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Οχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού
  • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας. Κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, σε συγκέντρωση το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου καλούν τα Σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Πωλητών Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Β. Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Β. Ελλάδας και Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Θεσσαλονίκης.

Σύσκεψη στα Γιάννενα

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. όλους τους αντιπροσώπους και τις διοικήσεις των σωματείων να συμμετάσχουν μαζικά στη σύσκεψη οργάνωσης - κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην ακρίβεια, για μέτρα προστασίας από την πανδημία και του λαϊκού εισοδήματος.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η κινητοποίηση για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια για περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας πραγματοποιεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σήμερα στις 2 μ.μ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Προπύλαια, επί της Πανεπιστημίου).

Για το ίδιο ζήτημα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας (7 π.μ. - 11 π.μ.) στις 18 Φλεβάρη για τους εργαζόμενους των Ομοσπονδιών που έχουν αναφορά στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ