Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Να παρθεί πίσω η τροπολογία, να μη μονιμοποιηθεί η τηλεργασία

«Πάρτε πίσω την τροπολογία, φάρμακο δεν είναι η τηλεργασία», ήταν το μήνυμα που έστειλαν σε κυβέρνηση και εργοδοσία σωματεία και εργαζόμενοι χτες το απόγευμα, με τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της κινητοποίησης, με αιχμή τα προβλήματα που βιώνουν χιλιάδες τηλεργαζόμενοι στους κλάδους τους, πήραν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), ενώ στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων σε «Cosmote - e-Value», «Mellon» και «First Data».

«Δεν θα δεχθούμε να γίνεται η ζωή μας λάστιχο για τα κέρδη των εργοδοτών», ξεκαθάρισε η Αλεξάνδρα Καπαρού, πρόεδρος της ΕΛΕΠΑ. Οπως εξήγησε, με την επιβολή της τηλεργασίας «τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες έχουν γίνει κανονικές εργάσιμες». Την πείρα από την προσπάθεια των εργαζομένων στη «Delloitte» να βάλουν φρένο στα σχέδια της εταιρείας να παγιώσει την τηλεργασία, εισάγοντας σχετικές προβλέψεις στη Σύμβαση Εργασίας, μετέφερε η Ελένη Μελαγράκη, γενική γραμματέας της ΕΛΕΠΑ.

Για εταιρείες που έχουν το 90% του προσωπικού σε τηλεργασία και ξενοικιάζουν κτίρια και εργαζόμενους που έχουν ξεχάσει τι θα πει ωράριο έκανε λόγο η Ειρήνη Μπεκιάρη, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού. Επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου προχώρησαν, όπως υπενθύμισε, σε παρεμβάσεις για να μην περάσει το «σπαστό» ωράριο, το οποίο η εργοδοσία παρουσίαζε ως ...διευκόλυνση για τις τηλεργαζόμενες μητέρες.

Το κουρέλιασμα κάθε μέτρου προστασίας στους χώρους δουλειάς και πρωτοκόλλου για τη διαχείριση των κρουσμάτων, με άλλοθι την τηλεργασία, κατήγγειλε ο Στέργιος Παπαβασιλείου, από Σωματειακή Επιτροπή στην PDS. Τις επιχειρήσεις που επέβαλαν δουλειά από το σπίτι τις μέρες της κακοκαιρίας και της γενικής αργίας κατήγγειλε η Χρυσαφένια Μαλλιά Στολίδου, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΗΠ.

Το μέτρο της τηλεργασίας για εργαζόμενους που νοσούν με Covid ή φροντίζουν τα άρρωστα παιδιά τους κατήγγειλε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, απαιτώντας να παρθεί πίσω η σχετική τροπολογία. «Να μπούμε μπροστά ώστε η αγανάκτηση και η οργή των εργαζομένων να γίνει διεκδίκηση και οργανωμένη πάλη», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε. Στην κατεύθυνση αυτή, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία δίνουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες και προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Αντιπροσωπεία των σωματείων κατέθεσε σε εκπρόσωπο του υπουργείου υπόμνημα με τα αιτήματά τους, απαιτώντας την κατάργηση της τροπολογίας και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Για όσο διάστημα διαρκεί η τηλεργασία διεκδικούν: Να είναι εθελοντική και με δικαίωμα ανάκλησης από τον εργαζόμενο. Να μην εφαρμόζεται καμία «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. Σταθερό ωράριο και αυστηρή τήρησή του με υποχρέωση του εργοδότη. Να μην υποκαθίσταται κανενός είδους άδεια. Το κόστος (εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός, άλλα πάγια) να βαραίνει αποκλειστικά την εργοδοσία, αποκλειστικά υπεύθυνος για τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας να είναι ο εργοδότης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν για την ανάκληση των απολύσεων στην «PeopleCert» (2023-12-12 00:00:00.0)
Πανεργατικό μπλόκο στην αντεργατική πολιτική, πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα (2021-10-13 00:00:00.0)
Να επιστρέψουν οι τηλεργαζόμενοι που επιθυμούν στους χώρους δουλειάς (2021-08-05 00:00:00.0)
Μια οφειλόμενη απάντηση, με αφορμή το άρθρο του κύριου καθηγητή: Πρόοδος ή «Πρόοδος»; (2021-04-22 00:00:00.0)
Συζήτηση και σχέδιο για την άνοδο της δράσης απέναντι στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση (2020-06-13 00:00:00.0)
Αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στα σχέδια μονιμοποίησης της τηλεργασίας (2020-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ