ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Σενάρια περί «συνομοσπονδίας» αντί ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

Ενα τάχα «εκσυγχρονισμένο» σχέδιο, με στόχο την αναθέρμανση της διαπραγμάτευσης για το Παλαιστινιακό, φέρνουν στο προσκήνιο ορισμένοι πρώην διαπραγματευτές των δύο πλευρών, με βασικό «κορμό» την «ειρηνευτική» πρόταση της Γενεύης του 2003.

Αντί για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το σχέδιο αυτό μιλά για μια δήθεν «συνομοσπονδία δύο ανεξάρτητων κρατών».

Από την ισραηλινή πλευρά βασικός πρωτεργάτης της σχετικής πρότασης (περίπου 100 σελίδων) είναι ο Γιόσι Μπέιλιν, που ήταν και συνιδρυτής της «ειρηνευτικής πρωτοβουλίας» της Γενεύης το 2003, ενώ από τη μεριά των Παλαιστινίων φαίνεται να πρωταγωνιστεί σε αυτήν την κίνηση η Χίμπα Χουσεΐνι, πρώην νομική σύμβουλος Παλαιστινίων διαπραγματευτών από το 1994.

Σε γενικές γραμμές η βασική πρόταση προβλέπει μια «συνομοσπονδία Ισραήλ - Παλαιστίνης» με ξεχωριστές κυβερνήσεις, οι οποίες θα συντονίζονται στο ανώτατο επίπεδο για θέματα ασφαλείας, υποδομών και «άλλα ζητήματα που αφορούν τους δύο λαούς». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπει «ανεξάρτητη» Παλαιστίνη με εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, μέσα από το όχημα της «συνομοσπονδίας» το σχέδιο δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν εντός «ανεξάρτητης» Παλαιστίνης οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. Προτείνεται η ανταλλαγή εδαφών και η εκκένωση εποικισμών μόνο εφόσον είναι κοντά στα «σύνορα» με Ισραήλ. Οσοι Εβραίοι έποικοι μείνουν εντός Δυτικής Οχθης (και εκτιμάται πως θα είναι τουλάχιστον 500.000) θα έχουν μόνιμη άδεια παραμονής. Αντίστοιχος αριθμός Παλαιστινίων προσφύγων του 1948 προτείνεται να επιστρέψουν στο Ισραήλ ως Παλαιστίνιοι πολίτες με μόνιμη άδεια παραμονής στο Ισραήλ.

Ο Γ. Μπέιλιν υποστήριξε ότι έχουν σταλθεί σχετικές προτάσεις σε Παλαιστίνιους «που δεν θα τις απέρριπταν εκ προοιμίου» και έχουν γίνει ήδη κάποιες συζητήσεις.

Η δε Χουσεΐνι, αναφερόμενη ειδικά στην πλευρά που αφορά τους Εβραίους εποίκους, τη χαρακτήρισε «πολύ αμφιλεγόμενη». Τόνισε όμως ότι σε αντίθεση με άλλα «ειρηνευτικά» σχέδια στο παρελθόν, που ξεκινούσαν από τα πιο «δύσκολα» θέματα, όπως το Προσφυγικό, τα σύνορα, οι εποικισμοί κ.ά., αυτήν τη φορά προτείνεται να γίνει η αρχή με την ίδρυση «ανεξάρτητης» Παλαιστίνης και στη συνέχεια τάχα να επιλυθούν τα άλλα θέματα...

Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

Στο μεταξύ, τρεις Παλαιστίνιοι, μέλη της «Ισλαμικής Τζιχάντ», σκοτώθηκαν χτες από πυρά ισραηλινών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, κοντά στη Ναμπλούς, σε ισραηλινή επιχείρηση έναντι «τρομοκρατικού πυρήνα».

«Αυτός ο πυρήνας ήταν υπεύθυνος για σειρά επιθέσεων με όπλα εναντίον του στρατού και Ισραηλινών αμάχων τις τελευταίες βδομάδες», ανέφερε σε ανακοίνωση η ισραηλινή αστυνομία.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή μετέδωσε ότι αφού διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Ραφίντια της Ναμπλούς, οι σοροί μεταφέρθηκαν έξω από το κτίριο, όπου το πλήθος τις σήκωσε στα χέρια.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Ορατή» μια συμφωνία για τις ΗΠΑ ενώ εντείνουν τις πιέσεις

Το ξενοδοχείο της Βιέννης στο οποίο ξεκίνησαν ξανά χθες οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Copyright 2022 The Associated

Το ξενοδοχείο της Βιέννης στο οποίο ξεκίνησαν ξανά χθες οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
«Ορατή» είναι μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει τις κύριες ανησυχίες όλων των πλευρών, αλλά αν δεν επιτευχθεί τις επόμενες βδομάδες τότε το Ιράν θα είναι αδύνατον να επιστρέψει στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Αφορμή έδωσε η χτεσινή έναρξη νέου γύρου της σχετικής έμμεσης διαπραγμάτευσης στη Βιέννη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μέσω των υπόλοιπων μερών της διεθνούς συμφωνίας του 2015. Ο προηγούμενος γύρος διαπραγμάτευσης είχε σταματήσει στις 28 Γενάρη.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, τονίζοντας ότι για τη χώρα του «το θέμα της άρσης των κυρώσεων και το να ωφεληθεί το Ιράν από αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή» στις συνομιλίες. Ακολούθησαν οι δηλώσεις της ιρανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας στη Βιέννη: Ο Αλί Σαμκχανί ξεκαθάρισε πως η «συνεχιζόμενη εντονότατη πίεση κατά του Ιράν από τη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής προσπαθεί να πετύχει τους στόχους που απέτυχε να εκπληρώσει ο προηγούμενος Πρόεδρος Τραμπ μέσω του εκφοβισμού και των αστήρικτων υποσχέσεων». Ο Σαμκχανί κατέληξε προειδοποιώντας, πριν συναντηθεί χτες με τον επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ, Ενρίκε Μόρα: «Με αυτές τις ψευδαισθήσεις της Ουάσιγκτον, το μονοπάτι διαπραγματεύσεων δεν θα είναι ομαλό».

Ακολούθησε χτες και ο ανώτατος Ιρανός ιερωμένος, Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επέκρινε τον πρώην και τον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας πως αμφότεροι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας τους, βλάπτοντας τη φήμη και την αξιοπιστία τους. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν πως στην πράξη συνεχίζει την ίδια τακτική της εντονότατης πίεσης έναντι του Ιράν.

Στις ΗΠΑ πάντως χτες μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, με επικεφαλής τον Τεντ Κρουζ (που ήταν από τους σφοδρούς επικριτές της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα), απαίτησε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να φέρει την όποια συμφωνία κλείσει με το Ιράν στο Κογκρέσο. Απείλησαν να εμποδίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας στην πράξη εάν δεν επιτραπεί στο Κογκρέσο να την εξετάσει εξονυχιστικά και να την θέσει υπό ψήφιση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ο πρωθυπουργός της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μάλι, Σογκέλ Μάιγκα, κατηγόρησε χτες τη Γαλλία ότι επιχειρεί να διαμελίσει τη χώρα. Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις, είπε, επέτρεψαν τα προηγούμενα χρόνια στους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν, διχοτομώντας ουσιαστικά το Μάλι, μεταξύ περιοχών όπου οι τζιχαντιστές δρουν ανεξέλεγκτα και περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του στρατού της χώρας. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Γαλλία κατεύθυνε αεροπλάνο της «ειρηνευτικής» αποστολής του ΟΗΕ να κατασκοπεύσει την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων της χώρας για λογαριασμό της.

ΣΑΝΑΑ.-- Πάνω από 100.000 άτομα εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους στη στρατηγική πόλη της Υεμένης Μάριμπ, όπου μαίνονται εδώ και μήνες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Χούθι και σε δυνάμεις του Υεμενίτη Προέδρου Χάντι. Η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam εκτίμησε ότι μόνο τον Γενάρη έγιναν στη συγκεκριμένη πόλη πάνω από 43 αεροπορικές επιδρομές. Σε βομβαρδισμούς του τελευταίου 24ωρου αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 30 μαχητών Χούθι κοντά στη βόρεια πόλη Χάραντ.

ΟΤΑΒΑ.-- Οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν χτες το πιο πολυσύχναστο οδικό πέρασμα του Καναδά προς τις ΗΠΑ, καθώς συνεχίζονται διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης Τριντό, με αιχμή τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς κατά της Covid-19. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έχουν ξεκινήσει από τις 28 Γενάρη στο κέντρο της πρωτεύουσας Οτάβα, ενώ υπέρ τους έχουν τοποθετηθεί ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Μίνι ανασχηματισμός» από τον Τζόνσον

Σε μικρό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, στο φόντο του ντόρου γύρω από τις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή του σε «κορονο-πάρτι» στη διάρκεια της περσινής καραντίνας.

Επανέφερε στην κυβέρνηση τον Τζέικομπ Ρις - Μογκ στη θέση του νέου υπουργού για τις «ευκαιρίες του Brexit», ο οποίος θα συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο προτείνοντας και μέτρα σχετικά με την «κυβερνητική αποτελεσματικότητα».

Επιπλέον, ο Κρις Χίτον Χάρις, πρώην υπουργός Ευρώπης στο υπουργείο Εξωτερικών, αναλαμβάνει επικεφαλής κομματικής πειθαρχίας, στη θέση του Μαρκ Σπένσερ, που αναλαμβάνει επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, στη θέση του Ρις - Μογκ.

Νωρίτερα χτες, ο Τζόνσον έγινε στόχος πιέσεων προκειμένου να ανακαλέσει τον πρόσφατο ισχυρισμό του έναντι του ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ότι δεν κατάφερε κατά τη θητεία του ως επικεφαλής της Εισαγγελίας να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης έναν από τους πιο διαβόητους παιδεραστές, τον τηλεπαρουσιαστή εκπομπών του BBC, Τζίμι Σάβιλ. Ο Στάρμερ έγινε προχτές στόχος προπηλακισμών και αποδοκιμασιών από διαδηλωτές που αναπαρήγαγαν αυτές τις κατηγορίες.

Χτες επίσης αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έγινε στις αρχές του έτους στόχος σοβαρής κυβερνοεπίθεσης. Την είδηση ανακοίνωσε η ειδική ιστοσελίδα για θέματα κυβερνοασφάλειας The Stack, που ανέφερε ότι το υπουργείο κάλεσε την εταιρεία «BAE Systems Applied Intelligence» για να αντιμετωπίσει το συμβάν έναντι 467.326 λιρών. Αδιευκρίνιστο παραμένει το ποιος ευθύνεται για την επίθεση και τι ακριβώς επιπτώσεις είχε.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Η ΕΕ παρακρατά κονδύλια 15 εκατ. ευρώ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση - με ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις - μεταξύ Πολωνίας και ΕΕ, με αιχμή αυτήν τη φορά ορυχείο άνθρακα στην Πολωνία.

Η Πολωνία θα ασκήσει έφεση στην απόφαση των Βρυξελλών για παρακράτηση από τους ευρωενωσιακούς πόρους που προορίζονται για τη Βαρσοβία, του προστίμου που έχει επιβληθεί επειδή η πολωνική κυβέρνηση αγνόησε απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Κομισιόν θα παρακρατήσει από τους ευρωενωσιακούς πόρους που προορίζονται για την Βαρσοβία πρόστιμο διότι αρνήθηκε να καταβάλει το πρόστιμο για καθυστερήσεις που σχετίζονται με το ορυχείο άνθρακα του Τούροφ, το οποίο η Βαρσοβία έπρεπε να έχει κλείσει.

Το οφειλόμενο ποσό για την περίοδο 20/9/2021 - 19/10/2021 ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβρη, το Δικαστήριο της ΕΕ είχε επιβάλει στη Βαρσοβία πρόστιμο 500.000 ευρώ ημερησίως μέχρι το κλείσιμο του ορυχείου.

ΛΙΒΥΗ
Ενταση διεργασιών για την εκλογή νέου «μεταβατικού» πρωθυπουργού

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη διαδικασία εκλογής νέου «μεταβατικού» πρωθυπουργού στη Λιβύη, ενόψει της αυριανής σύγκλησης του Κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ. Η διαδικασία θα σημάνει την αποχώρηση του σημερινού δοτού πρωθυπουργού, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, μολονότι η παραμονή του στην εξουσία είχε τη στήριξη δυτικών δυνάμεων και μετά τη μη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάθι Μπασάγκα, που είναι ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους, απευθυνόμενος στη Βουλή διαβεβαίωσε πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος στις εκλογές όποτε και εάν αυτές γίνουν. Πρόσθεσε πως εάν γίνει πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψει σε υπουργούς της κυβέρνησής του να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. Επέστησε δε την προσοχή στις κατά καιρούς συγκρούσεις που σημειώνονται στο νότιο τμήμα της χώρας, αναφέροντας πως η επισφαλής κατάσταση στην περιοχή συνδέεται άμεσα με την οικονομία «και τη δικαιότερη κατανομή πλούτου» μεταξύ ανατολικής, νότιας και δυτικής Λιβύης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ