ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2001
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΚΟΡΔΑ
«Αναπαύτηκε» στην κουβανική γη

Τιμητική φρουρά από τους συναδέλφους φωτογράφους

Associated Press

Τιμητική φρουρά από τους συναδέλφους φωτογράφους
ΑΒΑΝΑ.-

Το απόγευμα της Τρίτης έγινε η κηδεία του πιο γνωστού Κουβανού φωτογράφου, του ανθρώπου που τράβηξε την πασίγνωστη φωτογραφία - σύμβολο του Τσε Γκεβάρα, του Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες, γνωστού ως Αλμπέρτο Κόρδα που «έφυγε» μετά από ανακοπή της καρδιάς τους την περασμένη Παρασκευή, σε ηλικία 72 ετών, και ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, όπου παρακολουθούσε την εξέλιξη έκθεσής του.

Παρουσία του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στο Κοιμητήριο της πρωτεύουσας Αβάνας, Κολόν, η οικογένειά του, οι σύντροφοι και οι φίλοι είπαν το στερνό «αντίο», στον άνθρωπο που ήταν ο κύριος φωτογράφος της επανάστασης, καθώς βρέθηκε μαζί με τους αντάρτες στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, ενώ μετά τη νίκη της επανάστασης, το 1959, δούλεψε στην εφημερίδα «Ρεβουλουσιόν» για πάρα πολλά χρόνια. Βέβαια έγινε πασίγνωστος δεκαετίες μετά, όταν δημοσιεύτηκε η θρυλική φωτογραφία του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης το 1960. Κατά τη δεκαετία του '70 έκανε το γύρο του κόσμου και από εκείνη τη στιγμή δεν έχει πάψει να «βρίσκεται κατάστηθα στις καρδιές των φοιτητών», των μαθητών, των νέων όλης της οικουμένης.

«Πάντα θα σε ευχαριστούμε για τη ζωή και το έργο σου Αλμπέρτο Κόρδα, για όλα αυτά που πρόσφερες στην πατρίδα σου την Κούβα, αλλά και στον πλανήτη, αποτυπώνοντας στο χαρτί την ουσία ενός αδελφού συναγωνιστή, συντρόφου και φίλου», θα τονίσει στα τελευταία λόγια που απηύθυνε ο Κάρλος Μαρτί, πρόεδρος της Ενωσης Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών της Κούβας, και συμπυκνώνοντας με αυτά τα λόγια όσα θα ήθελε να του πει το πλήθος που παρευρέθηκε στην κηδεία του, με επικεφαλής τον Φιντέλ αλλά και τον Αμπελ Πιέτο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΚ και υπουργό Πολιτισμού.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Κόντρες για τον «ευρωπαϊκό στρατό»

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Η δεύτερη μέρα εργασιών της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα ενός εκ των πιο νέων μελών της Συμμαχίας, στη Βουδαπέστη, επικεντρώθηκαν χτες σε δύο άξονες: τις διαβουλεύσεις για την αποκατάσταση της ειρήνης στην ΠΓΔΜ, αλλά και τις προσπάθειες για την άρση του τουρκικού «βέτο» στη μεταξύ τους συνεργασία, όσον αφορά τον μέλλον του Ευρωπαϊκού Στρατού.

Σύμφωνα με πηγές, ΝΑΤΟ και ΕΕ «συνεχίζουν να εργάζονται», προκειμένου να πετύχουν από την Τουρκία την άρση του «βέτο», που προβάλλει για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δύο Οργανισμών σχετικά με τη μελλοντική χρήση ΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων από τον ευρωπαϊκό στρατό. Τουλάχιστον, αυτό δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Βουδαπέστη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της κοινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν θετικές ενδείξεις» προς αυτή την κατεύθυνση. Από την πλευρά της η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αννα Λιντ, η χώρα τής οποίας ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το θέμα θα ρυθμιστεί στο εγγύς μέλλον».

Οι συνομιλίες και οι διαβουλεύσεις αφορούν την ίδρυση μιας δύναμης ταχείας ανάπτυξης και επέμβασης σε περιοχές κρίσεων περίπου 60.000 στρατιωτών, μέχρι το τέλος του 2003. Ομως, κλειδί για την επιτυχή ανάπτυξης μιας τέτοιας δύναμης είναι η πρόσβαση στην υποδομή του ΝΑΤΟ, γεγονός που συναντά τις σφοδρές αντιρρήσεις από αρκετές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και όχι της ΕΕ και κυρίως της Τουρκίας, που επιθυμεί να έχει ισχυρό λόγο για τις επικείμενες κινήσεις και αποστολές του ευρωπαϊκού στρατού, κατ' αρχήν ως μέλος του ΝΑΤΟ, «ισχυρή δύναμης» καθώς συνορεύει με τη Ρωσία και κατά δεύτερο λόγο ως χώρα προς ένταξη στην ΕΕ.

Αν και οι πληροφορίες επισήμως αναφέρουν ότι πιθανώς οι αντιρρήσεις της Τουρκίας θα καμφθούν -με κάποια ανταλλάγματα εννοείται- και τελικά θα υπάρξει συμφωνία, στο παρασκήνιο αξιωματούχοι της ΕΕ αναφερόμενοι στο άρθρο του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, στους βρετανικούς «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θα δηλώσουν προς το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η «Τουρκία έχει πολλά να χάσει αν το αδιέξοδο παραμείνει». Οι σκληρές προειδοποιήσεις, είχαν ως στόχο το άρθρο του Τζεμ, που ούτε λίγο ούτε πολύ αναφερόμενος στην ΕΕ, τόνιζε ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να έχει απαιτήσεις αλλά παρ' όλα αυτά «επιζητά να καθορίσει τους όρους» όσον αφορά στην πρόσβασή της στην υποδομή του ΝΑΤΟ.

ΗΠΑ
Νότα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της επιβολής των ποινών από το Δικαστήριο του Μανχάταν, όπου επισείεται ακόμη και η ποινή του θανάτου για δύο εκ των τεσσάρων καταδικασθέντων -που φέρονται να είναι μέλη της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν -για τις βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία το 1998, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απηύθυνε έκκληση προς τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί για πιθανές επιθέσεις εναντίον τους.

Βέβαια, αν και σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν υπάρχουν πληροφορίες και δεν έχει ενημερωθεί για πιθανές απειλές για αντίποινα από τον Σαουδάραβα «τρομοκράτη», το υπουργείο Εξωτερικών προληπτικά... καλεί και πάλι τους Αμερικανούς στο εξωτερικό «να λαμβάνουν μέτρα που θα τους καθιστούν πιο ασφαλείς και θα είναι λιγότερο ευάλωτοι». «Οι Αμερικανοί πρέπει να διατηρούν χαμηλό προφίλ, να αλλάζουν τα δρομολόγια και τις ημερομηνίες των ταξιδιών τους και να ελέγχουν προσεκτικά τις επιστολές και τα δέματα αγνώστου προέλευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ολοκληρώθηκε η τρίμηνη ακροαματική διαδικασία από δικαστήριο ενόρκων στη Νέα Υόρκη για τη συμμετοχή τους στις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Αυγούστου του 1989 κατά των αμερικανικών πρεσβειών του Νταρ ες Σαλαάμ και του Ναϊρόμπι, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 224 άνθρωποι εκ των οποίων οι 12 ήταν Αμερικανοί. Πρόκειται για τον Σαουδάραβα Ρασέντ Νταούντ αλ Οουχάλι 24 ετών, τον Τανζανό Χαλφάν Χαμίς Μοχάμεντ 27 ετών, - για τους οποίους ενδέχεται να αποδοθεί και η ποινή του θανάτου- τον λιβανικής καταγωγής αμερικανό υπήκοο Ουαντίχ ελ Χάγκε 40 ετών, και τον Ιορδανό Μοχάμεντ Σαντεέκ Οντέχ 36 ετών. Το Σώμα των ενόρκων έλαβε την απόφασή του κατά τη δωδέκατη ημέρα των διαβουλεύσεών του, και φυσικά τους βρήκε ένοχους για «συνωμοσία που είχε ως στόχο τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών και εμμέσως σκόπευε στην υποχρέωση των αμερικανικών δυνάμεων να απομακρυνθούν από την περιοχή της Μέσης Ανατολής».

ΓΑΛΛΙΑ
Ενοχοι και έπεται συνέχεια για τον Ντιμά

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ολοκληρώθηκε με την καταδίκη όλων των κατηγορουμένων η πολύκροτη δίκη, στην οποία εμπλέκονται πρώην ηγετικά στελέχη της πετρελαϊκής εταιρίας «Elf Aquitaine», όταν ήταν ολόκληρη υπό κρατικό έλεγχο, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και στενότατος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Μιτεράν, Ρολάν Ντυμά. Ολοι οι κατηγορούμενοι πρόκειται να ασκήσουν έφεση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ντιμά, όπως επίσης, ο πρώην υποδιευθυντής της «Elf Aquitaine», Αλφρέντ Σιρβέν, o πρώην διευθυντής της Λόικ λε Φλος Πριζάν, αλλά και η ερωμένη του Ντιμά, και πρώην υψηλόβαθμη υπάλληλος της πετρελαϊκής εταιρίας, Κριστίν Ντεβιέ - Ζονκούρ, κρίθηκαν ένοχοι χρηματισμού και παράνομων διασυνδέσεων. Ο Ντιμά καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκισης, δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου φράγκων. Οι Σιρβέν και Πριζάν σε 4 και 3 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα, και πρόστιμα 2 εκατομμυρίων φράγκων έκαστος, ενώ η Ζονκούρ σε 3 χρόνια φυλάκισης (με 18μηνη αναστολή). Η απόφαση αυτή σχετίζεται μόνο με το σκάνδαλο της «Elf Aquitaine», ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες πώλησης στην Ταϊβάν γαλλικών πολεμικών φρεγατών.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ο Ουαχίντ παραπέμπεται σε δίκη

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Θα σεβαστεί ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, το Κοινοβούλιο ή θα κηρύξει -ίσως σήμερα- τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να παραμείνει στην εξουσία; Αυτό το ερώτημα παρέμενε έως αργά χτες βράδυ εκκρεμές, αν και ώρες νωρίτερα το σώμα της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης είχε υπερψηφίσει (με 365 ψήφους έναντι τεσσάρων) την πρόταση για παραπομπή του προέδρου Ουαχίντ σε δίκη με την κατηγορία της ανικανότητας και της διαφθοράς. Οι μόνοι που στήριξαν τον Ουαχίντ ήταν οι βουλευτές ενός μικρού χριστιανικού κόμματος, ενώ οι βουλευτές της παράταξής του αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι του στρατού στην Εθνοσυνέλευση προτίμησαν να απέχουν από την ψηφοφορία.

Η απόφαση παραπομπής ελήφθη ενώ έξω από το Κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί με μάλλον άγριες διαθέσεις περίπου 6.000 υποστηριχτές του προέδρου. Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν μαχαίρια και αυτοσχέδια όπλα, ασκούσαν ψυχολογική πίεση στα μέλη της Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να μην ψηφίσουν την πρόταση παραπομπής του προέδρου σε δίκη. Το πλήθος διαλύθηκε μετά τις προσπάθειες ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων.

Το ίδιο 24ωρο, στην Ανατολική Ιάβα, χιλιάδες υποστηριχτές του προέδρου λεηλατούσαν δεκάδες σπίτια, καταστήματα, χριστιανικούς ναούς και τζαμιά αντιδρώντας στην προοπτική οριστικής απομάκρυνσης του Ουαχίντ από την εξουσία και την πιθανή -σε δύο μήνες- αντικατάστασή του από την αντιπρόεδρο (και ηγέτιδα της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης) Σουχαρνοπούτρι Μεγκαβάτι.

Στην πόλη Πασουρουάν αποστάλθηκαν 600 αλεξιπτωτιστές μετά τον εκεί θάνατο ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων από πυρά αστυνομικών. Βίαιες συμπλοκές μεταξύ υποστηριχτών και πολέμιων του προέδρου διαδραματίστηκαν και στην πόλη Μαλάνγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ