Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ο Ουαχίντ παραπέμπεται σε δίκη

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Θα σεβαστεί ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, το Κοινοβούλιο ή θα κηρύξει -ίσως σήμερα- τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να παραμείνει στην εξουσία; Αυτό το ερώτημα παρέμενε έως αργά χτες βράδυ εκκρεμές, αν και ώρες νωρίτερα το σώμα της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης είχε υπερψηφίσει (με 365 ψήφους έναντι τεσσάρων) την πρόταση για παραπομπή του προέδρου Ουαχίντ σε δίκη με την κατηγορία της ανικανότητας και της διαφθοράς. Οι μόνοι που στήριξαν τον Ουαχίντ ήταν οι βουλευτές ενός μικρού χριστιανικού κόμματος, ενώ οι βουλευτές της παράταξής του αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι του στρατού στην Εθνοσυνέλευση προτίμησαν να απέχουν από την ψηφοφορία.

Η απόφαση παραπομπής ελήφθη ενώ έξω από το Κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί με μάλλον άγριες διαθέσεις περίπου 6.000 υποστηριχτές του προέδρου. Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν μαχαίρια και αυτοσχέδια όπλα, ασκούσαν ψυχολογική πίεση στα μέλη της Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να μην ψηφίσουν την πρόταση παραπομπής του προέδρου σε δίκη. Το πλήθος διαλύθηκε μετά τις προσπάθειες ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων.

Το ίδιο 24ωρο, στην Ανατολική Ιάβα, χιλιάδες υποστηριχτές του προέδρου λεηλατούσαν δεκάδες σπίτια, καταστήματα, χριστιανικούς ναούς και τζαμιά αντιδρώντας στην προοπτική οριστικής απομάκρυνσης του Ουαχίντ από την εξουσία και την πιθανή -σε δύο μήνες- αντικατάστασή του από την αντιπρόεδρο (και ηγέτιδα της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης) Σουχαρνοπούτρι Μεγκαβάτι.

Στην πόλη Πασουρουάν αποστάλθηκαν 600 αλεξιπτωτιστές μετά τον εκεί θάνατο ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων από πυρά αστυνομικών. Βίαιες συμπλοκές μεταξύ υποστηριχτών και πολέμιων του προέδρου διαδραματίστηκαν και στην πόλη Μαλάνγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ