Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
«Συμφώνησαν» διαφωνώντας για τις κυρώσεις

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ-ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εκτενή συζήτηση είχαν, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών- μελών της συμμαχίας που είναι και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ. Παρά τις δηλώσεις και τα χαμόγελα, από τη συνάντηση αυτή δε φαίνεται να προέκυψε κάποια πρόοδος, με αποτέλεσμα η κρίσιμη σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 3 του Ιούνη, να παραμένει, πάντα, ανοιχτή σε αποτελέσματα.

Την επίτευξη «μιας γενικής συναίνεσης στον άξονα των αμερικανικών θέσεων για τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ» ανακοίνωσε, γενικόλογα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, ενημερώνοντας τα ΜΜΕ για την ολοκλήρωση της συνάντησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Εντούτοις, δεν κατέστη σαφές σε ποια σημεία επιτεύχθηκε η συναίνεση, αφού όλες οι πλευρές εμφανίζονται να επιμένουν στις απόψεις τους ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αφορμή το πέρας του τρέχοντος εξαμήνου του Προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων» του ΟΗΕ.

Η Βρετανία έχει, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, καταθέσει πρόταση για μεταβολή των κυρώσεων σε «έξυπνες» μέσα από την υιοθέτηση μιας μακροσκελούς λίστας «απαγορευμένων, για εισαγωγή από το Ιράκ, προϊόντων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με τον οποιονδήποτε τρόπο για κατασκευή όπλων» και προτείνει παράλληλα τη «χαλάρωση» των κυρώσεων όσον αφορά σε προϊόντα αποκλειστικά ανθρωπιστικά. Στόχος, όπως τονίζουν αμερικανικές πηγές, είναι να μην έχει η ιρακινή ηγεσία κανένα επιχείρημα ότι οι κυρώσεις προκαλούν ανθρωπιστική τραγωδία.

Η Ρωσία έχει αντιτάξει την πρόταση προσωρινής εξάμηνης παράτασης του ίδιου προγράμματος, με στόχο την οριστική άρση των κυρώσεων, πρόταση με την οποία έχει συμφωνήσει η ιρακινή ηγεσία. Η Μόσχα έχει, επανειλημμένως, τονίσει ότι οι κυρώσεις δεν εξυπηρετούν τον αρχικό στόχο τους, δεν πλήττουν την ιρακινή ηγεσία αλλά μόνο τον ιρακινό λαό. Γαλλία και Κίνα έχουν ζητήσει χρόνο για να εξετάσουν το θέμα, αν και φέρονται να τείνουν προς τη ρωσική πρόταση.

Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής του Προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων», Μπένον Σεβάν, τόνισε ότι «επιτέλους θα πρέπει να τερματιστούν τα ευχολόγια που ακούγονται σε κάθε σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το Πρόγραμμα δεν καλύπτει τις ανθρωπιστικές ανάγκες του ιρακινού λαού και χρειάζεται άμεση ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πολέμου» συνέχεια για το ιρακινό πετρέλαιο (2003-04-18 00:00:00.0)
Διπλωματική «σύγκρουση» ενόψει της συνεδρίασης (2003-02-12 00:00:00.0)
Βήμα σημειωτόν για τις «έξυπνες» κυρώσεις (2001-06-01 00:00:00.0)
Διογκώνεται το κύμα αντιδράσεων από τις παραιτήσεις (2000-02-17 00:00:00.0)
Στην ημερήσια διάταξη οι βομβαρδισμοί (1999-06-23 00:00:00.0)
Νέα παράταση στις κυρώσεις για τα πυρηνικά (1998-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ