Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
«ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Απαραίτητη η συμπαράσταση του ελληνικού λαού

Σήμερα, στις 7 μ.μ., όλοι οι ευαισθητοποιημένοι Αθηναίοι οφείλουν να κατέβουν στην πλατεία Κάνιγγος και να πορευτούν μέχρι το υπουργείο Εξωτερικών, φωνάζοντας: «Οχι στα "λευκά κελιά" του θανάτου»

Associated Press

Στην Τουρκία ο αριθμός των νεκρών αγωνιστών διαρκώς αυξάνεται, ενώ η αποφασιστικότητα των κρατουμένων στις φυλακές και των συγγενών, φίλων και συντρόφων τους έξω απ' αυτές συνεχώς δυναμώνει, παρά τα σκληρά μέτρα καταστολής που έχουν παρθεί μέχρι τώρα. Στο κρίσιμο αυτό σημείο του αγώνα τους, η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση των λαών ολόκληρης της Ευρώπης είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ακριβώς σ' αυτή τη βάση η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν απευθύνει έκκληση «στα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού» και τον καλεί να πάρει μέρος στη σημερινή διαδήλωση που διοργανώνει στην πλατεία Κάνιγγος. Η συγκέντρωση - στην οποία ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή πολλοί φορείς της χώρας - θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης, στην ανακοίνωσή της, εξηγεί για ποιους λόγους αυτή τη φορά η πορεία θα κατευθυνθεί προς το υπουργείο Εξωτερικών και όχι προς την Τουρκική Πρεσβεία όπως συνηθίζεται: «Οταν 182 Ελληνες βουλευτές καταδίκασαν αυτές τις ωμότητες σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας, η άρνηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου να υποστηρίξει τα δημοκρατικά αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων και η παρεμπόδιση απ' τη μεριά του να εκδοθεί στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ένα ψήφισμα καταδίκης της τουρκικής κυβέρνησης, αποτελεί στίγμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας κι έρχεται σε αντίθεση με τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού».

Κάλεσμα στον ελληνικό λαό από την ΕΕΔΥΕ

Την αμέριστη συμπαράστασή του και την υποστήριξη στον αγώνα των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων εκφράζει το ΠΑΜΕ. Εξάλλου η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με ανακοίνωσή της, καλεί όλες τις Επιτροπές Ειρήνης να πάρουν μέρος σ' αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας, δηλώνοντας έτσι έμπρακτα την αντίθεσή τους στις απαράδεκτες τακτικές που ακολουθεί το στρατοκρατικό καθεστώς της Αγκυρας, με τις ευλογίες και την ανοιχτή υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. «Μέχρι να σταματήσει η καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών απ' την τουρκική κυβέρνηση και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί», τονίζει χαρακτηριστικά η ΕΕΔΥΕ. Καλεί, τέλος, το λαό της Αθήνας να υποστηρίξει τα δημοκρατικά αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας και του Κουρδιστάν και να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειές τους «μέχρι να σταματήσουν οι ειδήσεις θανάτου από τους απεργούς πείνας, από τους κρατουμένους στα "λευκά κελιά" και τα νοσοκομεία».

Η ΟΓΕ στο πλευρό τους

Κάλεσμα προς όλες τις γυναίκες να εκδηλώσουν με την παρουσία τους σήμερα στην πλατεία Κάνιγγος τη συμπαράστασή τους προς τους Τούρκους αγωνιστές απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Η ΟΓΕ καταγγέλλει τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, «που με τη σιωπή τους ουσιαστικά στηρίζουν την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης και υποκριτικά "δε βλέπουν" την κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή». Δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, στις μανάδες και τους συγγενείς των κρατουμένων και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους και την κατάργηση των «λευκών κελιών». Τέλος, η ΟΓΕ απαιτεί απ' την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει τις ωμότητες σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας, «αντί να εξαίρει τις μεθόδους της τουρκικής κυβέρνησης διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών».

Στην Καλαμάτα

Εκδήλωση για τα «λευκά κελιά» γίνεται σήμερα, στις 8.30 μ.μ., και στην Καλαμάτα. Την εκδήλωση διοργανώνει η Προσωρινή Γραμματεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία 23ης Μαρτίου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει βουβή πορεία με αναμμένες λευκές λαμπάδες (23 όσοι και οι νεκροί πολιτικοί κρατούμενοι). Η πορεία θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Αριστομένους, Φραντζή, Σιδηροδρομικού Σταθμού και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Εθνικής Αντίστασης. Οι διοργανωτές μιλούν ακόμα και για καθιστική ολονύχτια διαμαρτυρία μέχρι να λιώσουν οι λαμπάδες. Τέλος, στο χώρο της διαμαρτυρίας θα συγκεντρωθούν υπογραφές για τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία, οι οποίες θα δοθούν άμεσα στην τουρκική πρεσβεία, ενώ θα ακουστούν ποιήματα και γράμματα των αγωνιστών που ήδη έχουν πεθάνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ