Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Νέα επιθεώρηση του οπλοστασίου του ΙΡΑ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Απόλυτα αφοσιωμένος στο δρόμο της νομιμότητας ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, επέτρεψε χτες και τρίτη επιθεώρηση στο οπλοστάσιό του από ανεξάρτητους παρατηρητές. Βέβαια, η κίνηση αυτή του ΙΡΑ δεν ικανοποίησε και πάλι τον ηγέτη της τοπικής κυβέρνησης και του μεγαλύτερου προτεσταντικού κόμματος, Ντέιβιντ Τριμπλ, ο οποίος δείχνει εμμονή ως προς τον πλήρη και άμεσο αφοπλισμό του.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Γραφείου για τη Βόρεια Ιρλανδία (ΝΙΟ), ο Καναδός στρατηγός Τζον ντε Τσαστελέιν, επικεφαλής της Επιτροπής Αφοπλισμού του Ολστερ, ανέφερε τα αποτελέσματα της επιθεώρησης στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της. Οι δύο παρατηρητές που επιθεώρησαν το οπλοστάσιο, Σίριλ Ραμαφόζα και Μάρτι Αχτισαάρι, αναφέρουν στην έκθεσή τους πως τα όπλα και τα εκρηκτικά ήταν σωστά και με ασφάλεια αποθηκευμένα και παραμένουν άθικτα. «Δε θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί, χωρίς να το αντιληφθούμε», επισήμαναν οι ίδιοι.

Ωστόσο, ανεπαρκή κρίνει την επιθεώρηση ο ηγέτης της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, Ντέιβιντ Τριμπλ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πραγματοποιούνται τακτικές επιθεωρήσεις και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει η αναμενόμενη πρόοδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ