Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Προβληματισμοί και πιέσεις για το νομοσχέδιο της «Χάγης»

Associated Press

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο αρχηγός του κομματικού μπλοκ «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» και του «Σοσιαλιστικού Λαϊκού Kόμματος» Μαυροβουνίου φαίνεται πως θα προστρέξει στη γνώμη των στελεχών και των τοπικών κομματικών συνελεύσεων στο Μαυροβούνιο προτού η παράταξη λάβει την τελική απόφαση σε σχέση με το νομοσχέδιο «συνεργασίας» του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο της Χάγης που θα επιτρέπει την έκδοση Γιουγκοσλάβων πολιτών.

«Ο νόμος είναι μείζον ζήτημα για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας και κανένα πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα να λάβει την τελική απόφαση», δήλωσε χτες στην Ποντγκόριτσα ο Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, του οποίου η παράταξη συμμάχησε το περασμένο φθινόπωρο με τη «Σερβική Δημοκρατική Αντιπολίτευση» για το σχηματισμό της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Μπουλάτοβιτς, οι συζητήσεις στελεχών και μελών του «Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» σε σχέση με το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Δικαιοσύνης θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις στο ραδιοσταθμό ΒΒC, ένα άλλο ανώτερο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος Μαυροβουνίου, ο Πρέντραγκ Πόποβιτς, προέβλεψε πως οι εταίροι στο εκλογικό μπλοκ «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» θα πρέπει να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο της Χάγης «ειδάλλως η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση». «Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να υποστηρίξει κατά τις σημερινές συζητήσεις με τη Σερβική Δημοκρατική Αντιπολίτευση το νομοσχέδιο, παρά το γεγονός πως αυτό είναι πολύ επώδυνο γι' αυτό το κόμμα. Θα πρέπει πάντως να συζητηθεί η προσαρμογή του στο πλαίσιο του γιουγκοσλαβικού Συντάγματος», είπε επί λέξει ο Πόποβιτς στο BBC.

Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσαν πως οι ΗΠΑ αλλά και αρκετές χώρες της ΕΕ «απαιτούν» από τη Γιουγκοσλαβία να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη συνεργασία με τη Χάγη προ της έναρξης της Διάσκεψης Δωρητών για τη Γιουγκοσλαβία που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του Ιούνη. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Κομισιόν, η απαίτηση δεν προβάλλεται ως έκκληση αλλά ως «προϋπόθεση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ