Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σοβαρεύουν οι ενδοκυβερνητικές «τριβές»

ΑΓΚΥΡΑ.-

Χτες «βγήκαν στον αέρα» λεπτομέρειες των εντεινόμενων, τις τελευταίες μέρες, τριβών στο εσωτερικό της τουρκικής κυβερνώσας - και χαρακτηριστικά ευκαιριακής, αν και διαρκούσας πάνω από ένα χρόνο τώρα - συμμαχίας. Οι αφορμές των συγκρούσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι δύο στην παρούσα φάση: η πρώτη είναι η επιβολή των επιταγών του ΔΝΤ στο πλαίσιο της δανειοδότησης της Τουρκίας, σε κάποιες από τις οποίες αντιδρά έντονα το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, και στο θέμα της διαφθοράς, που απειλεί να πλήξει προσωπικά τον Μεσούτ Γιλμάζ και για το οποίο ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ και ο επικεφαλής της στρατοχωροφυλακής Αϊτάτς Γιαλμάν είχαν διαπληκτισμό στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η αντίδραση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, στην απόφαση σταδιακής (ανά 2μηνο) αύξησης της τιμής του σίτου, αφορούσε τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σκοπό έχει τη «συγκράτηση του πληθωρισμού». Ωστόσο, ο Μπαχτσελί επέμενε για μεγαλύτερες αυξήσεις, προβάλλοντας μια φιλολαϊκή ρητορική - της παροχής βοήθειας στους αγρότες. «Σε κάθε θέμα, η συμφωνία του ΔΝΤ προωθείται. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», είπε ο Μπαχτσελί, σε μια έμμεση επίθεση εναντίον του Κεμάλ Ντερβίς, του υπουργού οικονομικών. Ο εθνικιστής πολιτικός έχει διατυπώσει αντιρρήσεις και για άλλα σημεία του «σχεδίου» Ντερβίς, όπως είναι η πώληση της «Τουρκ Τελεκόμ».

Στη δεύτερη περίπτωση, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ έθεσε στον αρχηγό της στρατοχωροφυλακής Γιαλμάν το θέμα της κατάσχεσης εγγράφων και σκληρών δίσκων υπολογιστών από την κρατική εταιρία ενέργειας BOTAS στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά στη συμφωνία κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να μέμφθηκε τον Γιαλμάν διότι η επιχείρηση ήταν «άκομψη», και ο επικεφαλής της στρατοχωροφυλακής να απάντησε ότι «δεν υπάρχουν κομψές ή άκομψες επιχειρήσεις, αλλά νόμιμες ή παράνομες». Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από πλευράς τού άμεσα ενδιαφερόμενου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιλμάζ.

Οι «τριβές» αυτές δίνουν την αίσθηση επαναφοράς της «αστάθειας» στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό, έστω κι αν δε συνιστούν αιτίες πτώσης της κυβέρνησης - προς το παρόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ