ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Οι βάσεις απειλούν το παρόν και το μέλλον του λαού

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων σε συνεργασία με την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά

Από τα Χανιά, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πολεμικό ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μεσόγειο, η αεροναυτική βάση της Σούδας και το Πεδίο Βολής Κρήτης, το κίνημα Ειρήνης - το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στέλνει κάλεσμα συσπείρωσης και αντίστασης στη «νέα τάξη πραγμάτων». Στην εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και των βάσεων στην περιοχή, στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα των ΕΒΕ Χανίων, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων σε συνεργασία με την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά, ομάδα όπου συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, έγινε σαφές ότι δεν κινδυνεύει μόνο η ειρήνη από την ύπαρξη και λειτουργία των βάσεων, αλλά απειλείται συνολικά το μέλλον και η υγεία του λαού της περιοχής. Οι βάσεις, ακόμα και σε συνθήκες μη πολεμικής χρήσης, είναι μια βραδυφλεγής βόμβα, η οποία έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Ν. Κατσαρός, διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης και ο Θ.Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, ενώ πολλές ήταν και οι παρεμβάσεις εκπροσώπων Επιτροπών Ειρήνης, συνδικαλιστικών οργανώσεων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Ν.Γαλής, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, που άνοιξε την εκδήλωση, τόνισε ότι στις σημερινές συνθήκες το κίνημα Ειρήνης αναπροσαρμόζει τη δράση του με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο εκδηλώνεται με την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. Σημείωσε δε ότι οι βασικές επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών δεν έχουν αλλάξει. Και τότε που έριξαν τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και τώρα που βομβάρδισαν τα Βαλκάνια με απεμπλουτισμένο ουράνια, στόχος τους είναι η τρομοκράτηση και η καθυπόταξη των λαών.

Ειδικά για το σύμπλεγμα βάσεων που είναι εγκαταστημένες στη Σούδα, τόνισε ότι ο ρόλος τους εκτός από στρατιωτικός είναι και πολιτικός, αποτελούν σύμβολο καταδυνάστευσης. Επίσης υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη χρησιμοποίηση των βάσεων στην Ελλάδα και την Ιταλία, χωρίς τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Ελλάδα. Αντικρούοντας τον ισχυρισμό που προβάλλουν οι κήρυκες της υποτέλειας, ότι δήθεν οι βάσεις συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής που εγκαθίστανται, επισήμανε ότι η βάση της Σούδας, εκτός από την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, αποτελεί εμπόδιο και για την οικονομική ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κόλπο της Σούδας δεν επιτρέπεται ο ελλιμενισμός κρουαζιερόπλοιων, ενώ εμποδίζεται και η ανάπτυξη εμπορικού σταθμού στο λιμάνι της Σούδας.

Ο κόσμος αλλάζει από εκείνους που φωνάζουν

Στην ομιλία του ο Ν. Κατσαρός περιέγραψε αναλυτικά τις επιπτώσεις τόσο στους ανθρώπους όσο και στο περιβάλλον από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ενώ τόνισε ότι δεινοπάθησε ακόμα περισσότερο η ίδια η υπόθεση της αλήθειας. Υπό αυτές τις συνθήκες, είπε, η σιωπή δημιουργεί συνενόχους, γι' αυτό «κανείς δεν έχει δικαίωμα να σιωπά» και υπενθύμισε τη ρήση ότι ο κόσμος αλλάζει από εκείνους που φωνάζουν.

Συνεχίζοντας ο Ν. Κατσαρός, αναφέρθηκε στις ΝΑΤΟικές βάσεις στα Χανιά. Κανείς, είπε, ποτέ δεν έχει πει αν υπάρχουν αποθηκευμένα ή αν χρησιμοποιούνται στο Πεδίο Βολής βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, αν τα πυρηνικά υποβρύχια που αγκυροβολούν στη Σούδα προκαλούν ραδιενεργό μόλυνση, τηρούν σιωπή για τις χωματερές πυρηνικών αποβλήτων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ νότιας Κρήτης και Λιβύης. Οι αμερικανικές βάσεις, είπε χαρακτηριστικά, «είναι ένα κλειστό κουτί», όπου οι Αμερικανοί απαγορεύουν να γίνουν οποιασδήποτε μορφής μετρήσεις.

Διαδικασίες στρατιωτικής διαχείρισης κρίσεων

Ο Κ. Αλυσσανδράκης αναφέρθηκε στη διαδικασία στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλάνε, τόνισε, για πρόληψη και διαχείριση κρίσεων, όμως δεν πρόκειται για φιλανθρωπία, αλλά για μια διαδικασία στρατιωτικής διαχείρισης κρίσεων, για πολεμικές επιχειρήσεις. Ακόμα όμως, πρόσθεσε, και η λεγόμενη ειρηνική διαχείριση κρίσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καθαρά κατασταλτικού χαρακτήρα επιχείρηση. Και στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και το νομικό πλαίσιο που διαμορφώνεται με τους διάφορους «τρομονόμους». Η διαδικασία αυτή στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών, δημιουργίας του ευρωστρατού, σημείωσε ο Κ. Αλυσσανδράκης δεν αποτελεί μόνο εκδήλωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ούτε αποσκοπεί μόνο στα Βαλκάνια, αλλά εκφράζει μια γενικότερη ανησυχία τους. Φαίνεται πως προβλέπουν δυσάρεστες γι' αυτούς εξελίξεις στην Ευρώπη και παραπέρα, τόσο στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά ακόμα και στο εσωτερικό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θέλουν να συντρίψουν τα κινήματα των λαών

Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι με την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας η ανθρωπότητα μπαίνει σε μια διαφορετική εποχή, όπου ο ιμπεριαλισμός με την τρομοκρατία των όπλων επιχειρεί να επιβάλει τη «νέα τάξη πραγμάτων». Η αντίστροφη μέτρηση, είπε, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη για την ανάπτυξη των κινημάτων έχει αρχίσει. Και συνέχισε, επισημαίνοντας ότι βασικό χαρακτηριστικό της εποχής μας είναι η όξυνση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού σε όλα τα επίπεδα. Αυτή εκδηλώνεται τόσο στο στρατιωτικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Θέλουν να συντρίψουν τα κινήματα των λαών και ταυτόχρονα να αυξήσουν τα κέρδη των πολυεθνικών.

Οι ιμπεριαλιστές, τόνισε ο Θ. Παφίλης, βιάζονται να οικοδομήσουν ένα τέτοιο σύστημα υποταγής των λαών, γιατί φοβούνται ότι σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αντιθέσεις και τις αντιστάσεις που γεννιούνται μέσα από αυτό το σύστημα. Ετσι εξηγείται γιατί βιάζονται οι Αμερικανοί και για τη δημιουργία της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας προστασίας. Θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να χτυπούν όποτε θεωρούν ότι κινδυνεύουν τα συμφέροντά τους. Με τη δημιουργία του συστήματος αυτού, οι ΗΠΑ ακυρώνουν όλες τις προηγούμενες συμφωνίες για τα πυρηνικά όπλα και μαζί με το νέο επιθετικό δόγμα του ΝΑΤΟ ακυρώνουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και ανατρέπουν ό,τι είχε απομείνει στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου.

Με τις παρεμβάσεις που έγιναν στη συνέχεια μεταφέρθηκε το κλίμα αντίστασης που υπάρχει ευρύτερα, αλλά και η ανησυχία που επικρατεί. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Σοφίας Πλέτσα, αντιδημάρχου του Δήμου Πασσαρώνας Ιωαννίνων, εκπροσώπου του συντονιστικού οργάνου των φιλειρηνικών οργανώσεων Βορειοδυτικής Ελλάδας, που τόνισε ότι απέναντι στο ρόλο του ΝΑΤΟ πρέπει να αντιτάξουμε το ρόλο των λαών, το ρόλο της συνεργασίας τους και της αλληλεγγύης τους. Και προειδοποίησε ότι πρέπει να προλάβουμε να μην εθιστεί ο λαός στον πόλεμο και τη βία των ιμπεριαλιστών, πράγμα που επιδιώκει η προπαγάνδα της «νέας τάξης». Υπενθύμισε δε ότι όταν φτιαχνόταν ο διάδρομος στο Ακτιο έλεγαν στον κόσμο ότι γίνεται για την ενίσχυση της Εθνικής Αμυνας και ότι θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ωστόσο η πραγματικότητα των επόμενων 20 χρόνων αποκάλυψε τα πραγματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Τα ιπτάμενα ραντάρ που απογειώνονται από το Ακτιο δεν μπορούν να τα κρύψουν.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Μικραίνει» το «Πίρι Ρέις» η κυβέρνηση

Συνεχίζει, η ελληνική κυβέρνηση, την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος που δημιουργήθηκε με την απόφαση της Αγκυρας να βγάλει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές όπου δεν είναι καθορισμένη η υφαλοκρηπίδα, το σεισμογραφικό πλοίο «Πίρι Ρέις».

Χτες ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε σχετικά μετά τη συνάντηση που είχε με το Σουηδό ομόλογό του, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα, θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ότι έχουν δοθεί από την Αγκυρα διαβεβαιώσεις πως πρόκειται για επιστημονική έρευνα και πως αποδόθηκε στο γεγονός σημασία μεγαλύτερη από αυτή που έπρεπε.

Στην ίδια ατμόσφαιρα και ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ σημείωνε χτες ότι «τα θέματα αυτά τα παρακολουθούμε στενά με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Βεβαίως οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από την τουρκική πλευρά μας ικανοποιούν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα θέματα αυτά, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, δε θα τα παρακολουθεί η ελληνική πλευρά. Θα τα παρακολουθούμε, θ' αξιολογούμε την όλη κατάσταση και βεβαίως είμαστε εδώ για να τα ξαναπούμε. Πιστεύουμε όμως ότι η Τουρκία με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, θα παραμείνει σε αυτά που μας είπε χτες και προχτές στη Βουδαπέστη και έτσι δε θα υπάρξει κάποιο περαιτέρω πρόβλημα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και είναι σε θέση να προχωρεί σε έρευνες επιστημονικές στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Βεβαίως, η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις όπως αυτές προκύπτουν από τις διεθνείς της υποχρεώσεις, απ' το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις σχετικές συμφωνίες που έχουν γίνει με την Τουρκία. Εχουμε προχωρήσει συνέχισε ο εκπρόσωπος, υπάρχει ένα συμβατικό πλαίσιο, θα το ονόμαζα ένα κεκτημένο στις σχέσεις μας. Υπάρχει η συμφωνία της Μαδρίτης του 1997 και το κείμενο του 1987 που διέπουν τη συμπεριφορά των δύο χωρών στις διμερείς τους σχέσεις. Και από την πλευρά μας έχουμε προχωρήσει σε έρευνες επιστημονικές. Βεβαίως πάντα όμως με γνώμονα τη μη δημιουργία προβλημάτων ή τριβών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Παρ' όλα αυτά κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν πρώτον ότι οι έρευνες που έχει αναλάβει το «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές όπου υπάρχουν καταγραμμένες διαφορές για την υφαλοκρηπίδα, δεύτερον ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει δηλώσει πως η Αγκυρα δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση για το πού θα γίνουν οι έρευνες του σκάφους και τρίτον ότι το «Πίρι Ρέις» βγαίνει για έρευνες σε μια στιγμή που η Αγκυρα κλιμακώνει την πίεση προς την Αθήνα και την ΕΕ για να επιβάλει τις θέσεις της στο Κυπριακό και για τον υπό δημιουργία ευρωστρατό.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Δε δικαιολογείται ανησυχία

Το τελικό πόρισμα από τον «Δημόκριτο» επικαλέστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τη συγκεκριμένη συνέντευξη στο «Ποντίκι» υποστήριξε: «Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι δε δικαιολογείται ανησυχία, διότι δεν προέκυψε κίνδυνος από τη χρήση αυτών των όπλων για πολίτες οι οποίοι στρατεύτηκαν και έλαβαν μέρος στις αποστολές σε αυτή την περιοχή».

Παράλληλα, ανέφερε: «Εχουμε την έγκυρη απάντηση ενός Οργανισμού για το θέμα αυτό. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών των ΗΠΑ, κάποιοι παράγοντες έχουν διατυπώσει διαφορετικές απόψεις. Δεν είναι θέμα που μπορούμε να θίξουμε εμείς, δε μας αφορά, σε τελευταία ανάλυση. Αυτό που μας αφορά ιδιαίτερα είναι να είμαστε παρόντες στην περιοχή και να προστατεύουμε με όποιον αποτελεσματικό τρόπο μπορούμε τα συμφέροντα της χώρας. Και στα συμφέροντα της χώρας συγκαταλέγουμε πρωτίστως την ασφάλεια για τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων πολιτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ