Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Μικραίνει» το «Πίρι Ρέις» η κυβέρνηση

Συνεχίζει, η ελληνική κυβέρνηση, την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος που δημιουργήθηκε με την απόφαση της Αγκυρας να βγάλει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές όπου δεν είναι καθορισμένη η υφαλοκρηπίδα, το σεισμογραφικό πλοίο «Πίρι Ρέις».

Χτες ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε σχετικά μετά τη συνάντηση που είχε με το Σουηδό ομόλογό του, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα, θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ότι έχουν δοθεί από την Αγκυρα διαβεβαιώσεις πως πρόκειται για επιστημονική έρευνα και πως αποδόθηκε στο γεγονός σημασία μεγαλύτερη από αυτή που έπρεπε.

Στην ίδια ατμόσφαιρα και ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ σημείωνε χτες ότι «τα θέματα αυτά τα παρακολουθούμε στενά με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Βεβαίως οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από την τουρκική πλευρά μας ικανοποιούν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα θέματα αυτά, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, δε θα τα παρακολουθεί η ελληνική πλευρά. Θα τα παρακολουθούμε, θ' αξιολογούμε την όλη κατάσταση και βεβαίως είμαστε εδώ για να τα ξαναπούμε. Πιστεύουμε όμως ότι η Τουρκία με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, θα παραμείνει σε αυτά που μας είπε χτες και προχτές στη Βουδαπέστη και έτσι δε θα υπάρξει κάποιο περαιτέρω πρόβλημα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και είναι σε θέση να προχωρεί σε έρευνες επιστημονικές στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Βεβαίως, η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις όπως αυτές προκύπτουν από τις διεθνείς της υποχρεώσεις, απ' το διεθνές δίκαιο, αλλά και τις σχετικές συμφωνίες που έχουν γίνει με την Τουρκία. Εχουμε προχωρήσει συνέχισε ο εκπρόσωπος, υπάρχει ένα συμβατικό πλαίσιο, θα το ονόμαζα ένα κεκτημένο στις σχέσεις μας. Υπάρχει η συμφωνία της Μαδρίτης του 1997 και το κείμενο του 1987 που διέπουν τη συμπεριφορά των δύο χωρών στις διμερείς τους σχέσεις. Και από την πλευρά μας έχουμε προχωρήσει σε έρευνες επιστημονικές. Βεβαίως πάντα όμως με γνώμονα τη μη δημιουργία προβλημάτων ή τριβών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Παρ' όλα αυτά κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν πρώτον ότι οι έρευνες που έχει αναλάβει το «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές όπου υπάρχουν καταγραμμένες διαφορές για την υφαλοκρηπίδα, δεύτερον ότι ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει δηλώσει πως η Αγκυρα δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση για το πού θα γίνουν οι έρευνες του σκάφους και τρίτον ότι το «Πίρι Ρέις» βγαίνει για έρευνες σε μια στιγμή που η Αγκυρα κλιμακώνει την πίεση προς την Αθήνα και την ΕΕ για να επιβάλει τις θέσεις της στο Κυπριακό και για τον υπό δημιουργία ευρωστρατό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις στη «σκακιέρα» του Αιγαίου (2017-03-09 00:00:00.0)
«Αλωνίζει» σε ελληνική υφαλοκρηπίδα (2010-08-10 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η διχοτόμηση της υφαλοκρηπίδας (2003-08-15 00:00:00.0)
Το «Πίρι Ρέις» οδηγεί στη Μαδρίτη (2003-07-10 00:00:00.0)
Ρότα του «Πίρι Ρέις» προς τις νησίδες Καλόγερους (2003-07-09 00:00:00.0)
Τουρκικό μήνυμα πολλαπλής σημασίας (2001-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ