Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΑΜΑ
Εχτισε το βουνό πόλη και το βράχο σπίτι

«Στο Πέραμα δεν υπάρχει αστική τάξη. Είναι μια εργατούπολη που αγωνίζεται για την επιβίωση, για ένα καλύτερο αύριο. Το Πέραμα έχτισε το βουνό και το έκανε πόλη, πήρε τον βράχο και τον έκανε σπίτι», τα λόγια αυτά με τα οποία υποδέχτηκε χτες ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συμπυκνώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτά που είδε η αντιπροσωπεία του Κόμματος που επισκέφθηκε το Πέραμα. Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευαν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ, και ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά.

Με τους ψαράδες του Περάματος

Πρώτη στάση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, στους συλλόγους των αλιέων. Τα γραφεία βρίσκονται στην περιοχή του Αρμού. Το μοναδικό σημείο με το οποίο η πόλη, η οποία βρέχεται κατά 75% από θάλασσα, έχει πρόσβαση σε αυτή. Μια περιοχή που η Δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι παλεύουν με νύχια και με δόντια για να μην παραδοθεί και αυτή βορά στις ορέξεις της κερδοσκοπίας. Η εγκατάλειψη από το κράτος είναι αμέσως ορατή. Οπως ορατά είναι και τα συνθήματα στους τοίχους. «Τα παιδιά του Περάματος θέλουν θάλασσα». Αλλοι όμως είναι οι σχεδιασμοί του ΟΛΠ. Θέλει την περιοχή για να γίνει εκεί η τρίτη προβλήτα. «Είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε το χώρο», τονίζει ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι με τους μέχρι τώρα αγώνες δεν έχει χαθεί από το Πέραμα.

Πέρα από αυτό το πρόβλημα, όλη η δυτική άκρη του Περάματος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο από τις αμμοβολές, τα σαπισμένα και τα βουλιαγμένα πλοία. Νόμος που απαγορεύει αυτές τις ενέργειες υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται.

Η Αλέκα Παπαρήγα αφού επισημαίνει ότι όλη η ακτή του Σαρωνικού δίνεται σε ιδιώτες τονίζει ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι σχεδιασμένες. Το Πέραμα μπορεί να έχει και δραστηριότητες που να προσφέρουν εργασία και να είναι ωραίο για τους κατοίκους του. «Να έχεις καλό περιβάλλον και δουλιά για να το χαίρεσαι», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα κυβερνητικά σχέδια για το Πέραμα σημαίνουν μείωση των θέσεων απασχόλησης. «Η βοήθεια του ΚΚΕ στους κατοίκους του Περάματος πρέπει να θεωρείται δεδομένη», υπογραμμίζει.

Στον Εμπορικό Σύλλογο

Το μέλλον της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης είναι το όλο αγωνία ερώτημα που θέτουν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου στην Αλέκα Παπαρήγα. «Οι έμποροι του Περάματος στηρίζονται στη Ζώνη», υπογραμμίζουν, σημειώνοντας ότι τα μικρομάγαζα επιβιώνουν από τους εργαζόμενους στη Ζώνη. Αν αυτή κλείσει, αυτό σημαίνει αυτόματο κλείσιμο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή.

Η Αλέκα Παπαρήγα επισημαίνει ότι σύμφωνα με τους γενικότερους σχεδιασμούς το μόνο ναυπηγείο που θα μείνει στην Ελλάδα, και αυτό ιδιωτικοποιημένο, θα είναι του Σκαραμαγκά. Η Ζώνη θα κάνει μόνο δουλιές φασόν για το Σκαραμαγκά. «Αν σταθεί κανείς σε ότι σχεδιάζεται, τα πράγματα είναι μαύρα. Μόνο η κινητοποίηση και η αντίσταση μπορεί να αποτρέψει κάτι. Αν δεν υπάρξει γενικότερη αλλαγή πολιτικής δεν μπορεί να σωθεί η Ζώνη», τονίζει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Επόμενη στάση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, πριν την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην κεντρική πλατεία του Περάματος, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Στη σύντομη προσφώνησή του ο Γιάννης Πατσιλινάκος αναφέρεται σε δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Την προσπάθεια του ΟΛΠ να δημιουργήσει την τρίτη προβλήτα στον Αρμό και το κυκλοφοριακό. «Ο αγώνας θα είναι δύσκολος και μακρύς, αλλά η απόφαση όλων μας είναι ότι μόνο αν μας πατήσει ο ΟΛΠ θα μπορέσει να προχωρήσει», λέει για το πρώτο θέμα. Αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αφού σημειώνει ότι το Πέραμα κάθε χρόνο θρηνεί 10 νεκρούς λόγω της κατάστασης του μοναδικού δρόμου που υπάρχει, τονίζει: «Δεν υπάρχουν χρήματα για έργα και παρεμβάσεις σε λαϊκές περιοχές όπως το Πέραμα. Οι Περαμιώτες έχουν καταλάβει ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις κεντρικές κυβερνήσεις. Ο,τι έχουν πετύχει το κατάφεραν με τους αγώνες τους». Στους αγώνες αυτούς ο δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε την επίσκεψή της στο Πέραμα πολύ χρήσιμη για την ίδια. «Ηρθα κατάφατσα με το πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πόλη αν και παραθαλάσσια, βλέπει τη θάλασσα με τα κιάλια. «Αυτά που άκουσα από τους ψαράδες με ταρακούνησαν», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι όλα τα προβλήματα συμπλέκονται, δικαιολογώντας απόλυτα την αγανάκτηση και την αγωνιστική διάθεση του κόσμου.

«Οταν είναι προγραμματισμένο η Ζώνη να κάνει φασόν για το Σκαραμαγκά, είναι φυσικό να εγκαταλείπονται οι δρόμοι. Οταν είναι σχεδιασμένο το "φιλέτο" του ΟΛΠ να πάει σε ιδιώτες, τότε δικαιολογείται αυτό το κλίμα ασυδοσίας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και τα τοπικά προβλήματα, αλλά τα περισσότερα είναι απόρροια της γενικότερης πολιτικής. Ακολούθως, αφού υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή όλα τα προβλήματα του Περάματος, είπε ότι τα αποτελέσματα θα είναι περιορισμένα αν περιοριστούν μέσα στο Κοινοβούλιο και δεν ασκήσουν οι κάτοικοι τη δική τους πίεση. «Ο αγώνας για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να πολιτικοποιηθεί», υπογράμμισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην έκθεση εικαστικών τεχνών στο Πέραμα (2008-06-08 00:00:00.0)
Αγωνιστικό μέτωπο στις βλέψεις του ΟΛΠ (2003-11-14 00:00:00.0)
Εκδήλωση διαμαρτυρίας (1999-08-04 00:00:00.0)
Τους χρωστούν περισσότερα (1996-01-18 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στο Πέραμα για τον Σκαραμαγκά (1995-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ