Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εκ προμελέτης το ραδιενεργό έγκλημα

Αποκαλυπτική συνέντευξη του απόστρατου ταγματάρχη του αμερικανικού Πενταγώνου δρ. Νταγκ Ρόκι, που δημοσίευσε το «Ποντίκι»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Δε μας νοιάζει»!!!

Αυτή ήταν η επίσημη απάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, των εκπροσώπων του και οκτώ αξιωματούχων του αμερικανικού Πενταγώνου, όταν ενημερώθηκαν από ειδική ομάδα επιστημόνων στις 16 Απριλίου του 1999, για το έγκλημα που θα προκαλούσαν στα Βαλκάνια από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου (!!!) Ναι, δεν τους ένοιαζε αν τα βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο που σκορπούσαν στην περιοχή, θα προκαλούσαν κρούσματα καρκίνου στον πληθυσμό και θα κατέστρεφαν πλήρως το περιβάλλον...

Αυτό αποκάλυψε ο απόστρατος ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού δρ. Νταγκ Ρόκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΠΟΝΤΙΚΙ» και στον δημοσιογράφο Λάμπρο Παναγιώτου, η οποία και δημοσιεύτηκε χτες στη συγκεκριμένη εφημερίδα. Αποσπάσματα της συνέντευξης παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ».

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι δρ. Νταγκ Ρόκι, σύμφωνα με το βιογραφικό του που δημοσιεύεται στις σελίδες της εφημερίδας «ΠΟΝΤΙΚΙ», υπηρέτησε ως φυσικός, αρμόδιος για θέματα Υγείας στην «Ομάδα του Αμερικανικού Στρατού Αξιολόγησης Απεμπλουτισμένου Ουρανίου», στη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο. Την περίοδο 1994 - '95, διατέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Απεμπλουτισμένου Ουρανίου του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Εγκλήματα εκ προθέσεως

Σύμφωνα με τον δρ. Νταγκ Ρόκι, «το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, εσκεμμένα και ηθελημένα, χρησιμοποίησε βλήματα ουρανίου (DU)». Οπως ξεκαθάρισε ο ίδιος στη συνέντευξή του και απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, χρησιμοποιήθηκαν εσκεμμένα και ηθελημένα, τόσο «το 1994 εναντίον της Σερβίας και της γύρω περιοχής», όσο και «στο Κοσσυφοπέδιο το 1999». Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρώην Αμερικανός αξιωματούχος, στη διάρκεια της προετοιμασίας για τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, δοκιμαστικά «στο Πόρτο Ρίκο, πυροδότησαν αυτά τα βλήματα, με αποτέλεσμα σήμερα να βλέπουμε καρκίνους και όλων των ειδών τις αρρώστιες στο νησί»!! Επίσης, ανέφερε ότι βλήματα «DU» «χρησιμοποιήθηκαν και στη Σομαλία»...

Ο απόστρατος ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στην επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, στις 16 Απριλίου του 1999, υπογραμμίζει ότι εκεί παρουσίασε, μαζί με άλλους επιστήμονες, «όλη την έρευνα που κάναμε και όλο το υλικό που είχαμε στη διάρκεια της αποστολής μας στον Περσικό, για την παροχή ιατρικής βοήθειας σε τραυματίες από το ουράνιο, το θέσαμε υπ' όψιν και επαναλάβαμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν βλήματα ουρανίου σ' οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο, στη Σερβία και στα Βαλκάνια, που ήταν το κυρίως θέμα».

Πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, όπως αποκάλυψε στη συνέντευξή του, οι επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον θα είναι τραγικές. Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, για «πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να παραμείνει η μόλυνση αυτή στη χερσόνησο της Βαλκανικής», είπε: «4,5 δισεκατομμύρια χρόνια», ενώ σ' άλλο σημείο τόνισε ότι «τα Βαλκάνια βρίσκονται συνεχώς κάτω από ραδιενεργά κύματα».

Και στην Ελλάδα;

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη, προειδοποίησε και για τις επιπτώσεις στην υγεία των Ελλήνων στρατιωτών που υπηρετούν στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς δεν πάρθηκαν μέτρα ασφαλείας που είχαν προταθεί. Ο Ντ. Ρόκι προτείνει σαν πρώτα μέτρα την άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας στους εκτεθέντες ακόμη και σε απόσταση 50 μέτρων, και τον καθαρισμό των Βαλκανίων από τη ραδιενέργεια.

Οπως είπε: «Η μόλυνση ταξίδεψε με τα νερά των ποταμών και του αέρα σ' όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα»... Ενώ ξεκαθάρισε ότι αν στο Αιγαίο έχουν πέσει βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, δεν υπάρχει τρόπος καθαρισμού!

Εξαφάνισαν εκθέσεις, δε μοίρασαν οδηγίες προστασίας

«Τον Μάιο του 1999, ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση, η οποία αποκαλύπτει ότι υπέστη σοβαρότατη μόλυνση ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει πολλά σχετικά έγγραφα, αλλά και χάρτη με τις περιοχές εκείνες που έχουν υποστεί μολύνσεις στα Βαλκάνια. Το Πεντάγωνο και το Βρετανικό υπουργείο Αμυνας εξαφάνισαν την έκθεση και έκαναν τα πάντα για να μην βγει στη δημοσιότητα».

Παράλληλα όπως, υπογραμμίζει ο δρ. Νταγκ Ρόκι, έλαβε δυο αρνητικές απαντήσεις από τον διοικητή της ΝΑΤΟικής δύναμης «KFOR», όταν «τον ρώτησα ευθέως», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αν οι οδηγίες προστασίας που προετοίμασα διανεμήθηκαν στους στρατιώτες αυτούς για την ασφάλεια τους» και ακόμη «αν έχει λάβει συγκεκριμένες οδηγίες, πώς να καθαρίσουν τη μολυσμένη περιοχή».

Οδυνηρή επαφή

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νταγκ Ρόκι κατέθεσε τη δική του οδυνηρή εμπειρία από την ...επαφή με το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Γνωστοποίησε, λοιπόν, ότι έχει προσβληθεί ο ίδιος από τη μόλυνση και σήμερα έχει όγκο στον εγκέφαλο..., ενώ με ιδιαίτερη έμφαση τόνισε: «Το 20% της ομάδας μου απεβίωσε από το ουράνιο». Για να προσθέσει πιο συγκεκριμένα σ' άλλο σημείο: «Από δική μου εμπειρία θα ήθελα να καταστήσω ξεκάθαρο το εξής: Μέσα σε μια βδομάδα, που αρχίσαμε ως ομάδα το έργο της έρευνας στον Περσικό, αρρωστήσαμε από την αρχική επαφή με το περιβάλλον μ' όλων των ειδών τα προβλήματα υγείας. Ο πρώτος καρκίνος αναπτύχθηκε στην ομάδα μας εντός πέντε μηνών. Η αρχική έρευνά μας άρχισε το Μάρτιο του 1991 και ο καρκίνος εμφανίστηκε στις αρχές φθινοπώρου. Ο πρώτος θάνατος από καρκίνο του πνεύμονα, στην ομάδα αυτή, συνέβη μέσα σε δυο χρόνια. Ο τελευταίος θάνατος από καρκίνο έγινε στις αρχές αυτού του χρόνου».

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις του Νταγκ Ρόκι δεν έτυχαν της αποδοχής του Αμερικανικού Πενταγώνου, όπως ανέφερε στη συνέντευξη: «Ο στρατός μάς απέλυσε. Περάσαμε στην εφεδρεία. Εχουμε κηρυχτεί ανεπιθύμητοι, απειληθεί, πυροβοληθεί, τα αυτοκίνητά μας έχουν ανατιναχτεί, έχουν βάλει φωτιά στα γραφεία των γιατρών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ